Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzCEO Nvidia, Jensen Huang, a minimizat temerile SUA că cipurile companiei sale vor ajuta armata chineză, cu câteva zile înainte de o altă călătorie în această țară, în încercarea sa de a menține un echilibru între Washington și Beijing, potrivit CNBC.
Într-un interviu acordat CNN difuzat duminică, Huang a declarat că „nu trebuie să ne facem griji” că armata chineză va folosi tehnologia fabricată în SUA, deoarece „pur și simplu nu se poate baza pe ea”.
„Ar putea fi limitată în orice moment; fără a mai menționa că China dispune deja de o capacitate de calcul suficientă”, a spus Huang. „Cu siguranță, nu au nevoie de cipurile Nvidia sau de tehnologia americană pentru a-și construi armata”, a adăugat el.
Comentariile au fost făcute în referire la politica bipartidă a SUA, care de ani de zile impune restricții companiilor producătoare de semiconductori, interzicându-le să vândă cipurile lor cele mai avansate de inteligență artificială clienților din China.
Huang a repetat și criticile anterioare la adresa acestor politici, argumentând că tactica controlului exporturilor a fost contraproductivă pentru obiectivul final al leadershipului tehnologic al SUA.
„Vrem ca tehnologia americană să fie standardul global… pentru a face acest lucru, trebuie să căutăm toți dezvoltatorii de IA din lume”, a spus Huang, adăugând că jumătate din dezvoltatorii de IA din lume se află în China.
Asta înseamnă că, pentru ca America să fie lider în domeniul IA, tehnologia americană trebuie să fie disponibilă pe toate piețele, inclusiv în China, a adăugat el.
Ultimele restricții impuse de Washington asupra vânzărilor Nvidia către China au fost implementate în aprilie și se așteaptă să genereze pierderi de miliarde de dolari pentru companie. În mai, Huang a declarat că restricțiile asupra cipurilor au redus deja cota de piață a Nvidia în China aproape la jumătate.
Interviul lui Huang pentru CNN a avut loc cu doar câteva zile înainte de a pleca în China pentru a doua sa călătorie în această țară în acest an, în contextul în care Nvidia lucrează, potrivit unor surse, la un alt cip care respectă cele mai recente controale la export.
Săptămâna trecută, CEO-ul Nvidia s-a întâlnit cu președintele SUA, Donald Trump, și a fost avertizat de legislatorii americani să nu se întâlnească cu companii legate de organismele militare sau de informații ale Chinei sau cu entități incluse pe lista americană de exporturi restricționate.
Potrivit lui Daniel Newman, CEO al firmei de consultanță tehnologică The Futurum Group, interviul acordat de Huang pentru CNN ilustrează modul în care Huang a încercat să mențină un echilibru între Washington și Beijing, în încercarea de a păstra accesul maxim la piață.
„El trebuie să meargă pe o sârmă, ca să nu deranjeze administrația Trump”, a spus Newman, adăugând că el dorește, de asemenea, să fie într-o poziție care să permită Chinei să investească în tehnologia Nvidia, dacă și când politica va oferi un climat mai favorabil pentru acest lucru.
Dar asta nu înseamnă că minimizarea preocupărilor Washingtonului este validă, potrivit lui Newman. „Cred că este greu de acceptat complet ideea că China nu ar putea utiliza cele mai avansate tehnologii ale Nvidia în scopuri militare.”
El a adăugat că se așteaptă ca tehnologia Nvidia să fie în centrul formării în domeniul IA a oricărei țări, inclusiv pentru utilizarea în dezvoltarea de armament avansat.
Un oficial american a declarat pentru Reuters luna trecută că DeepSeek, o start-up chineză specializată în modele lingvistice de mari dimensiuni, care afirmă că a utilizat cipuri Nvidia pentru a-și antrena modelele, sprijinea operațiunile militare și de informații ale Chinei.
Duminică, Huang a recunoscut că există îngrijorări cu privire la modelul de raționament open-source R1 al DeepSeek, care este antrenat în China, dar a afirmat că nu există dovezi că acesta prezintă pericole doar din acest motiv.
Huang a lăudat modelul de raționament R1, calificându-l „revoluționar”, și a afirmat că natura sa open-source a permis companiilor start-up, noilor industrii și țărilor să se implice în domeniul IA.
„Adevărul este că [China și SUA] sunt concurenți, dar suntem extrem de interdependenți și, în măsura în care putem concura și amândoi aspirăm să câștigăm, este normal să ne respectăm concurenții”, a concluzionat el.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More