Peste tot pe TikTok, „matematica fetelor” este folosită pentru a justifica aproape orice achiziție, de la lucruri de zi cu zi, cum ar fi cafeaua de 5 dolari, până la articole scumpe, cum ar fi produse de lux. Deși versiunea fiecăruia despre matematica fetelor este diferită, de obicei, implică raționalizarea cheltuielilor în moduri, adesea, ilogice, scrie CNBC.
De exemplu, la o achiziție scumpă, cum ar fi o geantă de designer – prin ”matematica fetelor” se scade prețul pe baza „costului pe purtare”, astfel încât să nu pară atât de scumpă pe cât este în realitate.
Aceasta nu este neapărat o perspectivă sănătoasă.
„Este ca și cum ți-ai îngropa capul în nisip”, spune Tori Dunlap, milionar și fondator al platformei de educație financiară „Primii ei 100.000 de dolari”.
Pe TikTok, există sute de videoclipuri etichetate ca „matematica fetelor”, unele strângând milioane de vizionări. Și, deși aceste videoclipuri pot fi concepute ca o glumă, trandul poate normaliza din neatenție deciziile de cheltuieli necorespunzătoare, spune Dunlap pentru CNBC Make It.
În timp ce mulți dintre noi sunt familiarizați cu expresia „ignoranța este beatitudine”, această mentalitate nu ar trebui aplicată finanțelor, spune Vivian Tu, milionară și autoare a cărții „RichAF: Atitudinea câștigătoare despre bani care îți va schimba viață”.
„Acea strategie nu funcționează pentru că te va ajunge din urmă”, a spus Tu pentru CNBC Make It.
Dacă cumperi o ceașcă de cafea de 5 dolari în fiecare zi, vei fi cheltuit în jur de 1.800 dolari până la sfârșitul anului fără să-ți dai seama, spune Tu.
„Acea cheltuială zilnică de 5 dolari pe care nu o contabilizați se adună”, spune ea. „Nu spun să nu cumpărați cafea. Spun să recunoașteți că bugetul dumneavoastră pentru cafea anual este de 1.800 dolari.”
„Matematica fetelor” poate promova stereotipuri dăunătoare
În timp ce tendința de matematică a fetelor poate părea inofensivă la suprafață, poate de fapt perpetua stereotipul fără temei care descrie femeile ca fiind ineficiente în gestionarea banilor, spune Dunlap.
„Începe să devină dăunătoare atunci când se transformă în stereotipul că femeile sunt niște cheltuitoare frivole”, spune ea. „Frivole nu sunt niciodată abonamentele la fotbal sau cluburi de golf sau jocuri video. Ci sunt achizițiile înnăscute feminine. Este latte-ul. Este manichiura.”
Ea spune că trendul ”matematica fetelor” ascunde, de asemenea, vinovăția excesivă pe care femeile o simt pentru cheltuirea banilor pe lucruri care le plac, ceea ce duce la încercarea de a justifica fiecare achiziție: „Dacă îți poți permite ceva și vrei să cheltuiești bani pe el, grozav. Cheltuiește bani pe asta!”, spune ea. „Nu trebuie să-ți ceri scuze pentru asta sau să folosești „matematica fetelor”.”
Nu trebuie să folosiți ”matematica fetelor” pentru a justifica achizițiile zilnice. În schimb, puteți planifica din timp „micile răsfățuri” folosind metoda de planuificare a bugetului 50-30-20.
Pentru a urma această strategie, rezervați 50% din venituri pentru elementele esențiale, cum ar fi chiria, plata creditului, plata mașinii și alte facturi recurente. Folosiți 30% pentru dorințele dvs., cum ar fi brunch-ul cu prietenii sau mersul la un concert, și puneți ultimele 20% în economii și investiții pentru a „a avea grijă de viitorul dvs.”, spune Tu.