Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzChina a anunțat sâmbătă tarife pentru produse agricole și alimentare canadiene în valoare de peste 2,6 miliarde de dolari, ripostând la taxele introduse de Ottawa în octombrie și deschizând un nou front într-un război comercial condus în mare parte de amenințările tarifare ale președintelui american Donald Trump, potrivit Reuters.
Taxele, anunțate de Ministerul Comerțului și programate să intre în vigoare la 20 martie, corespund taxelor de import de 100% și 25% pe care Canada le-a aplicat vehiculelor electrice fabricate în China și produselor din oțel și aluminiu în urmă cu puțin peste patru luni.
Prin excluderea canola, care este cunoscută și sub numele de rapiță și a fost unul dintre principalele exporturi ale Canadei către primul importator mondial de produse agricole înainte ca China să o investigheze pentru antidumping anul trecut, Beijingul ar putea menține ușa deschisă pentru discuții comerciale.
Dar tarifele servesc, de asemenea, ca un avertisment, spun analiștii, administrația Trump semnalând că ar putea reduce taxele de import de 25% cu care Casa Albă amenință Canada și Mexicul dacă acestea aplică aceeași taxă suplimentară de 20% pe care a aplicat-o bunurilor chinezești din cauza fluxurilor de fentanil.
„Măsurile Canadei încalcă grav normele Organizației Mondiale a Comerțului, constituie un act tipic de protecționism și sunt măsuri discriminatorii care lezează grav drepturile și interesele legitime ale Chinei”, a declarat Ministerul Comerțului.
China va aplica un tarif de 100% pentru puțin peste 1 miliard de dolari din importurile canadiene de ulei de rapiță, turte de ulei și mazăre și o taxă de 25% pentru produse acvatice și carne de porc canadiene în valoare de 1,6 miliarde de dolari.
„Momentul ales poate servi ca un avertisment”, a declarat Dan Wang, director pentru China la Eurasia Group în Singapore. „Lovind acum, China reamintește Canadei costul alinierii prea strânse la politica comercială americană”.
„Răspunsul întârziat al Chinei (la tarifele Ottawa din octombrie) reflectă probabil atât constrângeri de capacitate, cât și semnale strategice”, a adăugat ea. „Ministerul Comerțului jonglează cu disputele comerciale cu SUA și Uniunea Europeană”.
„Canada, o prioritate inferioară, a trebuit să își aștepte rândul”.
Ambasada Canadei la Beijing nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
Premierul canadian Justin Trudeau a declarat în august că Ottawa a impus taxele pentru a contracara ceea ce el a numit politica intenționată a Chinei, dirijată de stat, de supracapacitate, urmând exemplul Statelor Unite și al Uniunii Europene, care au aplicat, de asemenea, taxe de import pentru vehiculele electrice fabricate în China.
Ca răspuns, China a lansat în septembrie o anchetă antidumping privind importurile canadiene de canola. Mai mult de jumătate din exporturile de canola ale Canadei se îndreaptă către China, iar comerțul a fost în valoare de 3,7 miliarde de dolari în 2023, potrivit Consiliului Canola din Canada.
„Ancheta privind canola canadiană este încă în desfășurare. Faptul că canola nu a fost inclusă pe lista tarifelor de data aceasta ar putea fi, de asemenea, un gest de a lăsa loc pentru negocieri”, a declarat Rosa Wang, analist la compania de consultanță agricolă JCI.
Beijingul ar putea spera, de asemenea, că o schimbare de guvern la Ottawa îl va face mai maleabil. Următoarele alegeri naționale din Canada trebuie să aibă loc până la 20 octombrie.
China este al doilea mare partener comercial al Canadei, la mare distanță de Statele Unite. Canada a exportat bunuri în valoare de 47 de miliarde de dolari către a doua cea mai mare economie a lumii în 2024, potrivit datelor vamale chineze.
„Sincer să fiu, nu înțeleg deloc de ce o fac”, a declarat Even Pay, analist agricol la Trivium China.
„Mă aștept ca Beijingul să folosească alegerile și schimbarea liderului ca o oportunitate de a reseta relațiile, așa cum au făcut cu Australia”, a adăugat ea.
În 2020, China a introdus o serie de tarife, interdicții și alte restricții asupra principalelor exporturi australiene, inclusiv orz, vin, carne de vită, cărbune, homar și lemn, ca represalii la solicitarea Canberra de a efectua o anchetă COVID privind originea produselor.
Beijingul a început să ridice interdicțiile abia în 2023, la un an după ce prim-ministrul australian Anthony Albanese l-a destituit pe Scott Morrison, care a solicitat ancheta.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More