Categories: International

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi de vest ale Taiwanului, a declarat pentru Reuters o sursă informată despre acest subiect, în timp ce Beijingul a continuat exerciţiile militare în semn de protest împotriva vizitei efectuate în insulă săptămâna trecută de preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi, potrivit Agerpres.

Furioasă, China şi-a extins cele mai mari exerciţii efectuate vreodată în jurul insulei autoguvernate pe care o pretinde ca fiind a sa dincolo de programarea iniţială de patru zile. Exerciţiile de săptămâna trecută au inclus lansări de rachete balistice, dintre care unele au zburat deasupra capitalei insulei Taipei, precum şi simularea de atacuri maritime şi aeriene în cerul şi mările din jurul Taiwanului.

Înregistrarea video difuzată miercuri de canalul de stat chinez CCTV arată avioane de luptă chineze care se realimentează în zbor, precum şi nave ale marinei în ceea ce spune că sunt exerciţii în jurul Taiwanului.

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a declarat că exerciţiile s-au concentrat asupra blocadelor şi logisticii de reaprovizionare, “sub un mediu electromagnetic complex pentru a perfecţiona capacităţile comune de izolare şi control”, potrivit CCTV.

Aproximativ 20 de nave ale marinei chineze şi ale marinei din Taiwan au rămas de miercuri dimineaţă aproape de linia mediană a Strâmtorii Taiwan, un tampon neoficial ce separă cele două părţi, a declarat o sursă informată despre această problemă pentru Reuters.

Alte câteva nave chineze au continuat să efectueze misiuni în largul coastei de est a Taiwanului, potrivit sursei, care a vorbit cu condiţia anonimatului.

China se foloseşte de exerciţiile militare ca de un plan de joc pentru a se pregăti pentru invazia insulei autoguvernate, a declarat marţi ministrul de externe taiwanez.

“Ea efectuează exerciţii militare la scară largă şi lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, dezinformare şi constrângere economică, în încercarea de a slăbi moralul public în Taiwan”, a spus Joseph Wu marţi, fără a furniza dovezi sau oferi un orar.

“După încheierea exerciţiilor, China ar putea încerca să facă din acţiunea sa o rutină în încercarea de a distruge status quo-ul pe termen lung în Strâmtoarea Taiwan”, a adăugat el.

Pelosi, vechi critic al Chinei şi aliat politic al preşedintelui Joe Biden, s-a dus în Taiwan săptămâna trecută în ceea ce a fost vizita la cel mai înalt nivel pe insulă efectuată de un oficial american în decurs de decenii, în ciuda avertismentelor chineze. Ea a spus că vizita sa a arătat angajamentul neclintit al SUA de a sprijini democraţia Taiwanului.

China afirmă că relaţiile sale cu Taiwanul sunt o chestiune internă şi îşi rezervă dreptul de a aduce insula sub controlul său, cu forţa dacă este necesar. Taiwanul respinge pretenţiile Chinei, susţinând că numai populaţia din Taiwan îşi poate decide viitorul.

Washingtonul îşi menţine evaluarea potrivit căreia China nu va încerca să invadeze Taiwanul în următorii doi ani, a declarat luni un oficial al Pentagonului.

Ministerul Apărării din Taiwan a difuzat miercuri un video în care îşi arată forţele armate în timpul exerciţiilor, spunând că armata sa este “pregătită să menţină ţara în siguranţă” şi că Beijingul nu şi-a oprit “incursiunile” în zonele din apropierea Taiwanului.

Articole recente

Autoritatea pentru Reformă Feroviară lansează în licitaţie achiziţia prin PNRR a celor 12 automotoare electrice pe hidrogen

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat, vineri, în licitaţie achiziţia prin Planul Naţional de…

o oră ago

După ce a anunțat oficial parteneriatul cu Grupul Superbet, clubul CSU ASE câștigă cea mai importantă competiție internă de șah

Cea mai puternică întrecere șahistică din România, Superliga Națională de Șah, desfășurată la Oradea în…

o oră ago

Preşedintele Iohannis a semnat decretul prin care Sebastian Burduja este desemnat ministru interimar al Educaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul prin care ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian…

2 ore ago

Blue Air amână pentru a doua oară reluarea zborurilor, prevăzută pentru 10 octombrie

Operatorul aerian low-cost Blue Air nu va relua zborurile din 10 octombrie însă anunţă că…

2 ore ago

Ministrul de externe PÉTER SZIJJÁRTÓ, la un eveniment organizat de Huawei: Ungaria nu va discrimina niciodată investitorii, în funcție de țara lor de origine

*„Există o singură cerință: investitorii trebuie să respecte legile și reglementările”, a declarat Péter Szijjártó,…

2 ore ago

Virgil Popescu: Demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10%, cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf

Popescu: România a susținut ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazul orelor…

2 ore ago