Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRusia a declarat marți că Statele Unite au fost de acord să o ajute să ridice restricțiile impuse companiilor producătoare de alimente, îngrășăminte și transportului maritim în schimbul acceptării unui acord privind securitatea maritimă în Marea Neagră, potrivit Reuters.
Statele Unite au mai spus că au convenit, de asemenea, cu Rusia și Ucraina să pună în aplicare o interdicție privind loviturile militare asupra instalațiilor energetice ale celeilalte părți.
Dacă vor fi puse în aplicare, acordurile ar reprezenta cel mai clar progres de până acum către o încetare a focului mai amplă, pe care Washingtonul o consideră o piatră de temelie către negocierile de pace menite să pună capăt războiului de trei ani purtat de Rusia în Ucraina, scrie Reuters.
Care sunt principalele aspecte ale acordurilor?
CE PRIMEȘTE RUSIA?
Statele Unite au declarat că „vor contribui la restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, vor reduce costurile asigurărilor maritime și vor îmbunătăți accesul la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții”.
Rusia a declarat că a convenit cu Washingtonul „să asigure punerea în aplicare a Inițiativei privind Marea Neagră, care include asigurarea siguranței navigației în Marea Neagră, neutilizarea forței și prevenirea utilizării navelor comerciale în scopuri militare, organizând totodată măsuri de control adecvate prin inspectarea acestor nave”.
Kremlinul a declarat că acordul privind siguranța maritimă va intra în vigoare după îndeplinirea unei serii de condiții – inclusiv ridicarea restricțiilor și sancțiunilor asupra unei bănci agricole importante, asupra exportatorilor de alimente și îngrășăminte și asupra navelor rusești.
Printre acestea se numără ridicarea restricțiilor impuse băncii agricole de stat Rosselkhozbank „și altor organizații financiare implicate în asigurarea comerțului internațional cu alimente (inclusiv produse din pește) și îngrășăminte, conectarea lor la SWIFT și deschiderea conturilor corespondente necesare”.
Condițiile includ eliminarea restricțiilor privind operațiunile de finanțare a comerțului și a sancțiunilor impuse societăților care produc și exportă alimente (inclusiv produse pescărești) și îngrășăminte, precum și ridicarea restricțiilor privind activitatea societăților de asigurări cu transporturi de alimente (inclusiv produse pescărești) și îngrășăminte.
Alte condiții includ ridicarea restricțiilor privind menținerea navelor în porturi și a sancțiunilor împotriva navelor sub pavilion rusesc implicate în comerțul cu alimente și îngrășăminte.
De asemenea, vor fi eliminate restricțiile privind furnizarea de utilaje agricole către Rusia, precum și privind alte bunuri implicate în producția de alimente (inclusiv produse din pește) și îngrășăminte.
CE PRIMEȘTE UCRAINA?
Washingtonul a declarat că a convenit cu Ucraina „că Statele Unite își mențin angajamentul de a contribui la realizarea schimbului de prizonieri de război, la eliberarea deținuților civili și la returnarea copiilor ucraineni transferați forțat”.
DE UNDE PROVINE ACEST ACORD?
Acordul reprezintă de fapt o revenire la Inițiativa privind Marea Neagră, încheiată în 2022 cu ajutorul Turciei și al Organizației Națiunilor Unite, și la un memorandum de înțelegere însoțitor pe trei ani, în temeiul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia să își îndrepte exporturile de alimente și îngrășăminte către piețele externe.
Rusia s-a retras din inițiativă în 2023, plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole serioase, deși, în prezent, Moscova nu se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește aducerea cerealelor sale pe piețele de la Marea Neagră.
În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale, Moscova a declarat că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au reprezentat o barieră în calea livrărilor.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că un armistițiu cu Rusia care acoperă Marea Neagră și loviturile energetice a intrat în vigoare imediat marți, dar a avertizat că Moscova manipulează și distorsionează deja acordurile.
El a spus că îi va cere președintelui american Donald Trump să furnizeze arme și să sancționeze Rusia dacă Moscova încalcă acordurile.
Statele Unite au declarat anterior că au încheiat acorduri separate cu Kievul și Moscova pentru a asigura siguranța navigației în Marea Neagră și pentru a pune în aplicare o interdicție privind atacurile asupra instalațiilor energetice din cele două țări.
„Partea americană consideră că acordurile noastre intră în vigoare după anunțarea lor de către partea americană”, a declarat Zelenski reporterilor în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, adăugând că nu are încredere că Rusia va onora acordurile.
