Afacerea KIM este dezvoltată de Vicențiu Corbu după o experiență de peste 15 ani în arhitectură software. KIM oferă soluții profesionale de software pentru companii din industria manufacturieră, petrol și gaze, logistică sau aviație. De la aplicații mobile, la soluții web și pentru desktop, la analiză de business, KIM ajută companiile să se dezvolte și să fie mai organizate, dar și oamenii din top management să fie mai liniștiți și mai eficienți.

În ce domeniu activează compania pe care o reprezentați și cum a evoluat aceasta în ultimii ani?
Vicențiu Corbu: KIM este o companie de tehnologie ce activează în domeniul automatizării proceselor operaționale și are ca scop creșterea performanței companiilor cărora se adresează.
Ne-am înființat în anul 2012, pe atunci fiind o companie de servicii cu obiectivul clar de a comercializa la un moment dat propriile noastre produse. Pornind de la acest obiectiv, după 2 ani de research, în 2014 am obținut un contract cu OMV, începând astfel dezvoltarea primului nostru produs software. Rezultatul a fost unul peste așteptări și de atunci am decis să continuăm dezvoltarea produsului, în paralel cu activitatea de prestări servicii (tip outsourcing), pentru a ne susține cash-flow-ul.
2 ani mai târziu, în 2016, am câștigat Seal of Excellence în cadrul programului H2020 pentru inovație, fiind prima companie românească ce câștigă Faza 2 a acestui program. Faza 2 presupunea obținerea unei finanțări de 500k euro pentru scalarea produsului pe piață Europeană.
Din păcate nu am reușit să obținem finanțarea, așa că am hotărât să continuam dezvoltarea produsului din surse proprii.
În anul 2017, am lansat pe piață 2 alte noi produse destinate sectorului de producție și logistică. Cu acestea am reușit să digitalizăm complet 8 fabrici de producție, economisind astfel anual peste 1 milion de ore de muncă și peste 20.000 tone de materie primă.
În 2019, am început pentru prima data să comercializam în afara țării, având primii clienți externi.
În 2021, Andrei Pitiș s-a alăturat echipei în calitate de investitor, cu scopul de a internaționaliza produsele noastre.
Care au fost oportunitățile și provocările cu care v-ați confruntat din 2020 până în prezent?
Vicențiu Corbu: Principalele oportunități în aria noastră țineau de apetitul din ce în ce mai crescut pentru digitalizare și automatizarea proceselor companiilor, în special a celor din sectorul industrial.
Fiind o companie de tip outsourcing, nu am avut investiții inițiale, practic ne susțineam din venitul operațional. Provocarea a apărut când am început tranziția către comercializarea de produs, ceea ce a fost o schimbare totală de paradigmă pentru noi.
Am supraviețuit tranziției, la care s-au adăugat și crizele aferente, însă rezultatul a fost unul foarte bun…produsul nou lansat a avut un impact extraordinar și practic acum totul ține de scalarea pe cât mai multe piețe.
Ce investiții ați realizat în ultimii ani în cadrul companiei?
Vicențiu Corbu: Ca să putem susține noua strategie de business, ne-am angajat într-o serie de investiții în marketing și vânzări, dar și în tehnologie astfel:
- Am intrat în parteneriat cu o agenție de marketing, care a crezut în ceea ce facem și practic ne-a ajutat să ne expunem mult mai bine în piață.
- Am trecut printr-un proces de re-branding coordonat, ne-am restructurat produsele și mesajele pe care le livrăm în piață, am creat reguli noi de comunicare și PR…a fost într-adevăr o schimbare radicală a modului nostru de lucru.
- Am investit în zona de vânzări prin aducerea de noi colegi în echipă.
- A venit alaturi de noi în calitate de consultant un specialist pe Product Management care ne-a ajutat să ducem produsele mai rapid și mai structurat în piață.
- Colegii din departamentul de Dezvoltare au primit tool-uri noi pentru development mult mai puternice (laptopuri, ochelari VR, licențe Microsoft, etc) dar și servere cloud mult mai performante.
- Ne-am înrolat într-un accelerator de business care cred că a fost una din cele mai bune decizii luate.
- Eu personal am urmat cursurile de MBA ale WU (Vienna University of Economics and Business)
- Am participat la o serie de târguri naționale și internaționale precum: Hannover Messe (Germania), Web Summit (Portugalia), SelectUSA (Statele Unite), LondonTech (UK), Demo Metal (România)
Cât de important este un aport de cash-flow în dezvoltarea afacerii?
Vicențiu Corbu: Depinde de stadiul în care este afacerea, dar aș spune că este critic. Însă oricât de critic este aportul de cash, este foarte important a se cunoaște costul acelui aport de cash, iar asta se poate calcula.
Pe ce bază ați ales banca pentru finanțare?
Vicențiu Corbu: Am ales Raiffeisen Bank, întrucât ei sunt cei cu care am început și având un istoric destul de lung la ei, probabilitatea de a obține finanțare era mai mare. Mai mult decât atât, am avut și un credit IMM Invest pentru investiții luat în pandemie, la care cred că am fost printre primii aplicanți ai Raiffeisen Bank. Creditul a fost achitat cu succes și de aceea am considerat că sunt șanse mai mari să obținem finanțare tot de la ei.
Pe de altă parte, toate discuțiile cu echipa factory by Raiffeisen Bank au fost de un real ajutor pentru noi, validandu-ne planul cu care am venit.
Pentru ce ați avut nevoie de finanțare?
Vicențiu Corbu: Finanțarea a avut un singur scop și anume accelerarea scalarii.
În ce fel ați reflectat în business-ul dumneavoastră obținerea finanțării?
Vicențiu Corbu: Pe baza parteneriatului cu factory by Raiffeisen Bank, automat și potențialii investitori au avut un plus de încredere în noi. Practic faptul că am trecut de Due Diligence-ul băncii a reprezentat un vot de încredere pentru investitori. În acest fel s-a alăturat echipei Viorel Stoian, care vine cu experiență puternică în zona de clienți corporate.
Cât de important este să ai un consultant din partea băncii care să te trateze că pe un partener?
Vicențiu Corbu: Aș spune că poate la fel de important ca investiția. Pentru un antreprenor este foarte importantă încrederea pe care i-o oferă piața. Banii care intră în companie, de cele mai multe ori trebuie rambursați, așadar vin cu un anume tip de presiune pe antreprenor, de aceea este foarte important feedback-ul celor care au mai trecut prin astfel de experiențe.
Care sunt proiectele de viitor?
Vicențiu Corbu: Suntem implicați în mai multe inițiative de intrare în piețele Europene și US. Avem în plan mai multe parteneriate cu companii de tehnologie care au produse complementare și dezvoltarea verticalelor în care avem experiență.
În ce măsură recomandați și altor antreprenori accesarea unei finanțări?
Vicențiu Corbu: Finanțarea obținută de la o instituție bancară este în general forma cea mai avantajoasă din punct de vedere costuri. Totodată, la acest tip de finanțare nu sunt vândute părți sociale din companie.
Condiția de bază pentru a funcționa este că firma să fie pe profit, să aibă un istoric bun, și planul de business să fie unul competitiv. Practic trebuie depășiți niște pași în dezvoltarea unei companii pentru a putea accesa o finanțare bancară, însă beneficiile obținute sunt foarte bune.