Categories: EnergieGaze naturale

CEO Bulgargaz: Interconectorul de gaz Grecia-Bulgaria ar putea fi nefuncţional chiar şi în octombrie (BTA)

Lyudmil Yotsov, directorul executiv al Bulgargaz, furnizorul de gaze naturale din Bulgaria , a avertizat marți că nu este clar dacă interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria va intra în funcțiune în octombrie, potrivit BTA.

„Nimeni nu ne poate promite asta”, a spus Yotsov, vorbind în timpul unei ședințe deschise a Comisiei de Reglementare a Energiei și Apei (EWRC), la care a fost discutată propunerea Bulgargaz privind prețul gazului pentru luna august.

CEO-ul Bulgargaz a spus că, chiar dacă interconectorul este gata la 1 octombrie, SOCAR, compania de stat de petrol și gaze a Azerbaidjanului a spus că are nevoie de timp pentru o dublă verificare, ceea ce înseamnă că poate decide să înceapă să livreze gaze azere prin interconector de la 1 noiembrie.

Bulgargaz a cerut EWRC să aprobe un preț de vânzare al gazelor naturale în august la 297,89 BGN/MWh (152,31 EUR fără accize și TVA), în creștere cu 60,01% față de prețul din iulie de 186,17 BGN/MWh, a anunţat compania pe site-ul său. Prin comparație, prețul gazului din august pe piețele europene depășește 171 EUR/MWh. Autoritatea de reglementare va decide pe 12 august dacă aprobă sau nu prețul propus.

Șeful EWRC: Bulgargaz ar fi trebuit să-și asigure aprovizionare alternativă după întreruperea Gazprom

În timpul discuției, președintele EWRC Ivan Ivanov a criticat furnizorul public de gaz pentru că nu a acționat pentru a asigura aprovizionarea alternativă cu gaze, imediat după ce Gazprom a întrerupt livrările către Bulgaria şi a organizat licitaţie pentru aprovizionarea cu gaze pentru lunile aprilie și mai.

CEO-ul Bulgargaz a spus că nu a luat măsuri anticipative, deoarece nu se aștepta ca Gazprom să suspende livrările, după ce Bulgaria a plătit în mod corespunzător gazele, conform contractului în vigoare.

În ceea ce privește licitația de furnizare a gazului, aceasta a fost anunțată pe un hub grecesc, deoarece Grecia și România erau singura alternativă la gazul rusesc la acea vreme.

Yotsov a declarat că livrările de GNL au fost asigurate pentru luna septembrie și și-a exprimat optimismul că cantitățile necesare pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie vor fi asigurate.

Ivan Ivanov l-a mustrat, de asemenea, pe directorul executiv al furnizorului public pentru că nu și-a prezentat la timp propunerea de preț și a acordat autorității de reglementare prea puțin timp pentru a lua o decizie.

Yotsov a spus că propunerea de preț va fi depusă până pe 11 august, dar se va baza exclusiv pe cantitățile de gaze din Azerbaidjan, deoarece doar acestea au fost contractate. El a spus că toate gazele, altele decât cantitățile din acordul cu Azerbaidjanul, vor fi contractate după 10 august.

Doar o parte din gazul pentru septembrie a fost asigurată, a mai spus el, adăugând că este dificil să se asigure aprovizionarea regulată, cea mai mare problemă fiind indisponibilitatea infrastructurii pentru regazificarea GNL.

Yotsov a mai spus: ” Deși prețul gazului azer este acum mai mare [decât prețul pe care l-am fi primit pentru gazul de la Gazprom], acesta este încă sub prețul [spot] al pieței. Dacă, totuși, se solicită volume suplimentare peste cele 1 miliard pe an convenite, prețul nu va fi cel care este acum. Există discuții în curs de desfășurare, în principiu, cu privire la creșterea livrărilor de gaze azere către Bulgaria. Problema este că toate celelalte țări negociază în prezent cu Azerbaidjanul și au precizat clar că gazul va ajunge la cel mai bun ofertant. Prin urmare, nu ne putem baza pe cantități suplimentare la un preț mai bun.”

Yotsov a mai spus că Turcia este foarte importantă pentru securitatea aprovizionării în regiune, deoarece are infrastructura necesară, iar Grecia nu are această infrastructură în acest moment.

Bulgargaz se află în discuții privind livrările de GNL pe termen lung cu un producător american, dar care nu are o capacitate suficientă în acest moment, iar un contract pe termen lung poate fi semnat cu el pentru următorii 15-20 de ani abia după 2027, a spus Yotsov.

Ministru bulgar: Întregul stat sprijină contractorul care se ocupă de Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria pentru a asigura finalizarea proiectului

Articole recente

Autoritatea pentru Reformă Feroviară lansează în licitaţie achiziţia prin PNRR a celor 12 automotoare electrice pe hidrogen

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat, vineri, în licitaţie achiziţia prin Planul Naţional de…

2 ore ago

După ce a anunțat oficial parteneriatul cu Grupul Superbet, clubul CSU ASE câștigă cea mai importantă competiție internă de șah

Cea mai puternică întrecere șahistică din România, Superliga Națională de Șah, desfășurată la Oradea în…

2 ore ago

Preşedintele Iohannis a semnat decretul prin care Sebastian Burduja este desemnat ministru interimar al Educaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul prin care ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian…

2 ore ago

Blue Air amână pentru a doua oară reluarea zborurilor, prevăzută pentru 10 octombrie

Operatorul aerian low-cost Blue Air nu va relua zborurile din 10 octombrie însă anunţă că…

3 ore ago

Ministrul de externe PÉTER SZIJJÁRTÓ, la un eveniment organizat de Huawei: Ungaria nu va discrimina niciodată investitorii, în funcție de țara lor de origine

*„Există o singură cerință: investitorii trebuie să respecte legile și reglementările”, a declarat Péter Szijjártó,…

3 ore ago