Președintele ucrainean, vorbind mai târziu în discursul său video nocturn, a declarat că Rusia înșală deja lumea.
„Din păcate, chiar acum, chiar astăzi, chiar în ziua negocierilor, vedem cum rușii au început deja să manipuleze”, a declarat Zelenski.
„Ei încearcă deja să denatureze acordurile și, de fapt, să înșele atât intermediarii noștri, cât și întreaga lume”.
El a spus că Kremlinul minte atunci când afirmă că acordurile privind transportul maritim în Marea Neagră sunt legate de sancțiunile impuse Moscovei. Ucraina, a spus el, va face totul pentru a pune în aplicare acordurile, dar Rusia trebuie să înțeleagă că va „primi un răspuns puternic” dacă va lansa atacuri.
Acordurile sunt primele care vizează oprirea atacurilor energetice de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, declanșând cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Luptele continuă pe o linie de front de 1000 km.
În comentariile sale către reporteri, liderul ucrainean a declarat că acordurile nu au stabilit niciun plan de acțiune în cazul în care Rusia le încalcă și că va apela la Trump dacă acest lucru se întâmplă. „Nu avem încredere în ruși, dar vom fi constructivi”, a spus el.
El a declarat că oficialii americani au văzut încetarea focului în domeniul energiei ca acoperind și atacurile asupra altor infrastructuri civile și că porturile ar trebui să fie acoperite de acordul din Marea Neagră.
Atacurile nocturne ale dronelor rusești au fost o caracteristică a vieții în marile orașe ucrainene timp de luni de zile. La fel s-a întâmplat și cu întreruperile de curent, în timp ce rachetele loveau rețeaua electrică. Kievul a folosit drone pentru a lovi rafinăriile de petrol rusești, pentru a crește costurile pentru inamicul său mai mare.
Ucraina, a declarat Zelenski, a prezentat oficialilor americani, în timpul discuțiilor, o listă cu instalațiile care ar trebui să fie acoperite de moratoriul asupra atacurilor energetice.
Kremlinul a publicat o listă a instalațiilor rusești și ucrainene care fac obiectul moratoriului asupra loviturilor, inclusiv rafinării de petrol, conducte de petrol și gaze și centrale nucleare.
Acordurile au fost anunțate după două zile de discuții în Arabia Saudită între oficiali americani și ucraineni, pe de o parte, și oficiali americani și ruși, pe de altă parte.
Casa Albă a afirmat într-o declarație comună cu Rusia că va ajuta Moscova să își restabilească accesul la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și de îngrășăminte.
Zelenskiy a declarat că Ucraina nu a fost de acord să includă acest lucru în declarația sa cu partea americană.
„Credem că aceasta este o slăbire a poziției și a sancțiunilor”, a spus el.
Kievul va considera orice mișcare a navelor militare rusești dincolo de estul Mării Negre drept o încălcare a spiritului acordurilor, a declarat ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov la X.
Într-un astfel de caz, Kievul va avea dreptul la autoapărare, a spus el, implicând că Ucraina ar putea riposta.
Kievul, care a folosit drone navale și rachete pentru a împinge flota Rusiei înapoi spre estul Mării Negre, va saluta țările terțe care sprijină punerea în aplicare a acordurilor, a declarat Umerov.
„Partea americană a dorit cu adevărat ca toate acestea să nu eșueze, așa că nu a dorit să intre în multe detalii. Dar, în orice caz, va trebui să înțelegem răspunsurile la fiecare dintre detalii”, a spus Zelenski.
Zelenski a declarat că Turcia ar putea fi potențial implicată în monitorizarea în Marea Neagră, în timp ce țările din Orientul Mijlociu ar putea urmări armistițiul energetic, deși a menționat că acest lucru nu a fost discutat încă cu aceste țări.
Separat, Zelenski a declarat că Statele Unite au prezentat Ucrainei o versiune extinsă a unui acord bilateral privind mineralele, care a depășit acordul-cadru inițial pe care cele două părți l-au convenit anterior, dar nu l-au semnat niciodată în urma unei întâlniri acerbe în Biroul Oval luna trecută.
Zelenski a declarat că nu a fost încă în măsură să analizeze în detaliu noua propunere, dar că aceasta nu include o mai mare implicare a Statelor Unite în sectorul energiei nucleare din Ucraina, lucru care a fost sugerat de Washington în ultimele zile.
Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…
Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…
Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…
Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…
This website uses cookies.
Read More