Update articol:

Cândva valora 47 de miliarde de dolari, acum WeWork este aproape de zero, după avertismentul de faliment

Acțiunile WeWork (WE.N) s-au apropiat de zero miercuri, după ce compania a avertizat că ar putea intra în faliment, într-o inversare uluitoare a averii pentru o companie care a fost odinioară evaluată la 47 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Modelul de afaceri al companiei presupune luarea de contracte de închiriere pe termen lung şi închirierea de spaţii pe termen scurt. Compania s-a extins rapid de-a lungul anilor, dar pandemia globală de coronavirus a făcut ca spaţiile de birouri comune să fie mai puţin atrăgătoare.

Compania susținută de SoftBank a fost în frământări încă de când planurile sale de a ieși pe bursă în 2019 au eşuat, după ce investitorii au reacţionat la pierderile sale considerabile, la problemele de guvernanță corporativă și la stilul de management al fondatorului de atunci, CEO-ul Adam Neumann.

Necazurile WeWork nu s-au atenuat în anii următori. Compania a reușit să iasă la bursă în 2021 la o evaluare mult redusă, dar nu a obținut niciodată profit. Principalul său susținător, conglomeratul japonez SoftBank, a investit zeci de miliarde pentru a susține startup-ul, dar compania a continuat să piardă bani.

„WeWork a fost, probabil, cel mai exagerat startup din ultimii ani”, a declarat Steve Clayton, director pentru investiţii în acţiuni la Hargreaves Lansdown.

De la listarea companiei, în octombrie 2021, acţiunile WeWork şi-au pierdut aproape toată valoarea, iar miercuri au fost tranzacţionate la 13 cenţi pe unitate, pentru o evaluare de aproximativ 260 de milioane de dolari. Numeroşi directori au plecat, inclusiv CEO-ul Sandeep Mathrani în mai şi trei membri ai consiliului de administraţie în această săptămână. Căutarea unui nou CEO este în curs, a declarat marţi WeWork.
„Din ce în ce mai puține companii, de la afaceri mature cu capitalizare mare până la startup-uri, sunt dispuse să încheie contracte de închiriere pe termen lung pentru spații fixe din punct de vedere geografic”, a declarat CEO-ul interimar David Tolley, într-o discuţie cu analiştii.
Problemele în curs sunt o slăbiciune pentru SoftBank, care a continuat să verse bani în companie în ultimii câțiva ani. Șeful acelei companii, Masayoshi Son, l-a susținut personal pe Neumann și a salvat WeWork în 2019 cu 10 miliarde de dolari în urma IPO eșuată.
SoftBank a suferit pierderi de miliarde de dolari în urma investiției în WeWork. Ulterior, Son și-a exprimat regretul pentru sprijinul acordat companiei, spunând că „judecata sa a fost slabă din multe puncte de vedere și reflectez profund la asta”.
În martie, WeWork a ajuns la o înțelegere pentru a reduce datoria cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari și a prelungi data unor scadențe pentru a economisi numerar. Reducerile de costuri au ajutat WeWork să raporteze o pierdere netă mai mică, de 349 de milioane de dolari în al doilea trimestru față de 577 de milioane de dolari cu un an în urmă, dar a consumat totuși 646 de milioane de dolari în numerar în primele șase luni ale anului. Avea 205 milioane de dolari cash la sfârșitul lunii iunie.
„Spațiile de lucru flexibile au un viitor în ecosistemul birourilor, dar WeWork, în starea sa actuală, s-ar putea să nu”, au scris analiștii BTIG miercuri, în timp ce au retrogradat acţiunea la „neutru”. Divizia din India a companiei a declarat că avertismentul de faliment nu va afecta acea unitate.

 

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare: 30 iulie - 28 august 2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21.07.2025 - 25.07.2025