Sanatate

China: O responsabilă a laboratorului din Wuhan respinge din nou acuzaţiile despre originea COVID-19

O virusologă chineză, directoare a unuia dintre laboratoarele Institutului de Virusologie Wuhan, a negat încă o dată, într-un interviu publicat luni în jurnalul New York Times, teoria potrivit căreia virusul la originea COVID-19 ar fi putut scăpa din instituţia sa, notează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut în mai serviciilor americane de informaţii americane “să îşi dubleze eforturile” pentru a explica originile COVID-19, deplângând lipsa de cooperare şi de transparenţă a Beijingului.

Mult timp respinsă de majoritatea experţilor, teoria unui accident de laborator la Wuhan, în China, a revenit în forţă în ultimele săptămâni în dezbaterea americană. Şi apelurile pentru investigaţii mai aprofundate sunt în creştere în rândul comunităţii ştiinţifice.

Shi Zhengli, la conducerea laboratorului de înaltă securitate P3 (pentru “agent patogen de clasa 3”) de la institutul Wuhan, care studiază multe virusuri, printre care coronavirusurile, a răspuns jurnalului american prin telefon şi e-mail.

“Cum naiba pot să aduc dovezi despre ceva pentru care nu există nicio dovadă?”, a izbucnit ea la început, dorind apoi să continue prin e-mail, citând regulile institutului din oraşul care a fost primul epicentru al pandemiei de coronavirus.

Potrivit New York Times, Shi Zhengli a răspuns apoi cu o negaţie insistentă atunci când a fost întrebată dacă laboratorul său a avut în posesia sa o tulpină a noului coronavirus înainte de pandemie.

De asemenea, ea a dezminţit informaţiile, publicate în presa americană, potrivit cărora trei cercetători de la institutul Wuhan au fost internaţi în noiembrie 2019, prezentând simptome compatibile cu COVID-19, dar şi cu cele ale unei “infecţii sezoniere”.

Shi Zhengli a respins şi acuzaţiile de manipulare genetică periculoasă, în special răspândite în Statele Unite de către unii parlamentari republicani.

Aceste cercetări, cunoscute sub numele de “câştig de funcţie” (gain-of-function, în engleză), constau în modificarea deliberată a codului genetic al unei molecule, în acest caz al unui virus, într-un mod uneori inofensiv, dar uneori vizând creşterea virulenţei sau transmisibilităţii unui agent patogen pentru a fi înţeles mai bine.

Foarte controversate, cercetările de acest tip au avut loc la institutul din Wuhan, spune New York Times, care se referă la un articol publicat în 2017 de un grup de oameni de ştiinţă din laboratorul Wuhan, printre care Shi Zhengli, unde prezintă rezultatele cercetărilor în cursul cărora au fost create noi coronavirusuri de lilieci.

Întrebată de New York Times cu privire la această chestiune, responsabila chineză a spus că nu a condus niciodată experimente de tipul “câştig de funcţie” “vizând să crească virulenţa virusului”.

Articole recente

Topul celor mai bune orașe pentru Generația Z 

Bangkok, Thailanda, este orașul numărul 1 pentru Generația Z, în parte datorită scorurilor sale ridicate…

7 ore ago

Canada a eliminat multe dintre tarifele de retorsiune impuse SUA

Canada a eliminat vineri multe dintre tarifele de retorsiune impuse SUA, marcând un pas semnificativ…

7 ore ago

Cancelarul Merz, despre un acord de pace în Ucraina: Suntem la o distanţă de 10 kilometri şi am parcurs, poate, primii 200 de metri

Cancelarul german Friedrich Merz a descris eforturile de a ajunge la un acord de pace…

7 ore ago

Muncitorii străini au impulsionat economia zonei euro, afirmă Christine Lagarde

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat sâmbătă, la simpozionul anual al Rezervei Federale…

8 ore ago

În spatele importurilor masive de petrol rusesc ale Indiei: cel mai bogat om din Asia (Al Jazeera)

Importurile de țiței rusesc ale Reliance au crescut de la 3% înainte de războiul din…

8 ore ago

Un atac cu drone ucrainene provoacă un incendiu și reducerea capacității centralei nucleare rusești de la Kursk

Un atac cu drone ucrainene a provocat un incendiu de scurtă durată la centrala nucleară…

9 ore ago

This website uses cookies.

Read More