International

China doreşte un “consens” cu Europa cu privire la o încetare a focului în Ucraina

China şi Europa ar trebui să ajungă la un “consens strategic” cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a declarat joi Wang Yi, director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, potrivit Agerpres.

Într-o discuţie telefonică cu Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, Wang a subliniat că “reluarea discuţiilor de pace şi o soluţie politică la ‘criză'” ar trebui să facă parte din acest “consens”, a indicat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat emis joi seara.

Referindu-se la recenta vizită a preşedintelui chinez, Xi Jinping, la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin, şeful diplomaţiei de la Beijing a afirmat că “a fost o vizită importantă între doi mari vecini şi o călătorie nu doar de cooperare, ci şi de pace”, relatează Xinhua şi EFE.

Putin şi Xi “au ajuns la o serie de înţelegeri privind extinderea cooperării bilaterale şi şi-au reafirmat angajamentul de a adera la multilateralism”, a spus Wang, adăugând că cei doi lideri s-au pronunţat pentru “mai multă democraţie în relaţiile internaţionale”.

Beijingul, a reiterat Wang, “continuă să-şi menţină poziţia de bază privind promovarea unor discuţii de pace” în Ucraina.

La rândul său, potrivit comunicatului, Bonne şi-a exprimat “aprecierea pentru rolul pozitiv al Chinei în promovarea discuţiilor de pace” şi a asigurat că Franţa “este pregătită să depună eforturi comune cu China pentru a impulsiona o încetare a focului şi pentru găsirea unei soluţii paşnice” în Ucraina.

Guvernul chinez, care şi-a manifestat opoziţia faţă de sancţiunile instituite de Occident împotriva Moscovei, a emis în februarie o declaraţie cu privire la ceea ce el numeşte “conflict” în care pledează pentru abandonarea “mentalităţii de război rece” şi pentru o încetare a focului, o propunere criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan “agresorul şi partea atacată”.

În documentul său, China pledează pentru respectarea integrităţii teritoriale a ţărilor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând să se ţină cont de “preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor”, referindu-se la Rusia, aminteşte agenţia de presă citată.AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu)

Articole recente

Germania reactivează termocentralele pe cărbune pentru economisi gazul la iarnă

Guvernul german a aprobat miercuri reactivarea termocentralelor pe cărbune păstrate în rezervă, ca o soluţie…

54 de minute ago

Arabia Saudită şi Rusia continuă reducerile voluntare ale producţiei de petrol

Arabia Saudită şi Rusia au anunţat miercuri că vor continua reducerile voluntare ale producţiei de…

o oră ago

Ungaria nu va tolera ghetouri de migranţi pe teritoriul său (eurodeputat ungar)

Ungaria nu va tolera ghetouri de migranţi pe teritoriul său, a declarat miercuri presei la…

o oră ago

În Singapore, un certificat care îţi dă dreptul de deţine un automobil costă peste 106.000 de dolari

Pentru a deţine un automobil în Singapore, un cumpărător trebuie să liciteze mai întâi pentru…

2 ore ago