Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzChina ar putea obține încă 6 trilioane de yuani (850 de miliarde de dolari) din obligațiuni speciale ale trezoreriei în decurs de trei ani pentru a stimula o economie slăbită, a raportat mass-media locală, o cifră care nu a reușit să revigoreze sentimentul pe piața bursieră a țării, scrie Reuters.
Raportul Caixin Global, care a citat surse care cunosc subiectul, vine după ce ministrul de finanțe Lan Foan a declarat sâmbătă că Beijingul va „crește semnificativ” datoria, deși absența detaliilor privind dimensiunea și calendarul măsurilor fiscale a dezamăgit unii investitori.
Dimensiunea pachetului fiscal așteptat a făcut obiectul unor speculații intense pe piețele financiare. La începutul acestei luni, acțiunile chinezești au atins maximul ultimilor doi ani ca urmare a informațiilor privind măsurile de stimulare, înainte de a scădea în lipsa unor detalii oficiale.
Marți, acțiunile au scăzut cu aproximativ 0,3%, sugerând puțin entuziasm în rândul investitorilor cu privire la suma raportată, deși analiștii spun că aceasta ar stabiliza cel puțin creșterea pe termen scurt.
„Acest lucru este în conformitate cu așteptările noastre”, a declarat Xing Zhaopeng, strateg senior pentru China al ANZ. „Pentru anul viitor, credem în continuare că o țintă de creștere de aproximativ 5% este probabil să fie menținută. Deci, pentru o rată de creștere de 5%, ar trebui să fie suficient.”
Reuters a raportat luna trecută că China intenționează să emită obligațiuni suverane speciale în valoare de aproximativ 2 trilioane de yuani (285 de miliarde de dolari) în acest an, ca parte a stimulentelor fiscale noi.
Datele din ultimele luni, inclusiv cifrele de luni privind comerțul și noile împrumuturi pentru luna septembrie, au ratat așteptările, sporind îngrijorarea că China ar putea să nu atingă ținta de creștere de aproximativ 5% din acest an și se va strădui să respingă presiunile deflaționiste.
La sfârșitul lunii septembrie, autoritățile au inițiat măsuri de stimulare monetară și de sprijinire a sectorului imobiliar. La scurt timp după aceea, o reuniune a principalilor lideri ai Partidului Comunist, Politburo, a promis „cheltuielile necesare” pentru a readuce creșterea pe calea cea bună.
„Probabilitatea de a atinge o rată de creștere de aproximativ 5% cel puțin în 2024 și 2025 ar crește foarte mult”, a declarat Bruce Pang, economist șef pentru China la Jones Lang LaSalle, cu privire la impactul cifrei de 6 trilioane raportate.
Conform surselor, articolul Caixin publicat luni seara a afirmat că fondurile vor fi utilizate parțial pentru a ajuta administrațiile locale să își rezolve datoriile neoficiale. Suma raportată este echivalentă cu aproape 5% din producția economică a Chinei.
Fondul Monetar Internațional estimează datoria guvernului central la 24% din producția economică. Dar fondul calculează datoria publică globală, inclusiv cea a administrațiilor locale, la aproximativ 16 trilioane de dolari, sau 116% din PIB.
SARCINĂ DIFICILĂ
O scădere severă a sectorului imobiliar începând din 2021 a diminuat veniturile administrațiilor locale, deoarece o mare parte din veniturile acestora se bazau pe licitarea terenurilor către dezvoltatorii imobiliari.
Criza imobiliară a afectat activitatea consumatorilor și a întreprinderilor, expunând dependența excesivă a Chinei de piețele externe și investițiile guvernamentale în infrastructură și producție, bazate pe datorii.
Salariile mici, rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor și o plasă de siguranță socială slabă înseamnă că cheltuielile gospodăriilor din China reprezintă mai puțin de 40 % din producția economică anuală, cu aproximativ 20 de puncte procentuale sub media mondială. Investițiile, prin comparație, sunt cu 20 de puncte procentuale peste medie.
Prin urmare, China contribuie mult mai mult la economia mondială ca producător decât ca consumator, ceea ce a provocat tensiuni comerciale cu Statele Unite, Europa și o serie de piețe emergente. Candidatul la președinția SUA, Donald Trump, a cerut aplicarea unor tarife de 60 % pentru toate produsele chinezești dacă va câștiga alegerile de luna viitoare.
Aceste dezechilibre alimentează îngrijorările cu privire la potențialul de creștere pe termen lung al Chinei, indiferent de impulsul fiscal pe termen scurt.
„Atingerea consecventă a unui nivel de 5% în următorii câțiva ani va fi în continuare o sarcină dificilă, mai ales dacă China se confruntă cu o cerere externă mai puțin favorabilă”, a declarat Lynn Song, economistul șef al ING pentru China extinsă.
Ministerul de Finanțe a declarat că stimulentele fiscale iminente vor oferi subvenții gospodăriilor cu venituri mici, vor sprijini administrațiile locale îndatorate și piața imobiliară și vor reface capitalul băncilor de stat.
Detaliile rămase sunt așteptate să apară la o reuniune a Comitetului permanent al Adunării Naționale a Poporului, cel mai înalt organism legislativ, care va fi probabil convocată în săptămânile următoare.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More