Energie

Centrala de cogenerare de la Petromidia, investiție de peste 160 de milioane de euro, va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN) în luna august

  • Teste finale la centrala de cogenerare de pe platforma Petromidia Năvodari

Centrala de cogenerare de la Petromidia, o investiție de peste 160 de milioane de euro, va demara în luna august exploatarea comercială. 

Astfel, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), prin compania Rompetrol Energy, se află în ultima etapă a celui mai important proiect de investiții al mecanismului – centrala de cogenerare de la Petromidia. Până la finalul lunii august, investiția de peste 160 de milioane de dolari va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN).

Centrala va genera aproape 80 MWh, din care va fi acoperit integral necesarul de energie al platformei Petromidia (60–70 MWh), dar și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum. Surplusul de energie electrică va fi direcționat către Sistemul Energetic Național.

Ultimele progrese au fost prezentate reprezentanților la cel mai înalt nivel al celor doi parteneri strategici din cadrul FIEKR, respectiv Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administație al companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), Erik Sagiyev, CEO KMG International (Rompetrol) și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei.

„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul multor ani de muncă în echipă a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia. Este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani și a fost implementat cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o furnizare fiabilă de energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a declarat Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas.

În perioada februarie – iunie 2025 au fost realizate testele de punere în funcțiune și de conformitate ale celor două turbine pe gaz, au fost verificate sistemele de măsură și control, cele de alimentare cu gaze naturale și gaz de rafinărie și au fost pregătite sistemele de abur pentru furnizarea către Petromidia.

Un pas important a fost marcat în lunile martie și aprilie, când cele două turbine SGT-750 au fost sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile de funcționare și a fost începută producția propriu-zisă de energie electrică. De la începutul testelor până în prezent, au fost deja produși peste 11.000 MWh, direcționați către rafinăria Petromidia și în SEN.

De la începutul lunii iulie, centrala va avea capabilitatea de a furniza atât energie electrică, cât și abur către Rompetrol Rafinare, ca urmare a începerii producției de abur în cazanele recuperatoare.  Până la finalul lunii august, vor fi efectuate testele complete de performanță, se vor obține certificările și autorizațiile din partea autorităților de profil, iar la final va fi marcată recepția lucrărilor. În acest moment, centrala este operată de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai contractorului și din partea companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbinele pe gaz, cazanele, camerele de comandă etc.).

Cele mai importante echipamente instalate, turbinele SGT-750, utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh, și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare. Noua centrală de cogenerare va susține semnificativ procesele operaționale din rafinăria Petromidia, dar și rezultatele financiare înregistrate de aceasta. În același timp, va avea un rol major în echilibrarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energie al platformei, dar și prin injectarea în sistemul național a surplusului de energie electrică.

La Rompetrol Energy lucrează 160 de persoane, iar pe platforma Rompetrol 2100 de salariați.

  • Bogdan Ivan: Ne aflăm în faza finală de testare a acestei instalații de cogenerare care poate produce până la 70 de megawați, care va deservi întreaga platformă și care va avea și un rezultat important pentru comunitatea locală

“Este un exemplu foarte bun de foarte bună practică și un mesaj puternic pentru piața energetică din România faptul că astăzi ne aflăm în faza finală de testare a acestei instalații de cogenerare care poate produce până la 70 de megawați, care va deservi întreaga platformă și care va avea și un rezultat important pentru comunitatea locală. De fapt, vorbim de aproximativ 170 de tone de abur care vor putea fi utilizați  pentru sistemul de termoficare tal orașului Năvodari”, a declarat Ministrul Energiei Bogdan Ivan.

Potrivit acestuia, investiția este un beneficiu direct și pentru Dobrogea: “Cred că este cel mai important proiect energetic realizat în ultimii ani în regiunea Dobrogea și cred cu tărie că este un mesaj puternic pentru întreaga piață energetică din România, și nu numai.

România se poate poziționa ca un hub energetic pentru întreaga regiune, datorită ieșirii la Marea Neagră și proximității față de Ucraina. Faptul că dispunem de o capacitate extraordinară din punct de vedere al resurselor umane și naturale cred că ne profilează ca un hub energetic foarte bun în etapa următoare și în dezvoltarea economică. Energia este unul dintre cele mai importante elemente pentru dezvoltarea economică, iar  petrochimia reprezintă un alt element important pentru dezvoltarea economică a României.

