Categories: International

China spune că a renunțat la discuțiile militare cu SUA din cauza vizitei lui Pelosi în Taiwan: Washingtonul trebuie să suporte „consecințe grave”

Ministerul chinez al Apărării și-a apărat luni suspendarea discuțiilor militare cu Statele Unite în semn de protest față de vizita președintelui Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi la Taipei săptămâna trecută, avertizând că Washingtonul trebuie să suporte „consecințe grave”, scrie Reuters.

Vizita lui Pelosi de săptămâna trecută a înfuriat China, care consideră insula autonomă ca fiind a ei și a răspuns pentru prima dată cu lansări de probă de rachete balistice peste Taipei, precum și a renunțat la unele linii de dialog cu Washington.

„Actuala situație tensionată din strâmtoarea Taiwan este în întregime provocată și creată de partea americană din proprie inițiativă, iar partea americană trebuie să poarte întreaga responsabilitate și să suporte consecințe grave pentru aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, într-o postare online. „Linia de jos nu poate fi spartă, iar comunicarea necesită sinceritate”, a spus Wu.

Patru zile de exerciții fără precedent au fost programate să se încheie duminică. Autoritățile chineze nu au confirmat oficial că acestea s-au încheiat, pe fondul temerilor din rândul unor analiști de securitate că situația din strâmtoarea Taiwan, în special în apropierea liniei tampon neoficiale, rămâne tensionată.

Aproximativ 10 nave de război fiecare, din China și Taiwan, au făcut manevre la distanță scurtă în jurul liniei, duminică, potrivit unei persoane familiarizate cu situația, care este implicată în planificarea securității.

Ministerul Apărării al insulei a declarat că navele militare, avioanele și dronele chineze au simulat atacuri asupra insulei și a marinei sale, spunând că a trimis avioane și nave să reacționeze „în mod corespunzător”.

China a anulat vineri discuțiile formale care implicau comandamente la nivel de teatru, coordonarea politicii de apărare și consultări maritime militare, când Pelosi a părăsit regiunea.

Oficialii de la Pentagon, Departamentul de Stat și de la Casa Albă au condamnat această mișcare, descriind-o drept o reacție excesivă iresponsabilă.

Întreruperea de către China a unora dintre puținele sale legături de comunicare cu armata americană crește riscul unei escaladări accidentale asupra Taiwanului într-un moment critic, potrivit analiștilor și diplomaților de securitate.

Un oficial american a remarcat că oficialii chinezi nu au răspuns apelurilor din partea înalților oficiali ai Pentagonului, pe fondul tensiunilor de săptămâna trecută, dar că nu au văzut acest lucru ca pe o ruptură oficială a legăturilor cu personalități de rang înalt, cum ar fi secretarul american al apărării Lloyd Austin.

Întrebat direct despre aceste rapoarte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Wu a spus: „Contramăsurile relevante ale Chinei sunt un avertisment necesar la provocările Statelor Unite și Taiwanului și o apărare legitimă a suveranității și securității naționale”.

View Comments

Articole recente

NATO2022Bucureşti/ Aurescu: România, rol strategic; lucrurile care se întâmplă în Marea Neagră nu rămân în Marea Neagră

Bucureştiul va fi în aceste zile capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice, ceea ce demonstrează rolul…

6 minute ago

Dezvoltatorul imobiliar chinez Evergrande a vândut un teren de 10.377 metri pătraţi pentru un miliard de dolari

China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, a anunţat luni că a vândut…

11 minute ago

Rezident Eforie Nord: Au început rezervările pentru vacanța 2023 pe litoralul românesc, cu tarife de la 40 de lei/noapte

Oferta de vacanțe la mare vara viitoare, cu cazare în apartamente de închiriat în regim…

14 minute ago

DNA a trimis în judecată conducerea Fundației pentru Tineret a municipiului București, care a preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de…

o oră ago

Fondul European de Investiții (FEI): Aproape 20 de aplicații primite pentru cele 400 mil. EUR alocate prin PNRR fondurilor de private-equity

În cadrul întâlnirii anuale a Asociației de Private Equity și Venture Capital din România (ROPEA),…

o oră ago

Moneycorp Business Outlook: Firmele românești trebuie să își ia măsuri solide de prevenire a riscului valutar, în condițiile în care fluctuațiile din piețele financiare tind să se accentueze

Recentele fluctuaţii semnificative ale cursului dolarului, împreună cu evoluţia randamentelor bondurilor, anunţă o perioadă plină…

o oră ago