Macroeconomie

China: Economia este sub presiune în urma încetinirii producţiei industriale şi a vânzărilor cu amănuntul

Redresarea Chinei, a doua economie mondială, îşi pierde avântul, după ce creşterea producţiei fabricilor şi a vânzărilor cu amănuntul a încetinit semnificativ în iulie, din cauza sporiri numărului de infecţii cu COVID-19 şi a inundaţiilor, care au perturbat afacerile, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Luna trecută, producţia industrială a urcat cu 6,4% în ritm anual, arată datele publicate luni de Biroul Naţional de Statistică (NBS), în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 7,8%, după o expansiune de 8,3% în iunie.

De asemenea, vânzările cu amănuntul au crescut în iulie cu 8,5% în ritm anual, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 11,5%, după o expansiune de 12,1% în iunie.

Pieţele bursiere din Asia şi Europa înregistrau scăderi luni, în urma publicării datelor dezamăgitoare privind economia chineză.

Alte date publicate luna aceasta arată în iulie o redresare neaşteptată a exporturilor, care au fost factorul cheie al impresionantei redresări a Chinei după pandemie.

Fu Linghui, purtător de cuvânt al NBS, a apreciat luni că redresarea Chinei rămâne inegală din cauza sporiri numărului de infecţii cu COVID-19 şi a dezastrelor naturale. “Redresarea economiei interne încă se confruntă cu multe dificultăţi, în urma sporirii presiunilor asupra producţiei”, a explicat oficialul chinez.

De asemenea, preţurile mai ridicate ale materiilor prime afectează IMM-urile din China. “Nu îndrăznim să creştem preţurile produselor noastre, dar nici nu le putem scădea, deoarece nu am mai avea profit deloc”, a declarat pentru Reuters un director al unei fabrici de echipamente medicale din provincia Jiangsu.

Din ce în ce mai mulţi analişti îşi înrăutăţesc estimările privind avansul economiei chineze în 2021. PPIB-ul Chinezi a înregistrat un avans anual de 7,9% în trimestrul doi din 2021, după o expansiune de 18,3% în primele trei luni din 2021.

Analiştii de la ANZ previzionează în acest an o creştere a economiei chineze de 8,3%, faţă de un avans de 8,8% estimat iniţial, din cauza datelor dezamăgitoare din iulie.

PIB-ul Chinei a urcat cu 2,30% anul trecut, statul asiatic devenind astfel singura mare economie din lume care a înregistrat creştere în 2020, pe fondul crizei globale provocate de pandemie.

Totuşi, ca urmare a impactului global al pandemiei pe plan global, ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluţiei Culturale care a afectat semnificativ economia.

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

3 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

4 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

4 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

4 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

4 ore ago