Categories: BanciEnergie

Cătălin CEPIȘCĂ, Raiffeisen Bank: Suntem aproape de toate companiile care au în vedere să își dezvolte strategia verde

Sistemul bancar este gata să ofere combustibil financiar pentru perioada de trecere spre economia verde, iar Raiffeisen Bank este aproape de toate companiile care au în vedere să își dezvolte strategia verde, a spus Cătălin CEPIȘCĂ, Manager, Divizia Corporații, Raiffeisen Bank, la cea de-a patra ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 18 mai 2022.

Cătălin CEPIȘCĂ a spus: “În momentul în care prețurile au crescut și a avut loc introducerea unor legislații succesive, revizuite cam o dată la două luni, a trebuit să susținem atât furnizorii, cât și distribuitorii cu sume substanțiale. Suntem bucuroși că, în România, sistemul s-a dovedit foarte rezilient și a putut să atragă toate sumele necesare și să ofere predictibilitate. Când oferă finanțare, o bancă întotdeauna se uită pe termen lung și acest lucru a fost dificil, în momentele în care legislația se schimba des. Am avut schimbări în noiembrie, ianuarie, aprilie. Într-un final, avem acum o legislație aprobată, ceea ce este foarte bine. Toate aceste șase luni au însemnat pentru bănci un efort să poata oferi combustibil în sistemul energetic, combustibil financiar de data aceasta.Totuși, acum nouă luni, când prețurile erau stabile, subiectul principal de discuție era despre economia verde și el va rămâne pentru foarte multă vreme, pentru că obiectivele pentru România și Europa sunt să devenim neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon.”

În opinia reprezentantului Raiffeisen Bank, sistemul financiar, nu numai băncile, ci toți investitorii, vor deveni din ce în ce mai interesati de companii care adopta criteriile ESG (environment, social, governance). Zona industriei energetice știe foarte bine acest lucru, pentru că, în ultimul an de zile, toate companiile energetice au început să își publice strategiile ESG, a adaugat domnul Cepișcă.

Acesta a mai spus: “Raiffeisen Bank are deja două emisiuni de bonduri verzi, sunt listate și creștem volumul de finanțari pe care îl punem în aceste bonduri și ne dorim ca portofoliul nostru să se îndrepte si mai mult pe economia verde.

De asemenea, suntem finanțatorul și susținem Romgaz pentru achiziția perimetrului offshore (n.n. de la Exxon), tocmai pentru că vrem să ajungem să avem o economie verde si o independenta energenica.

Totodată, finanțăm proiecte de cogenerare și proiecte de dezvoltare pe surse de producție energie regenerabilă”.

Cătălin CEPIȘCĂ a amintit că PNRR are 12 miliarde de euro finanțări doar pentru economia verde și mai sunt bani și pentru zona de digitalizare, care, de asemenea, poate fi accesată de jucătorii din sistemul energetic: „Din calculele noastre, aproximativ 60% din sumele din PNRR se pot duce înspre economie verde și digitalizarea, astfel încât să susținem funcționarea unei economii verzi. Trebuie să existe posibilitatea băncilor să co-finanțeze acele proiecte cu granturi și deja avem primele măsuri lansate pentru proiecte regenerabile de tip solar și eolian și au apărut în consultare ghidurile pentru proiectele cu baterii. Sistemul bancar lucrează astfel încât aceste proiecte să fie cofinanțate. (…)

Trebuie să ne uităm și la IMM-uri. PNRR are două componente: una este de grant direct pentru implementare și a doua cuprinde fondurile care se vor implementa prin intermediul instrumentelor financiare, ceea ce înseamnă că băncile din România pot primi garanții astfel incat să poată acorda credite avantajoase companiilor interesate.

Suntem aproape de toate companiile care au în vedere să își dezvolte strategia verde.”

Articole recente

Consiliul UE a adoptat Regulamentul privind stocarea gazelor

La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat…

o oră ago

Erdogan va discuta marţi cu preşedintele finlandez şi premierul suedez despre candidaturile la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni marţi la Madrid cu omologul său finlandez…

2 ore ago

Ţările UE vor discuta opţiuni pentru a reduce, în comun, cererea de gaze

Miniştrii Energiei din ţările membre UE vor discuta luni opţiuni cu privire la o reducere,…

2 ore ago

Şefa Comisiei Europene, favorabilă unei participări la G20 chiar şi în prezenţa lui Putin

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor…

2 ore ago

Pactul pentru Fiscalitate – element esențial pentru o economie de piață funcțională

Inițiatorii „Pactului Pentru Fiscalitate” au organizat recent întâlnirea de lucru la Palatul Parlamentului, în cadrul…

2 ore ago

Vasile Blaga, achitat definitiv într-un dosar de trafic de influenţă

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, achitarea definitivă a…

2 ore ago