Duminică, SUA a bombardat cel mai greu accesibil obiectiv din Iran. Iată de ce Fordow este atât de important.
Statele Unite au bombardat duminică dimineața trei importante instalații nucleare iraniene, președintele Donald Trump afirmând că acestea au fost „complet distruse”.
Țintele au inclus principalul sit de îmbogățire a uraniului din Iran, situat la Natanz, pe care Israelul l-a lovit și pe 13 iunie, la începutul actualei campanii de bombardamente asupra Iranului; un complex nuclear din Isfahan, pe care Israelul l-a lovit și anterior, și Fordow, unde se află o altă instalație de purificare a combustibilului nuclear.
Deși rachetele israeliene au lovit și Fordow, pe 13 iunie, instalația – spre deosebire de Natanz și Isfahan – nu a suferit daune reale în atacul anterior, potrivit agenției de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Fordow se află adânc sub pământ și este mult mai greu de accesat decât Natanz.
Trump a indicat în ultimele zile că ia în considerare cererile Israelului de a ajuta la bombardarea Fordow, cu arme pe care aliatul său din Orientul Mijlociu nu le are.
Apoi, și-a acordat un termen de două săptămâni în care a spus că va decide dacă va ataca Iranul. Duminică, a devenit clar că s-a hotărât. Răspunsul său: Da.
„FORDOW A DISPĂRUT”, se afirma într-o postare pe rețelele sociale pe care Trump a distribuit-o pe platforma sa Truth Social după atacuri.
Deci, ce se știe despre uzina Fordow și de ce a fost aceasta în centrul atenţiei SUA privind participarea la atacurile militare ale Israelului împotriva Iranului?
Fordow a fost construită inițial ca instalație militară pentru Garda Revoluționară Islamică. Este situată la 30 km (18,5 mile) nord-est de orașul Qom, în nord-vestul Iranului, și se află, potrivit unor surse, la sute de metri în interiorul unui munte.
Iranul a dezvăluit transformarea sa într-un sit nuclear într-o scrisoare adresată Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organismul mondial de supraveghere nucleară, la 21 septembrie 2009, după ce a aflat că serviciile de informații occidentale știau deja despre aceasta.
Câteva zile mai târziu, Statele Unite, Regatul Unit și Franța au confirmat public că erau într-adevăr la curent cu existența unei fabrici secrete de îmbogățire a combustibilului la Fordow. La începutul anului 2009, au fost adunate dovezi concludente că Iranul încerca să instaleze 3.000 de centrifuge la acest sit. În septembrie, conversia Fordow era aproape de finalizare.
Fordow este singura instalație iraniană în care inspectorii AIEA au găsit particule de uraniu purificat până la un nivel apropiat de cel necesar pentru fabricarea armelor. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unei inspecții neanunțate în 2023.
Locația este proiectată să găzduiască până la 2.976 de centrifuge, a declarat AIEA, o fracțiune din capacitatea de aproximativ 50.000 de centrifuge din Natanz, principalul sit nuclear al Iranului, pe care Israelul l-a lovit în ziua în care a început atacurile aeriene asupra Iranului.
A fost Fordow distrus în atacul american de duminică?
Nu știm în mod independent, scrie Al Jazeera.
În timp ce Trump a afirmat că instalația a fost distrusă, Iranul nu a anunţat până acum oficial amploarea pagubelor la fața locului, deși a confirmat lovitura.
IRNA, agenția oficială de știri a Iranului, a declarat că locuitorii din apropierea Fordow „nu au simțit niciun semn al unei explozii majore” după atacul SUA. „Condițiile din zonă erau complet normale”, a declarat agenția. „Detalii suplimentare despre incident vor fi comunicate de experți oficiali.”
Centrul de gestionare a crizelor din provincia Qom, unde se află Fordow, a emis o declarație în care afirmă că „nu există niciun pericol pentru populația din Qom și din zona înconjurătoare”.
Anterior, Mahdi Mohammadi, consilier al președintelui Parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, a declarat că Iranul și-a mutat infrastructura nucleară din Fordow în anticiparea unui atac. „Situl a fost evacuat de mult timp și nu a suferit daune ireversibile în urma atacului”, a scris Mohammadi într-o postare pe rețelele sociale.
Pe 16 iunie, după atacul israelian, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat: „Nu s-au constatat daune la situl uzinei de îmbogățire a combustibilului de la Fordow sau la reactorul de apă grea de la Khondab, care se află în construcție”.
Ce se știe despre dezvoltarea nucleară la Fordow?
După ce existența sitului Fordow a devenit publică în 2009, SUA și Iranul au început primele discuții directe din ultimii 30 de ani.
„Obiectivul acestor negocieri este de a ajunge la o soluție cuprinzătoare pe termen lung, convenită de comun acord, care să garanteze că programul nuclear al Iranului va fi exclusiv pașnic”, a declarat AIEA.
Deși Iranul a transmis informații despre Fordow către AIEA în octombrie 2009, a refuzat să prezinte un calendar pentru proiectarea, construcția și scopurile inițiale ale acesteia, afirmând că aceste informații nu fac obiectul obligațiilor sale de raportare în temeiul acordului de garanții încheiat cu agenția ONU.
