Update articol:

CHIMCOMPLEX SA Borzești – profit de 7.439 mii lei, în primele trei luni ale anului

➢ Venituri: Veniturile totale în perioada ianuarie-martie 2024 au fost de 418.593 mii lei, din care 415.005 mii lei venituri din exploatare și 3.587 mii lei venituri financiare.
➢ Costuri: Cheltuielile totale înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 au fost de 405.061 mii lei,
din care 394.062 mii lei cheltuieli de exploatare și 10.999 mii lei cheltuieli financiare.
➢ Pierdere/Profit: La data de 31 martie 2024 societatea a înregistrat un profit operațional (rezultat din exploatare) de 20.944 mii lei. Pe total activitate, rezultatul net a fost profit de 7.439 mii lei.

Veniturile totale CHIMCOMPLEX SA Borzești  în perioada ianuarie-martie 2024 au fost de 418.593 mii lei, din care 415.005 mii lei venituri din exploatare și 3.587 mii lei venituri financiare. La data de 31 martie 2024 societatea a înregistrat un profit operațional (rezultat din exploatare) de 20.944 mii lei. Pe total activitate, rezultatul net a fost profit de 7.439 mii lei.

Reprezentanţii companiei transmit: “Cifra de afaceri este aproximativ la nivelul celei din perioada similara a anului anterior. A fost influențată pe fondul menținerii trendului de scădere a consumului început în a doua parte a anului
2022 si de prețurile de vânzare mici.

Rezultatul din exploatare este la un nivel mai mare celui din perioada similară a anului anterior cu 18.108 mii lei. Chimcomplex s-a aliniat situației din piețele de desfacere, corelând producția cu posibilitățile de vânzare.

Compania a reușit în perioada ianuarie-martie 2024 să obțină o marjă a profitului operațional de 5%.

În perioada ianuarie-martie 2024, pierderea financiară de -7.412 mii lei este formată din:
• Dobânzi credite și alte cheltuieli financiare în sumă de -8.125 mii lei, costuri care au crescut odată cu
marja variabilă a dobânzii EURIBOR și cu contractarea de noi credite;
• Profit din diferențe de curs valutar în sumă de 713 mii lei, din care -125 mii lei sunt pierderi efectiv realizate, iar +838 mii lei reprezinta profit rezultat ca urmare a reevaluării soldurilor la credite, a conturilor de creanțe/datorii și conturilor de trezorerie.

În fiecare lună managementul companiei analizează multiple scenarii de producție, luând in considerare cererea de produse finite, disponibilitatea și costurile de achiziție materii prime și utilități, capacitățile de producție și alte aspecte, și adoptă acel scenariu de producție care să maximizeze EBITDA lunară. Fluxurile de producție pot opera flexibil, între 40%-100% din capacitatea instalată, ceea ce oferă companiei un grad mare de adaptabilitate în deciziile de management”.

Investiţii

Programul de Investiții pentru Platforma Onești a Chimcomplex SA Borzești pentru anul 2024 este estimat la valoarea de 8,3 milioane euro și conține:
– unitate integrată pentru producție epiclorhidrină-rășini epoxi – proiectul reprezintă realizarea unui complex de instalații legate în flux și integrate astfel încât să se încadreze în conceptul de economie circulară, sustenabilă și nepoluantă. Investiția presupune achiziții de tehnologie, echipamente și lucrări de construcții-montaj, fiind compusă din următoarele module/instalații: sinteză hcl gaz, purificare glicerină, sinteză epiclorhidrină, sinteză rașini epoxi, purificare saramură,
incinerare reziduuri;
– modernizare stații de distribuție energie electrică și alte modernizări. Obiectivul propus este de realizare a unor lucrări de restructurare/modernizare stații de distribuție energie electrică și de înlocuire echipamente.
– alte dotări și modernizări – se au în vedere achiziții/inlocuiri de echipamente pentru continuarea modernizării, a extinderilor de capacități și asigurarea fiabilizării funcționării fluxurilor de fabricații și a celor comerciale.

