Ministerulchinez al Comerțuluia calificat scutirile tarifare ale SUA drept un „pas mic” și l-a îndemnat pe președintele american Donald Trump să „abolească complet” tarifele reciproce, care includ o taxă de 145% asupra importurilor din China.
„Îndemnăm SUA să țină cont de vocile raționale ale comunității internaționale și ale părților interne, să facă un pas mare în corectarea greșelilor sale, să abolească complet acțiunea greșită a „tarifelor reciproce” și să revină la calea corectă de rezolvare a diferențelor prin dialog bazat pe respect reciproc”, a afirmat ministerul într-o declarație online, potrivit unei traduceri CNBC.
Ministerul a mai spus că China „evaluează impactul relevant” al scutirilor tarifare pentru unele produse tehnologice anunțate vineri târziu.
Casa Albă nu a răspuns imediat la solicitarea CNBC de comentarii.
Reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, a declarat duminică că „în acest moment”, nu există planuri pentru Trump și președintele chinez Xi Jinping să vorbească.
„Această problemă este cu adevărat la nivelul liderilor”, a declarat el la emisiunea Face the Nation de la CBS News.
Răspunsul Chinei la tarifele americane poate fi văzut atât în mass-media de stat, cât și în social media. Scutirile recente sunt prezentate pe plan intern ca fiind o retragere a lui Trump și o dovadă suplimentară a faptului că lanțurile de aprovizionare chineze nu sunt ușor de înlocuit de către companiile americane.
„Opinia publică consideră în general că aceasta este o altă retragere a guvernului american în ceea ce privește politicile sale tarifare”, a scris cotidianul oficial Beijing Daily.
Pe platforma populară de social media Weibo din China, hashtag-ul „Administrația Trump se retrage din nou” s-a clasat pe locul 2 pe lista căutărilor fierbinți.
Administrația Trump a scutit vineri unele dispozitive și componente tehnologice utilizate pe scară largă, inclusiv smartphone-uri, computere, semiconductori, celule solare și memorii flash, de tarifele reciproce, în conformitate cu orientările Vămii și protecției frontierelor din SUA.
Măsura a fost privită ca o victorie majoră pentru giganții din domeniul tehnologiei, inclusiv Apple, care fabrică multe produse în China. Dar efectele pe termen lung asupra economiei americane și a întreprinderilor mici ale tarifelor impuse Chinei pot fi ireversibile, a raportat anterior CNBC.
Un tarif de 20% pentru toate produsele chinezești rămâne încă în vigoare, în ciuda anunțului privind scutirea de taxe vamale.