Fonduri de investitii

Ce sunt portofoliile individuale de investiții administrate discreționar

OTP Asset Management România a anunțat, recent, lansarea unui nou produs de investiții, Portofolii individuale de investiții administrate discreționar. Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, explică ce sunt aceste produse și cui se adresează.

***

Ce sunt portofoliile individuale de investiții administrate discreționar mai exact?

Dan Popovici: Un portofoliu individual de investiții administrat discretionar este o formă de administrare a investițiilor în care deciziile de cumpărare și vânzare a instrumentelor financiare sunt luate pentru clienți de către societatea de administrare.

În cazul nostru, deciziile luate în numele clienților noștri sunt luate de OTP Asset Management prin intermediul unui Comitet de investiții, iar monitorizarea în permanență a portofoliului clienților este făcută de un manager de portofoliu special dedicat portfoliului acestora.

Ce nevoie acoperă acest serviciu și cui vă adresați?

Dan Popovici: Cred că toată lumea resimte lipsa timpului, iar gestionarea unui portofoliu de investiții necesită timp, energie și atenție, resurse pe care poate nu sunt disponibile pentru toți clienții având în vedere programul încărcat al unora dintre aceștia. Până la urmă, aici mă gândesc la medici, avocați, notari, antreprenori, alți profesioniști în domeniul lor de activitate care își alocă energia și timpul în activitatea lor de bază. Cu toate acestea, o parte dintre ei poate își doresc să aibă investiții pe termen lung în instrumente financiare prin intermediul unui portofoliu diversificat.

Portofoliile individuale de investiții administrate discreționar sunt concepute tocmai pentru a aborda această situație: investitorii care doresc liniște sufletească și timp pentru a se concentra pe alte priorități pot delega responsabilitatea de zi cu zi a investițiilor, păstrând în același timp un element de control asupra parametrilor mandatului dat către compania de asset management.

Folosind serviciile de administrare discreționară a unui portofoliu individual, clientul trece peste povara investițiilor de zi cu zi și a responsabilităților administrative, dar are siguranța că activele sale sunt gestionate profesionist în conformitate cu parametrii de risc și cu criteriile investiționale prestabilite.

Cât reprezintă conturile individuale de investiții administrate discreționar din activele administrate pe piața din România? Dar la nivel european?

Dan Popovici: Nu există date disponibile referitoare la numărul portofoliilor administrate și valoarea acestora în Romania. Din informațiile noastre, OTP Asset Management Romania SAI SA este a treia companie de administrare de active care oferă clienților săi acest serviciu.

Pe de altă parte, trebuie spus că mandatele discreționare reprezintă un segment foarte important din industria de asset management la nivel european. Astfel, conform statisticilor EFAMA, la nivelul Europei, aproximativ 43% din activele sub administrare sunt datorate acestor mandate discreționare. În Europa, valoarea mandatelor discreționare acordate doar de clienții de retail este de aproximativ 560 mld. euro.

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

5 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

5 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

5 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

5 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

6 ore ago