Energie

China, India, Indonezia, Japonia și Vietnam vor să construiască mai mult de 600 de unități de alimentare cu cărbune

Cinci țări asiatice pun în pericol ambițiile climatice globale, investind în 80% din noile fabrici de cărbune planificate din lume, potrivit unui raport, citat de The Guardian.

Carbon Tracker, un grup de reflecție financiar, a constatat că China, India, Indonezia, Japonia și Vietnam intenționează să construiască mai mult de 600 de unități de cărbune, chiar dacă energia regenerabilă este mai ieftină decât majoritatea noilor centrale de cărbune.

Investițiile într-una dintre cele mai dăunătoare surse de energie ar putea genera un total de 300 de gigawați de energie – suficient pentru a alimenta Marea Britanie de peste trei ori – în ciuda apelurilor din partea experților climatici la ONU pentru ca toate noile centrale de cărbune să fie interzise.

Catharina Hillenbrand von der Neyen, autorul raportului, a declarat: „Aceste ultime bastioane ale energiei pe cărbune înoată contra curentului, atunci când sursele regenerabile de energie oferă o soluție mai ieftină care să susțină obiectivele climatice globale. Investitorii ar trebui să se îndepărteze de noile proiecte de cărbune, dintre care multe sunt susceptibile să genereze profituri negative de la bun început ”.

În timp ce Asia continuă să investească bani în fabricile de cărbune, țările din lumea dezvoltată accelerează planurile de eliminare treptată a acestora. Guvernul Marii Britanii a anunțat planurile de a avansa termenul limită pentru fabricile de cărbune dezafectate cu un an mai devreme decât era planificat, până în 2024.

China este cel mai mare investitor mondial în cărbune, intenționând să-și mărească flota existentă de 1.100 gigawați de centrale electrice pe cărbune cu încă 187 gigawați, potrivit raportului. Carbon Tracker susține că instalațiile solare și eoliene ar putea deja genera electricitate mai ieftină decât mai mult de 85% din centralele de cărbune existente din țară și că până în 2024 energia regenerabilă va putea întrece întreaga energie pe bază de cărbune.

În India, cel de-al doilea mare producător de energie din cărbune din lume, și în Indonezia, energia regenerabilă va putea, de asemenea, să depășească cărbunele până în 2024, în timp ce în Japonia și Vietnam cărbunele va fi neeconomic în comparație cu sursele regenerabile de energie până în 2022.

 

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

9 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

9 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

9 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

9 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

9 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

9 ore ago