Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: facebook.com/immromania.eu
Mediul de afaceri s-a deteriorat, IMM-urile sunt într-o situaţie mai complicată dar o parte apreciabilă dintre acestea doresc să facă investiţii şi să inoveze, a afirmat Ovidiu Nicolescu, coordonator ştiinţific al lucrării “Carta Albă a IMM-urilor din România”, lansate vineri de Confederaţia patronală IMM România, potrivit Agerpres.
Documentul, aflat la ediţia a 23-a, oferă o analiză a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din ţară.
“Carta Albă a IMM-urilor arată că mediul de afaceri s-a deteriorat, arată că IMM-urile sunt într-o situaţie mai complicată, dar în acelaşi timp arată că o parte dintre IMM-uri şi-au menţinut optimismul. O parte apreciabilă dintre acestea doresc să facă investiţii, doresc să inoveze”, a afirmat Ovidiu Nicolescu, fost preşedinte al organizaţiei patronale.
Potrivit acestuia, autorităţile centrale trebuie să ţină cont de propunerile venite din partea organizaţiilor IMM-urilor atunci când iau o serie de măsuri legislative privitoare la fiscalitate.
“Executivul şi Parlamentul trebuie să acţioneze în economie, având în vedere principiul efectelor probabile, al consecinţelor pe care măsurile pe care le iau generează efecte. Marele pericol este că din dorinţa de a rezolva anumite probleme iei măsuri care creează necazuri altora”, a explicat Nicolescu.
Potrivit autorilor, lucrarea oferă cea mai aprofundată analiză a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din România, reflectând evoluţiile mediului de afaceri în perioada 2024-2025 şi investighează în profunzime provocările structurale cu care se confruntă IMM-urile, sursele de finanţare, capacitatea de inovare, orientarea către fonduri nerambursabile şi criteriile strategice în alegerea partenerilor de afaceri. Documentul este cofinanţat de Uniunea Europeană.
“Carta Albă a IMM-urilor din România este cea mai amplă şi riguroasă cercetare dedicată sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, realizată de IMM România. Observăm cum IMM-urile româneşti se transformă în faţa provocărilor şi oportunităţilor din 2025 şi devin mai digitalizate şi conectate la realitatea globală. Principala problemă resimţită de antreprenori este inflaţia, iar în ultimii trei ani, concurenţa neloială tinde să devină o problemă majoră în afectarea activităţii companiilor româneşti”, a declarat Florin Jianu, preşedinte de onoare IMM România.
El spune că, potrivit opiniei antreprenorilor, sunt necesare măsuri de stimulare a mediului de afaceri după modelul Germaniei, pentru creşterea rezilienţei întreprinderilor româneşti.
“Suntem onoraţi că această lucrare este utilizată constant de instituţii naţionale şi internaţionale pentru fundamentarea politicilor publice destinate IMM-urilor şi ne bucurăm că putem contribui, prin expertiza noastră, la susţinerea şi consolidarea ecosistemului antreprenorial românesc”, a mai afirmat Jianu.
Cele mai importante aspecte semnalate de antreprenori în cadrul lucrării sunt: inflaţia (46,42%), concurenţa neloială (45,30%), scăderea cererii interne (40,39%), creşterea nivelului cheltuielilor salariale (35,76%), concurenţa produselor din import (31%), incertitudinea evoluţiilor viitoare (29,03%), costuri ridicate ale creditelor (28,61%), întârzierile la încasarea contravalorii facturilor de la firmele private (27,91%).
De asemenea, 55,14% dintre IMM-uri intenţionează să acceseze fondurile structurale în 2025, iar 45,43% dintre acestea se vor autofinanţa în acest an.
La lansare, au mai participat subsecretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Attila Gyorgy, liderul senatorilor liberali Daniel Fenechiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Dan Manolescu, preşedintele CES, Sterică Fudulea, şi Gabor Olajos, Country Managing Director, Romania şi Bulgaria Pluxee.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More