Programul de Investiții al Sucursalei Râmnicu Vâlcea a CHIMCOMPLEX SA Borzești aferent anului 2024 este estimat la valoarea de 26,1 milioane euro și conține următoarele investiții:
– continuarea lucrărilor de montaj ale sferei de propilenă de 3000 mc pentru mărire capacitate depozitare propilenă și pentru creșterea gradului de siguranță în funcționare;
– instalație de cogenerare CHP 49.5 mwe;
– modernizarea stației electrice de 110 kw;
– instalație de producție polioli speciali, inclusiv instalaţie pentru obţinere spume poliuretanice flexibile, echipamente de laborator și de monitorizare, instalație de cogenerare chp 108 mweproiect cu fonduri PNRR pentru termoficare urbană în municipiul Rm.Vâlcea – asigurarea energiei termice, investiții mediu – tratare ape uzate de la Secția Propenoxid;
– altele & modernizări & dotări – se au în vedere achiziții/înlocuiri de echipamente pentru continuarea modernizării, a extinderilor de capacități și asigurarea modernizării, eficientizării și fiabilizării funcționării fluxurilor de fabricații și celor comerciale.

Investițiile propuse în planul pentru 2024 vor fi realizate fizic și vor fi promovate la finanțare în funcție de evoluția mediului economic și legislativ, de aprobarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă și de soluțiile de finanțare bancară/fond investiții disponibile pentru Chimcomplex.

În perioada ianuarie-martie 2024 societatea a produs și a livrat trei categorii de produse:
• Polioli – polieteri cu o pondere de 57% în total vânzări;
• Produse clorosodice cu o pondere de 30% în total vânzări, din care Soda lichidă și solidă cu o pondere de 19% în total vânzări;
• Produse oxo – alcooli cu o pondere de 11% în total vânzări.

  • Riscuri 

Ca factori de risc ce ar putea afecta lichiditatea societății comerciale menționăm evoluția cotațiilor internaționale pentru principalele produse comercializate de companie, scăderea cererii pe piață ca urmare a tendinței de scădere a consumului în economiile Europei afectate negativ de războiul din Ucraina, precum și menținerea la un nivel ridicat a prețurilor la produsele energetice (energie electrică și gaz metan),
produse cu o pondere semnificativă în structura costurilor de producție.

Compania spune că nu se limitează la a trata consecințele unor evenimente care s-ar produce, ci adoptă un stil de management proactiv, implementând măsuri menite să atenueze manifestarea riscurilor.

PERSPECTIVE PENTRU ÎNTREGUL AN 2024

Concret în anul 2024, se finalizează “Investiția în tehnologie verde inovatoare pentru producția de noi polioli ecologici la Chimcomplex”. Obiectivul general al proiectului este ecologizarea procesele de producție Chimcomplex și transformarea
activității în conformitate cu principiile economiei circulare.

Investiția într-o tehnologie inovatoare pentru producția de polioli prietenoși cu mediul înconjurător era următoarea etapă necesară după inaugurarea din 2022 a uneia dintre cele mai moderne fabrici de polioli din Europa, care a mărit capacitatea de producție a companiei.

Acești “polioli verzi” inovatori, care se vor produce cu noua tehnologie, înlocuiesc componentele petrochimice ale poliolilor, cu componente mai puțin poluante sau cu uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de ricin, de soia și de palmier. Mai departe pe lanțul de producție poliolii verzi devin spume moi pentru perne și saltele sau alte componente pentru automobile.

Impactul investiției este semnificativ:
• Înlocuirea poliolilor convenționali cu noile tipuri speciale va reduce emisiile de CO2.
• Competitivitatea companiei va crește prin extinderea portofoliului de produse.
• Instalația noua crește adaptabilitatea companiei la nevoile de produse customizate pentru fiecare client în parte. Proiectarea produselor se va face împreună cu clienții, adaptând formula în funcție de nevoie acestora.
• Clienții actuali și viitori vor putea achiziționa noii polioli “Made in Rm. Vâlcea” reducând amprenta de carbon a produselor lor finale și etichetându-le ca fiind prietenoase cu mediul.

Totodată compania urmărește dezvoltarea prin continuarea programului de investiții strategice și își propune eficientizarea și stabilitatea din punct de vedere energetic.

Optimizarea și modernizarea instalatiilor tehnologice existente și monitorizarea permanentă a planurilor noastre energetice și de reducere a emisiilor de carbon urmăresc să garanteze excelența operațională a proceselor , care este fundamentală pentru progresul către obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și de eliminare totală până în 2050.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025