Vă voi da un singur exemplu din balanța comercială negativă a statului nostru:  anul trecut,  din aproximativ 30 de miliarde de dolari, 21 de miliarde de dolari au fost cauzate de industria petrochimică. Orice investiție în sectorul petrochimic din România reprezintă un plus foarte mare. Iar ceea ce se întâmplă astăzi este un început pentru crearea independenței energetice a tuturor acestor facilități din țara noastră. Un pas mic pentru o companie, un pas mare pentru România”.

Acesta a mai spus: “Este o plăcere și o onoare pentru mine să fiu astăzi aici. Este un moment foarte important pentru ecosistemul energetic românesc.  În acest sens, doresc să transmit un mesaj scurt, dar concret, pentru întregul sector energetic din România. Noi, Ministerul Energiei și Guvernul României, suntem aici pentru a fi un partener concret. Consider că este un început foarte bun pentru o relație importantă de încredere și investiții între noi și partenerii noștri din Kazahstan. Sunt convins că fabrica pe care o vizităm astăzi poate fi un exemplu foarte bun. Mi-ar plăcea să concretizăm acest parteneriat pentru a trece la nivelul următor în cadrul amplului program stabilit în 2013, când am semnat un acord de peste 1 miliard de dolari.   În Ministerul Energiei aveți un partener solid și complet pentru investiții bune și puternice, cu beneficii reciproce pentru ambele părți – România și Kazahstan”. 

  • Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas: Această centrală nu este doar o realizare tehnică, inginerească și investițională, ci și un punct de referință strategic pentru sectorul energetic din România și un moment important în cooperarea kazah-română

Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administrație al JSC NC KazMunayGas, a declarat  la ceremonia de inaugurare a centralei de cogenerare din Constanța: “Pentru noi, este foarte simbolic că mandatul dumneavoastră în calitate de ministru al Energiei al României începe cu un eveniment atât de semnificativ și important pentru sectorul energetic românesc, precum inaugurarea centralei de cogenerare.

Sunt convins că această centrală nu este doar o realizare tehnică, inginerească și investițională, ci și un punct de referință strategic pentru sectorul energetic din întreaga Română și un moment important în cooperarea kazah-română.

Proiectul COGEN, în valoare de 164 de milioane de dolari, care este implementat în cadrul Fondului comun de investiții kazah-român, este rezultatul multor ani de muncă coordonată a inginerilor, proiectanților și managerilor din România, Kazahstan și Turcia. Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani. Este implementat în cadrul unui contract EPC cu «Calik Enerji», cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Etapa finală de punere în funcțiune pentru exploatarea comercială este prevăzută pentru sfârșitul lunii august 2025.

COGEN este echipată cu turbine cu gaz Siemens SGT 750, generatoare de abur John Cockerill și infrastructură tehnică de ultimă generație, care va asigura o capacitate electrică de până la 70 megawati și până la 180 de tone de abur pe oră.

Centrala va reduce dependența rafinăriei Petromidia de rețelele externe de energie electrică, va optimiza costurile, va asigura o alimentare garantată și fiabilă cu energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului Rompetrol. Pentru populația locală, stabilitatea sistemului energetic va fi asigurată prin transferul energiei excedentare către rețea.

Stația a fost construită ținând cont de standardele moderne de mediu, iar datorită acestui fapt, eficiența utilizării gazului în bilanțul energetic al centralei va fi crescută. COGEN ne va permite să consolidăm controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului Rompetrol și să contribuim la stabilitatea energetică a României, reafirmând angajamentul nostru față de sustenabilitate.

KMG International acoperă în prezent aproximativ 60% din necesarul de petrol al României prin livrări stabile din Kazahstan. În general, în cei 18 ani de activitate, am investit peste 4,5 miliarde de dolari în economia României, am contribuit cu peste 28 de miliarde de dolari la bugetul de stat sub formă de impozite directe și indirecte, iar peste 15.500 de cetățeni români lucrează în cadrul sistemului nostru. societatea și viitorul țării.

Sunt profund convins că proiectul COGEN este un exemplu al ceea ce putem realiza împreună, prin cooperare strânsă – statul român și KMG, sinergia dintre Est și Vest, tradiții, investiții și inovații, datorită cărora se creează noi oportunități, locuri de muncă, stimulând economia românească, consolidând securitatea energetică și cooperarea kazah-română”.

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%), obiectivul principal și strategic al acestuia fiind dezvoltarea de proiecte energetice în România. 

Articole recente

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

59 de minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

o oră ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

2 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

2 ore ago

Israelul anunţă întreruperea operaţiunilor militare în trei zone din Fâşia Gaza

Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More