International

Caniculă: mai multe evacuări pe măsură ce incendiile mediteraneene se răspândesc (BBC)

Franța a evacuat peste 16.000 de persoane amenințate de incendii în sud-vest, iar  incendiile s-au extins și în Spania, Croația și Grecia, potrivit BBC.

Autoritățile din Gironda din Franța, o regiune turistică populară, au evacuat paznicii din campinguri, iar turiștii au plecat mai devreme. Incendiile s-au răspândit în zonele Teste-de-Buch si Landiras.

 

În sudul Spaniei, peste 3.200 de oameni au fugit de incendiile de pe dealurile Mijas, deși mai târziu unii s-au putut întoarce.

Incendiile Portugaliei sunt controlate deocamdată, potrivit BBC.

Peste 1.000 de decese au fost cauzate de căldură în Portugalia și Spania în ultimele zile.

Incendiile Mijas din Spania nu sunt departe de Málaga, o zonă turistică populară. În alte părți ale Spaniei, au izbucnit incendii în provinciile Castilla y León, Galicia și Extremadura.

Ellen McCurdy, care locuiește în zona Málaga, a declarat pentru Reuters: „Am luat doar câteva lucruri esențiale, pur și simplu am alergat, toată lumea de-a lungul străzii alerga, erau o mulțime de ambulanțe și mașini de pompieri”.

Peste Marea Mediterană – de la Maroc în vest până în Creta în est – au fost dislocați mii de pompieri și multe avioane cu apă. De marţi, întreaga regiune a fost cuprinsă de un val de căldură puternică, uscând vegetaţia.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice induse de om. Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile de carbon.

Serviciul meteo francez a prognozat temperaturi de până la 41C (106F) în sudul țării duminică și noi recorduri de căldură sunt prognozate pentru luni. În Portugalia, temperatura a atins recent 47C.

În Marea Britanie există o avertizare roșie pentru căldură extremă în anumite părți ale Angliei, deoarece țara se pregătește pentru temperaturi record luni și marți, atingând probabil 41C în unele părți.

Marea Britanie ar putea avea cea mai fierbinte zi din istorie, cu prognoza de 41C

Dr. Eunice Lo, un specialist în climă de la Universitatea Bristol, a declarat pentru BBC că „creșterea temperaturilor este un semn al schimbărilor climatice” și că, în Marea Britanie, 2.000 de decese suplimentare pe an au fost atribuite valurilor de căldură.

Înregistrările publice arată că din 1884, primii 10 ani cei mai fierbinți din Marea Britanie au fost toți din 2002, a spus ea. La nivel global, „valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și durează mai mult”, a adăugat dr. Lo. „Trebuie să încetăm să ardem combustibili fosili și să acționăm acum și rapid.”

Marocul a ordonat ca peste 1.300 de persoane să-și părăsească casele și a trimis mai mulți pompieri pentru a combate incendiile forestiere din nord. Zona cea mai afectată este provincia Larache.

În Creta, pompierii greci se luptă cu un mare incendiu pe dealurile din jurul Rethymno, pe coasta de nord.

Unele zone din sud-vestul Turciei și de pe coasta Adriatică a Croației se luptă cu incendiile de vegetație. Un foc a izbucnit în apropierea orașelor stațiuni din Croația Zadar și Sibenik, dar nu au avut loc evacuări majore.

Sâmbătă târziu, Franța a plasat alte 22 de departamente regionale – majoritatea de-a lungul coastei Atlanticului – în alertă portocalie.

Un locuitor din sud-vestul Franței a descris incendiile forestiere ca fiind „apocaliptice”. Incendiile au ars acolo 10.500 de hectare (26.000 de acri) de teren, iar ministrul de Interne Gerald Darmanin a lăudat „curajul remarcabil” al pompierilor.

„Totul a mers atât de repede – și focul a fost mare, mare, mare”, a declarat Manon Jacquart, în vârstă de 27 de ani, pentru BBC. Ea a fost evacuată din campingul în care lucrează miercuri dimineață devreme și a dormit la un adăpost de lângă Teste-de-Buch, unde alte sute de oameni s-au adăpostit de pericol.

„Sunt îngrijorată, mi-e teamă… Încerc să fiu cât de puternică pot, dar nu sunt ok… Vreau să uit săptămâna aceasta”, a spus ea.

Între timp, alpiniștii din Alpi sunt îndemnați să-și amâne excursiile pe Mont Blanc din cauza riscului de căderi de stânci cauzate de „condițiile climatice excepționale”.

Valurile de căldură expun publicul unui risc mai mare de insolație, epuizare de căldură și înec, deoarece oamenii se grăbesc să se răcorească, a spus dr. Lo. Animalele de companie și animalele de fermă sunt, de asemenea, vulnerabile.

„Chiar și oamenii în formă și sănătoși sunt în pericol”, a spus ea, deși cei mai vulnerabili sunt copiii mici, vârstnicii și cei cu probleme de sănătate.

Căldura extremă poate deteriora, de asemenea, infrastructura, cum ar fi topirea asfaltului rutier și flambajul liniilor de cale ferată.

În Portugalia, incendiile au distrus 30.000 de hectare (75.000 de acri) de teren în acest an, în principal în nord. Acestea sunt cele mai grave pagube provocate de incendiu din vara lui 2017, când incendiile devastatoare au ucis aproximativ 100 de persoane.

În sudul Spaniei, turiştii de pe plaja din Torremolinos au văzut nori mari de fum ridicându-se pe dealuri.

Avioanele au aruncat o substanță ignifugă, în timp ce elicopterele circulă spre și dinspre coastă, colectând apă de mare pentru a stinge flăcările.

„Există aproximativ 40 de case în zona noastră, toată lumea era foarte nervoasă și stă afară sau pe balcoane privind”, a spus localnicul Ashley Baker.

În Italia, guvernul a declarat stare de urgență în Valea Po deshidratată – nivelul apei celui mai lung râu al țării a scăzut foarte mult.

 

 

 

Articole recente

Ucraina: Şeful contraspionajului militar viitor ministru al apărării (deputat)

Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia…

6 ore ago

Ciolacu acceptă posibilitatea unor schimbări de miniştri la rotativă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este posibil ca anumiţi miniştri să fie schimbaţi…

6 ore ago

Ciucă: România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze lichefiate

România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul egiptean de gaze naturale lichefiate…

8 ore ago

Nicolae Ciucă, în Egipt: Vrem să extindem cooperarea economică pe coridoarele de transport maritim

România şi Egiptul intenţionează să îşi consolideze cooperarea, inclusiv în domeniul transportului maritim, a declarat,…

8 ore ago

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, îşi va părăsi postul, șeful Serviciului de Informații probabil că îl va înlocui – presa ucraineană

*   Ministrul Apărării spune că va demisiona dacă Zelensky va ordona demiterea lui   Începând…

12 ore ago

Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare; vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra…

13 ore ago