Ce să faci ca să te îmbogățești? Sfatul dat de Warren Buffett în 1999 se aplică și azi

“Dobânda compusă este cel mai bun prieten al investitorului”, a spus el.

Dacă vrei să fii la fel de bogat ca Warren Buffett, nu trebuie să mai aștepți, ci să începi imediat să lucrezi la asta, scrie CNBC. Acesta este sfatul pe care titanul investitor l-a dat, în 1999, la adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway, când i s-a cerut să spună cum să câștigi 30 de miliarde de dolari, ceea însemna averea sa netă la acea vreme.

Buffett, atunci în vârstă de 68 de ani – a cărui avere a crescut de atunci până la peste 100 de miliarde de dolari – a spus că dobânda compusă este cel mai bun prieten al investitorului și a comparat construirea bogăției prin dobândă compusă cu rostogolirea unui bulgăre de zăpadă pe un deal.

– Începeți devreme, a spus Buffett: „Am început să construiesc acest mic bulgăre de zăpadă din vârful unui deal foarte înalt. Trucul pentru a avea un deal foarte înalt este fie să începi foarte tânăr, fie să trăiești pentru a ajunge foarte bătrân.”

Oracolul din Omaha a spus că, dacă ar fi absolvit facultatea în 1999 și ar  fi trebuit să investească 10.000 de dolari, ar fi gândit strategic alegerea unde să-și pună banii. „Probabil că m-aș concentra asupra companiilor mai mici, deoarece aș lucra cu sume mai mici și există mai multe șanse ca ceva să fie trecut cu vederea în acea zonă”, a explicat Buffett, spunând că ar începe să examineze companiile în ordine alfabetică și să lucreze de acolo.

Investitorii, a explicat Buffett, trebuie să se descurce singuri și să se bazeze pe propriile cunoștințe și intuiție atunci când caută întreprinderi promițătoare în care să investească. El a adăugat că investitorii pricepuți ar face tot posibilul să „afle ceea ce știu și ce nu” și să acționeze „foarte viguros” când văd ceva ce consideră a fi o bună oportunitate.

„Nu poți să cauți în ca oamenii din jur să fie de acord cu tine”, a spus Buffett despre investirea banilor. „Nu poți cere ca oamenii din jur să știe chiar despre ce vorbești.”

Buffett este, de asemenea, un susținător ferm al fondurilor de indici, care dețin fiecare acțiune dintr-un indice, făcând diversificarea automat. Pentru a construi bogăția, investitorii ar trebui să „cumpere în mod constant un fond cu indice S&P 500 cu preț redus”, a spus Buffett în 2017.

Articole recente

Nicuşor Dan: Conturile Primăriei au fost deblocate

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă miercuri că au fost deblocate conturile municipalităţii. "Conturile…

6 ore ago

Virgil Marius METEA, numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz

Virgil Marius METEA a fost numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz. Un comunicat…

6 ore ago

Grupul francez Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia pe piaţa din Rusia

Retailerul Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia sau structura operaţiunilor de pe piaţa din…

6 ore ago

Chimcomplex majorează din luna iunie salariile angajaţilor cu 24,5%

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunță majorarea…

6 ore ago

Mercedes-Benz spune adio cutiilor de viteze manuale din 2023

Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să…

6 ore ago

Dacă Rusia învinge Ucraina, ”Slovacia este următoarea”, consideră premierul slovac

Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos,…

6 ore ago