Afaceri

Casa de vinuri Zaig – o gură de vin dintr-o viță-de-vie veche de 100 de ani

Via de la Casa de vinuri Zaig este un adevărat monument, care are nevoie de îngrijire manuală, extrem de meticuloasă, datând din 1922, spune Zaig Eckehardt, administratorul Casei de vinuri Zaig.

”Odată ce un butuc este pierdut, nu poți să replantezi, pentru că pierzi partea de autenticitate, de vie veche. Din acest motiv, va fi din ce în ce mai puțină vie veche. Aceasta produce în jur de 7-8000 de kg de struguri, depinde de an”, ne-a declarat el.

În 2013, Zaig Eckehardt a plantat 11 ha de viță nobilă în comuna Teaca, dar a pastrat și vița de vie veche a familei, sădită în urmă cu o sută de ani, care se întinde pe 2 ha, și conține Fetească Albă, Muscat Ottonel, Neuburger, Traminer, Furmint, Oporto.

Acesta ne-a precizat: “În zonă, mai este vie veche, dar majoritatea producătorilor renunță la ea pentru că este foarte costisitoare. Nici noi nu eram foarte hotărâți, pentru că este foarte greu să îți faci un plan de afaceri, întrucât că nu știi ce oameni vei avea la lucru anul viitor.

Din punct de vedere al costurilor, va trebui să ieșim cu alt brand, cu alt preț (n.n. mai mare). Pe lângă justificarea costurilor, mai este ceva: nu bei doar o gură de vin, bei o gură de vin dintr-o viță-de-vie veche de 100 de ani.

Până la urmă, asta trebuie să se regăsescă în preț, astfel, încât și din punct de vedere economic să renteze. Altfel, am putea păstra numai o suprafață mult mai mică, ca să arătăm că așa se lucra pe vremuri, ca un model, să vadă lumea. Dacă nu abordezi altă politică de prețuri, nu faci față din punct de vedere economic. 

Încă nu ne-am decis la o denumire. În primă faza ne-am gândit la denumirile vechi ale dealurilor pe care se află viile.

Potrivit lui Zaig Eckehardt, majoritatea celor care se ocupă de via veche au peste 65 de ani: ”Tineretul nu prea vrea, pentru că este o muncă mai grea decât în via nouă. Trebuie, în permanență, să te apleci, să stai în genunchi și să lucrezi de la cota zero.”

Din păcate, în Teaca, după comunism, în 1995-1996, aproape tot ce a însemnat vie a fost părăsită, a mai spus administratorul Zaig: ”În Teaca, nu poți să cultivi suprafețe întinse, pentru că dealurile sunt destul de dificile, comparativ cu Lechința sau cu celelalte centre viticole din podgorie, unde configurația terenului permite să cultivi suprafețe mai mari.

După revoluție, această zonă nu s-a mai dezvoltat și am simțit foarte mult lipsa pe partea de personal calificat. Foarte mult tineret este plecat în străinătate și a fost destul de greu. Este esențial, în domeniu, să ai oameni.

Pe Cristina Carazan (n.n. Vinificator la Casa de vinuri Zaig) am luat-o de pe băncile facultății, fără experiența în domeniu, dar care are o evoluție foarte bună. Pe partea de vie, am reușit să conving un tânăr să rămână. Acesta a lucrat 20 de ani numai în străinătate, în viticultură. Acest lucru se vede în atitudine, implicare și devotament.

Însă, la partea de zilieri, este destul greu. Într-o vie veche, ca să pregătești un om, îți trebuie minim o săptămână ca să învețe și să își dea seama despre ce este vorbă. În via nouă, într-o zi, două a învățat. Este foarte greu să găsești oameni pe care să îi înveți, să te poți baza pe ei, plus că la zilieri nu poți să ai pretenții să îți stea la dispoziție an de an.”

De asemenea, Zaig Eckehardt ne-a  marturisit că producția din anul acesta arată foarte bine: ”Am făcut față cu brio la interperii. Au fost foarte multe ploi în perioada de primavară și am făcut primele tratamente manual și în via nouă. Era prea multă apă și nu se putea intra cu tractorul.

Avem între 7 și 9 tratamente pe an. Vindem doar pe plan local, momentan. Când vom fi pregătiți cu viile vechi, categoric vom merge și la export pentru că la viile vechi vrem să abordăm un alt stil de vinificație.”

Cristina Carazan, Vinificator la Casa de vinuri Zaig, a spus: “Încă din primul an, sunt îndrăgostită de vinurile pe care le obținem din via veche, începând de la strugure, de la mustul în fermentație care este fabulos. Anul acesta am decis să mergem pe tradițional și să refacem cupajul (n.n. amestec) specific zonei, Fetească Alba cu Muscat Otonel.”

În acestă cramă de familie se produc anual în jur de 700 hl de vin. Procesul de fermentație se face în vase din inox controlate termic, iar pentru maturare se folosesc butoaie din stejar.

Turiștii sunt bineveniți să le calce pragul, să deguste vinurile și să afle istoria acestei părți de lume.

  • Anul înființării cramei: 2013
  • DOC: Lechința – Teaca
  • Numarul de hectare: 13 Ha
  • Litri de vin îmbuteliați anual: 25,000 l
  • Cifra afacere 2020 – 200,000 euro
  • Nr sticle vandute 2020 – 30,000 sticle
  • Proprietar: Zaig Eckehardt
  • Vinificatori: Cristina Carazan, Zaig Eckehardt
  • Branduri de vin: EWA, ZAIG, Eckehardt
  • Soiuri de struguri: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer, Fetească Neagră, Pinot Noir, Fetească Albă, Fetească Regală”

Articole recente

Exim Banca Românească prelungește oferta de economisire  cu dobânzi atractive la depozitele în lei și euro

Exim Banca Românească prelungește până la finalul lunii august oferta unică de economisire care permite…

40 de minute ago

SUA şi NATO elaborează un nou mecanism de finanţare a armelor americane pentru Ucraina plătite de europeni

Statele Unite şi NATO lucrează la un nou mecanism de furnizare de echipamente militare americane…

47 de minute ago

DNSC avertizează asupra unui val de înșelătorii online în care este folosită imaginea economistului Adrian Negrescu

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui val de înșelătorii online în care…

56 de minute ago

Adrian Țuțuianu – secretar de stat în cadrul SGG; Dan Reșitnec – secretar general adjunct al Guvernului

Adrian Țuțuianu (PSD) a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în cadrul…

58 de minute ago

Un grup de acționari ai Fondului Proprietatea solicită convocarea AGA pentru anularea actualului proces de selecție a administratorului

Un grup de acționari ai Fondului Proprietatea, care dețin împreună 5,27% din capitalul social, solicită…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More