International

China cere ca SUA să fie primele care să își reducă cheltuielile militare

Beijingul a cerut joi Washingtonului să pună în practică agenda ‘America First’ și să facă primul pas de a-și reduce arsenalul nuclear și cheltuielile militare, după ce președintele american Donald Trump a propus Rusiei și Chinei să își diminueze la jumătate cheltuielile destinate apărării, informează EFE, potrivit Agerpres.

‘Ar trebui să pună în aplicare agenda ‘America First’ și să fie primii care își reduc arsenalul nuclear și cheltuielile militare’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, în cadrul unei conferințe de presă.

În ceea ce privește relațiile militare bilaterale, Wu a afirmat că cele două părți ‘mențin comunicarea’ deschisă pe canalul diplomatic militar și că au existat contacte și ‘acorduri preliminare pentru a realiza schimburi în viitor’.

De asemenea, Wu și-a exprimat speranța ca SUA să colaboreze cu China ‘în vederea unui obiectiv comun’ și pentru aceasta ar trebui ‘să consolidăm comunicarea și dialogul, să gestionăm în mod corespunzător dezacordurile și diferențele și să desfășurăm o cooperare bazată pe principiile respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării’.

‘În acest fel, se speră ca relațiile militare dintre China și SUA să aibă un început bun și să continue să crească’, a menționat el.

Marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, a declarat că ‘cheltuielile limitate pentru apărare’ ale Chinei ‘răspund pe deplin nevoii de a apăra suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare, precum și pentru a menține pacea mondială’.

‘Comunitatea internațională, în special marile puteri, trebuie să dea exemplu și să fie promotori ai păcii. China a urmat întotdeauna o cale a dezvoltării pașnice’, a spus el.

China a anunțat în martie 2024 o creștere cu 7,2% a cheltuielilor militare până la 1.600 de miliarde de yuani (222 miliarde de dolari) și este de așteptat să publice cifra din acest an la începutul lunii viitoare.

Unele voci susțin că bugetul militar dezvăluit de autorități este inexact și că nu reflectă adevărata amploare a cheltuielilor reale de apărare ale Chinei, care în ultimii ani a finanțat o modernizare amplă a forțelor sale armate.

În plus, opacitatea extremă a programului nuclear chinez a atras critici din partea unor țări precum SUA, care estimează că Beijingul are peste 500 de focoase nucleare operaționale și ar putea dubla această cifră până în 2030.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

9 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

10 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

11 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

13 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

14 ore ago

This website uses cookies.

Read More