Resurse naturale

Când vom avea primele molecule de gaz din Marea Neagră, după modificarea legii offshore?

România are în față o oportunitate uriașă! Profitând de potențialul din subsolul Mării Negre și din resursele onshore de mare adâncime, am putea ajunge la un nivel suficient de ridicat al producției interne încât să reușim să ne asigurăm din punct de vedere al securității energetice. Unii ar spune că ne-am putea asigura inclusiv independența energetică, însă în ce măsură vom reuși să scăpăm de gazele din import rămâne de văzut. Până una-alta avem o modificare semnificativă a Legii Offshore, care așteaptă publicarea în Monitorul Oficial și care ar putea da o nouă traiectorie optimistă economiei românești. Cum arată viitorul nostru energetic, cum devenim un factor de echilibru și un pion important în Europa? Dar cum vor mai decurge investițiile din Marea Neagră în contextul conflictului de la granița noastră? Parte dintre răspunsuri au venit de la președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Sandor Bende, în cadrul evenimentului “Energia României în Noua Economie”, găzduit de EM360 și România Durabilă.

Bende Sandor, Președinte, Comisia pentru industrii si servicii, Camera Deputaților:

Însă, după ce Parlamentul a deblocat Legea Offshore mingea se află la companiile care au licență de exploatare în Marea Neagră, este de părere Lorant Antal, Președinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senat. Pe de altă parte, statul, la rândul lui, trebuie să se asigure că banii care îi vor reveni în urma acestor proiecte, deloc puțini (undeva la 60% din veniturile obținute), trebuie direcționați către obiective precum reindustrializarea României.

Lorant Antal, Președinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senat:

Planetele par că s-au aliniat pentru viitorul energetic al României. “Ne ajută conjunctura și resursele, dar trebuie să ne ajutăm și noi. Avem o oportunitate considerabilă cum nu am mai avut de foarte mulți ani.”, a declarat, în cadrul evenimentului “Energia României în Noua Economie”, și Cristian Hubati, membru al Consiliului Director, Federația Patronală Petrol și Gaze. Modificarea Legii Offshore vine cu un suflu nou pentru economie, însă trebuie să fim atenți la cum gestionăm în siguranță orice proiect din Marea Neagră. Dacă totul decurge bine, am putea avea primele molecule de gaz la finalul anului 2026, a mai spus reprezentantul industriei.

Cristian Hubati, Membru al Consiliului Director, FPPG:

Iar după ce nevoia noastră internă va fi acoperită, ne-am putea transforma într-un real furnizor de energie și pentru alte state, spune Pavel Popescu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

Pavel Popescu, Președinte, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Camera Deputaților:

Desigur, există și sceptici, dar trebuie reținut că modificarea Legii Offshore nu înseamnă că ne vindem țara străinilor, ci este doar o abordare de business pe care statul a ales-o pentru a ne valorifica resursele. În plus, el este cel care controlează în proporție de 70% ceea ce se întâmplă în Marea Neagră. De cealaltă parte, investitorii sunt cei care își asumă toate riscurile financiare, și nu numai, a subliniat Cătălin Niță, directorul executiv al FPPG, în cadrul aceluiași eveniment.

Cătălin Niță, Director Executiv, FPPG:

Și, mai mult decât atât, România are obligația să își gândească singură o strategie economică inovativă, nu una de la o zi la alta. În condițiile în care beneficiem acum de o lege care ne-ar asigura un viitor mai bun, ne lăsăm păcăliți de o creștere economică din pix, fără efecte concrete în nivelul de trai al românilor, este de părere și profesorul Mircea Coșea.

Mircea Coșea, Doctor în științe economice:

La finalul întâlnirii, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a tras inclusiv un semnal de alarmă cu privire la destinația banilor pe care România i-ar putea câștiga de pe urma exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră. Avem nevoie de o strategie economică clară și de proiecte concrete spre care se vor îndrepta aceste venituri și abia apoi vom putea spune, cu adevărat, că România beneficiază de pe urma resurselor ei naturale.

Dumitru Chisăliță, Președint, Asociația Energia Inteligentă:

Dialogul între mediul de afaceri, mediul decident și specialiști s-a purtat în cadrul dezbaterii ”Energia României în Noua Economie”, inițiată de EM360 Group și România Durabilă, cu sprijinul Federației Patronale Petrol și Gaze în calitate de partener strategic și al partenerilor instituționali – ASPES, RomEficiența și Asociația Energia Inteligentă. Parteneri media: Agerpres, Financial Intelligence, The Diplomat, Money, Profit, Bugetul, Lumea Justiției, Lumea Banilor, Economistul, Club Economic, Spot Media, InvesTenergy, Energy Center, E-nergia și News Energy. Partener monitorizare media: Klarmedia. “Noua Economie” invită la construcție, acțiune şi vitalitate, lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstrucția economiei.

Articole recente

Ciolacu: Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de ţară a României; după 3 ani, am reuşit să stabilizăm lucrurile

Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de ţară a României şi a reconfirmat ratingul,…

27 de minute ago

Dmitri Medvedev cere o interdicţie asupra obţinerii de câştiguri în Rusia de către ‘agenţii străini’

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a susţinut sâmbătă că parlamentul de la Moscova ar trebui…

32 de minute ago

Putin şi Erdogan au discutat telefonic despre acordul privind exportul cerealelor, relaţiile turco-siriene (Kremlin)

Preşedintele rus Vladimir Putin a purtat o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip…

34 de minute ago

Acord între Germania şi Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la…

2 ore ago

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în…

2 ore ago

Austria anunță că îl va aresta pe Putin și îl va aduce la Haga dacă liderul Rusiei va vizita țara

Austria își va îndeplini obligațiile care îi revin în calitate de parte la Statutul de…

4 ore ago