Categories: EnergieGaze naturale

CEO Enel: Arderea gazului pentru a produce electricitate este o „prostie”

Francesco Starace, CEO-ul companiei italiene de energie Enel, a pus la îndoială beneficiul utilizării în continuare a gazului pentru a produce electricitate, spunând la CNBC că arderea gazului pentru a produce electricitate este o „prostie”, în condițiile în care există alternative mai ieftine și mai bune.

Vorbind la Forumul Economic Mondial, Francesco Starace a spus de unde și-a procurat Europa gazele de-a lungul anilor, amintind numele atât al Libiei, cât și al Rusiei.

Rusia a fost cel mai mare furnizor de petrol și gaze naturale pentru UE anul trecut, potrivit Eurostat. UE încearcă acum să se îndepărteze de hidrocarburile rusești după invazia Ucrainei de către Rusia.

„Cred că acesta este un semnal mare de trezire”, a spus Starace, adăugând că „prea mult gaz” a fost folosit „într-un mod stupid, pentru că arderea gazului pentru a produce electricitate este, astăzi, o prostie”.

În schimb, Starace a spus că există alternative mai atractive.

„Poți produce energie electrică mai bine, mai ieftin, fără a folosi gaz… Gazul este o moleculă prețioasă și ar trebui să-l lași pentru… aplicații unde este nevoie”, a adăugat el.

Aceste utilizări industriale includ aplicații chimice, industria hârtiei și utilizarea în producția de ceramică și sticlă, a spus el.

“Gaz de rezervă pentru ei”, spuse Starace, adăugând:  “Nu mai folosiți gazul pentru încălzire, nu mai folosiți gazul pentru a genera electricitate atunci când există alternative care sunt mai bune.”

Metodele alternative de generare a energiei electrice includ energia eoliană și solară, printre altele.

Potrivit unui raport recent de la Ember, un think tank concentrat pe trecerea planetei de la cărbune la ceea ce numește „electricitate curată”, combustibilii fosili au fost responsabili pentru 37% din generarea de energie electrică a UE în 2021.

Defalcând cifra de mai sus, raportul Ember – publicat în februarie – spunea că energia pe bază de gaze fosile a produs 18% din energia electrică a UE, un minim al ultimilor trei ani. Energiile regenerabile au fost responsabile pentru 37%, în timp ce nuclearul a produs 26% din energia electrică a UE anul trecut, a spus Ember.

Cifrele preliminare ale Administrației pentru Energie din SUA arată că gazul natural a fost folosit în 38,3% din producția de electricitate în Statele Unite în 2021.

În opinia lui Starace, în Europa vine schimbarea, UE dorind să fie neutră în carbon până în 2050. „În general, cred că va exista o reducere a consumului de gaze în Europa în general”, a spus el, precizând: „Deci arderea gazului pentru a genera electricitate nu mai este inteligentă, există o modalitate mai bună”, a spus el. „A arde pentru a ne încălzi casele nu este inteligent, există o modalitate mai bună.”

Grupul Enel – al cărui acționar principal este Ministerul Italian al Economiei și Finanțelor – a declarat că va abandona producția de gaz până în 2040. De asemenea, intenționează să părăsească piața de gaze cu amănuntul în 2040.

Articole recente

Prinţul Paul al României a fost prins la Paris

Prinţul Paul al României a fost prins la Paris, a anunțat ministrul Lucian Bode. Acesta era…

4 minute ago

SAP sărbătorește 20 de ani în România – piața vedetă din regiunea SEE pentru compania de software

România este vedeta (rising star) SAP în regiunea SEE SAP aniversează 20 de ani de…

10 minute ago

Ciucă: PNL susține menținerea cotei unice  și nu își dorește taxă de solidaritate

PNL susține menținerea cotei unice  și nu își dorește taxă de solidaritate, a spus Nicolae…

16 minute ago

Spătaru: 300 de milioane de euro, ajutor pentru relansarea industriei prelucrătoare

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de…

25 de minute ago

Zelenski le cere liderilor G7 “să facă maximum” pentru a pune capăt războiului până la sfârşitul acestui an

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut luni liderilor G7, reuniţi într-un summit în Bavaria, "să…

32 de minute ago

Consiliul UE a adoptat Regulamentul privind stocarea gazelor

La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat…

2 ore ago