Primele produse vor fi lansate în această toamnă, în Moscova
KFC face următorul pas în conceptul său inovator de creare a „restaurantului viitorului”, lansând dezvoltarea tehnologiei inovatoare de bioprinting 3D pentru a crea carne de pui, în cooperare cu laboratorul de cercetare 3D Bioprinting Solutions, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
Ideea creării „cărnii viitorului” a apărut în rândul partenerilor ca răspuns la popularitatea crescândă a unui stil de viață și a unei nutriții sănătoase, la creșterea anuală a cererii de alternative la carne tradițională și la necesitatea dezvoltării unor metode alimentare mai ecologice.
Proiectul își propune să creeze primele aripioare de pui produse în laborator. Acestea vor fi cât mai apropiate atât de gust, cât și ca aspect de produsul original KFC. Un produs final pentru testare este deja planificat pentru toamna anului 2020 la Moscova.
3D Bioprinting Solutions dezvoltă o tehnologie de bioprintare aditivă folosind celule de pui și material vegetal, ceea ce îi permite să reproducă gustul și textura cărnii de pui aproape fără a implica animale în proces.
KFC va oferi partenerului său toate ingredientele necesare, cum ar fi pâinea și condimentele, pentru a atinge gustul KFC. În prezent, nu există alte metode disponibile pe piață care să permită crearea unor astfel de produse complexe din celulele animale. Metoda de bioprinting are mai multe avantaje, conform KFC. Biomeat are exact aceleași microelemente ca produsul inițial, excluzând de asemenea diferiți aditivi care sunt folosiți în agricultura tradițională și în zootehnie, creând un produs final mai curat.
Produsele din carne pe bază de celule sunt, de asemenea, mai etice – procesul de producție nu produce niciun rău animalelor. Alături de asta, KFC rămâne angajat să îmbunătățească continuu bunăstarea animalelor din fermă prin toate aspectele lanțului de aprovizionare.
Potrivit unui studiu realizat de American Environmental Science & Technology Journal, tehnologia “producerii” cărnii din celule are un impact negativ minim asupra mediului, permițând reducerea consumului de energie cu mai mult de jumătate, emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse de 25 de ori și este nevoie de 100 de ori mai puțin pământ decât în producția tradițională de carne de la fermă.
„La KFC, monitorizăm îndeaproape ultimele tendințe și inovații și facem tot posibilul pentru a ține pasul cu vremurile, introducând tehnologii avansate în rețelele noastre de restaurante. Produsele din carne artizanală sunt următorul pas în dezvoltarea conceptului nostru de «restaurant al viitorului». Experimentul nostru în testarea tehnologiei de bioprinting 3D pentru a crea produse de pui poate ajuta, de asemenea, la abordarea mai multor probleme globale”, a spus Raisa Polyakova, directorul general al KFC Russia & CSI.
“Tehnologiile de bioprinting 3D, recunoscute inițial pe scară largă în medicină, câștigă astăzi popularitate în producerea de alimente precum carnea. În viitor, dezvoltarea rapidă a unor astfel de tehnologii ne va permite să facem produsele din carne tipărită 3D mai accesibile și sperăm ca tehnologia creată ca urmare a cooperării noastre cu KFC va contribui la accelerarea lansării pe piață a produselor din carne pe bază de celule “, a declarat Yusef Khesuani, co-fondator și partener de management al soluțiilor 3D Bioprinting.
Oamenii de știință din întreaga lume lucrează din greu la soluții care ar permite furnizarea de alimente pentru populația globală în creștere, reducând totodată impactul negativ asupra mediului. Utilizarea tehnologiilor bazate pe bioprinting 3D poate deveni un domeniu promițător în acest domeniu.