Doi ani mai târziu, în septembrie 2011, directorul general al AIEA de atunci, Yakiya Amano, a dezvăluit că Iranul „a instalat centrifuge la Fordow cu obiectivul declarat” de a produce uraniu îmbogățit până la 20%.
Până în martie 2012, Amano a raportat că producția lunară de uraniu îmbogățit la 20% la Fordow s-a triplat, deoarece patru cascade de centrifuge au început să funcționeze simultan pentru prima dată.
Îmbogățirea uraniului este procesul de creștere a concentrației izotopului uraniu-235 în uraniul natural, care conține în mod normal doar aproximativ 0,7% U-235. Pentru a construi o armă nucleară, uraniul trebuie îmbogățit până la aproximativ 90% U-235. Odată îmbogățit la aceste niveluri, uraniul este considerat „de calitate militară”.
În 2015, Iranul, China, Rusia, SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Uniunea Europeană au semnat Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA). Acordul a impus restricții stricte asupra programului nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor. În 2015, se credea că Iranul avea 2.700 de centrifuge instalate la Fordow.
Ce a acceptat Iranul în cadrul JCPOA?
Pe măsură ce negocierile JCPOA au avansat, Iranul a oprit producția la Fordow până în ianuarie 2014 și nu a mai făcut „niciun progres” acolo, a raportat AIEA, pentru restul anului. Iranul a diluat, de asemenea, stocul de uraniu îmbogățit la o puritate de 5%.
JCPOA a interzis îmbogățirea la Fordow și a permis doar dezvoltarea pașnică a tehnologiei nucleare în Iran pentru producția de energie, în schimbul ridicării complete a sancțiunilor.
Iranul a acceptat să se abțină de la orice îmbogățire a uraniului și de la cercetarea în domeniul îmbogățirii uraniului la Fordow timp de 15 ani. De asemenea, a acceptat să nu păstreze niciun material nuclear acolo, ci să „transforme instalația de la Fordow într-un centru nuclear, de fizică și tehnologie”.
Puțin peste 1 000 de centrifuge ale instalației au fost autorizate să rămână acolo, restul fiind mutate la Natanz – lucru care, potrivit AIEA, a fost realizat până în ianuarie 2017.
Există îngrijorări cu privire la dezvoltarea clandestină a programului nuclear la Fordow?
În pofida JCPOA, îngrijorările și speculațiile cu privire la instalația de la Fordow au continuat.
În 2016, Iranul a amplasat un sistem rus de apărare aeriană S-300 deasupra instalației, indicând că se temea de un atac aerian direct asupra acesteia.
După ce Trump s-a retras unilateral din JCPOA în 2018, Iranul s-a eliberat treptat și de constrângerile sale, chiar dacă partenerii europeni au încercat să salveze acordul.
În timpul inspecției neanunțate din ianuarie 2023, AIEA a descoperit că Iranul conectase două seturi de centrifuge la Fordow, ceea ce îi permitea să îmbogățească uraniu până la o puritate de 60 %, încălcând acordul de garanții încheiat de Teheran cu agenția ONU.
„Iranul a implementat o modificare semnificativă a informațiilor declarate privind proiectarea uzinei de îmbogățire a combustibilului de la Fordow (FFEP) fără a informa în prealabil agenția. Acest lucru este contrar obligațiilor Iranului în temeiul acordului său de garanții”, a declarat Grossi.
AIEA a mai declarat că a găsit particule de uraniu la Fordow îmbogățit până la 83,7% puritate – aproape de îmbogățirea de 90% necesară pentru uraniul de calitate militară.
„La uzina de îmbogățire a combustibilului de la Fordow, am găsit particule de uraniu puternic îmbogățit, cu niveluri de îmbogățire mult peste nivelul declarat de Iran”, a declarat Grossi pe 6 martie 2023.
Iranul a negat acest lucru. La 3 iunie anul acesta, Iranul a declarat AIEA că „a epuizat toate eforturile pentru a descoperi originea acestor particule în locațiile respective. În urma investigațiilor și examinărilor aprofundate, autoritățile iraniene competente în materie de securitate au descoperit recent noi indicii care confirmă că sabotajul și/sau actele malicioase au fost implicate în contaminarea locațiilor respective”.
Ce ar putea distruge instalația de la Fordow?
Se crede că Israelul nu dispune de mijloacele necesare pentru a pătrunde în instalație, cu excepția cazului în care ar trimite o unitate de comando să pătrundă în interior și să planteze explozibili, o operațiune riscantă.
Instalația de îmbogățire a combustibilului de la Fordow este considerată o țintă mult mai dificilă decât Natanz, deoarece este situată în interiorul unui munte.
Statele Unite dispun însă de o bombă care ar putea, teoretic, să distrugă Fordow.
Bomba Massive Ordnance Penetrator cântărește 13.600 kg (30.000 lbs). Dacă un număr suficient de bombe de acest tip ar fi lansate de un bombardier B-2, acestea ar putea distruge buncărele subterane din Fordow.
Administrația Trump a confirmat că în atacul de duminică au fost utilizate bombardiere B-2. Cu toate acestea, SUA nu a precizat până în prezent ce tip de bombe au fost utilizate.