Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRoboții umanoizi sunt utilizați în principal în aplicații industriale, în timp ce utilizarea pe scară largă a roboților în scopuri militare rămâne o perspectivă îndepărtată. Foto: Xinhua
Ziarul oficial al armatei chineze a avertizat asupra potențialelor preocupări etice asociate cu utilizarea roboților militari umanoizi, potrivit South China Morning Post.
Recent, o analiză din ziarul Armatei Populare de Eliberare (PLA) a afirmat că armata ar trebui să efectueze „cercetări etice și legale” asupra roboților umanoizi pentru a „evita capcanele morale”.
„Roboții umanoizi militari sunt cele mai umane arme existente până în prezent, iar utilizarea lor pe scară largă și normalizată ar putea duce la ucideri fără discernământ și decese accidentale, ceea ce ar duce inevitabil la acuzații legale și condamnare morală”, se arată în articol.
Articolul a fost semnat de Yuan Yi, Ma Ye și Yue Shiguang, dar ziarul nu a specificat afilierile lor.
Autorii au citat „Cele trei legi ale roboticii” ale scriitorului american de science fiction Isaac Asimov, un set de principii care au influențat discuțiile despre etica aplicațiilor din lumea reală în domeniu.
Autorii au afirmat că roboții umanoizi militarizați „încalcă în mod clar” prima dintre legile lui Asimov, care prevede că un robot „nu poate răni o ființă umană sau, prin inacțiune, să permită unei ființe umane să i se facă rău”.
Ei au adăugat că legile lui Asimov trebuie revizuite în lumina acestor evoluții.
De asemenea, au subliniat implicațiile juridice, afirmând că roboții umanoizi în scenarii militare ar trebui să respecte principiile fundamentale ale legilor războiului, „ascultând oamenii”, „respectând oamenii” și „protejând oamenii”.
Potrivit autorilor, acești roboți ar trebui să fie capabili să „suspende și să limiteze utilizarea excesivă a forței în timp util și să nu ucidă oameni fără discernământ”.
Ei au adăugat că cele mai mari avantaje ale roboților umanoizi sunt brațele lor mecanice și „capacitatea de a utiliza mașinile în mod flexibil”.
Potrivit autorilor, „un număr mare de sarcini militare care nu pot fi înlocuite de sisteme active fără pilot pot fi incluse în lista sarcinilor necesare roboților umanoizi”.
Articolul afirmă că armata ar trebui să „studieze cu atenție și să propună” cerințe militare pentru a planifica dezvoltarea roboților umanoizi. De asemenea, articolul recunoște că roboții umanoizi au limitări în ceea ce privește viteza și adaptabilitatea la mediu și că, în comparație cu alte echipamente fără echipaj, sunt „mai scumpi și mai complecşi din punct de vedere tehnologic”.
„Chiar dacă roboții umanoizi vor ajunge la maturitate și vor fi utilizați pe scară largă în viitor, ei nu vor înlocui complet alte sisteme fără pilot”, se afirmă în articol.
Acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de articole din PLA Daily care au discutat despre utilizarea roboților umanoizi pe câmpul de luptă. În mai, un articol afirma că roboții umanoizi ar putea „continua să transforme percepția umanității asupra viitorului războiului”.
Articolul din mai menționa că roboții umanoizi aveau „capacități inteligente de luare a deciziilor și de luptă autonomă bazate pe algoritmi de inteligență artificială (IA)”. Acesta lăuda capacitatea lor de a evalua în mod inteligent mediul de luptă și de a „îndeplini în mod autonom misiuni de luptă”.
Roboții umanoizi se află la intersecția dintre inteligența artificială, producția avansată și inteligența încorporată – domenii critice pentru eforturile Chinei de a câștiga un avantaj în competiția acerbă cu Statele Unite.
Mai multe companii chineze au introdus în acest an roboți extrem de versatili, sporind încrederea în această tehnologie, iar Beijingul dorește să consolideze avantajul inițial al Chinei în acest domeniu.
Roboții umanoizi sunt utilizați în principal în aplicații industriale, precum logistica și producția, în timp ce alții sunt utilizați în cercetare, instituții de învățământ și industria serviciilor.
Țările se află într-o cursă pentru dezvoltarea roboților umanoizi pentru uz militar, deși utilizarea pe scară largă rămâne o perspectivă îndepărtată.
Armata SUA intensifică eforturile de integrare a roboticii, inteligenței artificiale și a sistemelor autonome, cu scopul de a îmbunătăți colaborarea om-mașină între soldați și roboții avansați pe câmpul de luptă, potrivit Interesting Engineering. Oamenii de știință de la Laboratorul de Cercetare al Comandamentului pentru Dezvoltarea Capacităților de Luptă al Armatei SUA (DEVCOM ARL) sunt pionieri în domeniul sistemelor autonome terestre și aeriene, precum și al soluțiilor energetice, pentru a spori mobilitatea și manevrabilitatea acestor tehnologii, potrivit site-ului web dedicat tehnologiei.
„Reducem decalajul dintre oameni și roboți, făcându-i mai intuitivi, mai receptivi și, în cele din urmă, mai utili pentru soldați”, a declarat un cercetător principal al programului Artificial Intelligence for Maneuver and Mobility (Inteligență artificială pentru manevrabilitate și mobilitate), potrivit Zero Hedge. „Cercetătorii ARL au demonstrat un sistem de comunicare bidirecțional interactiv care permite schimburi în timp real între oameni și roboți.”
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
Problema transilvană este prima şi cea mai importantă teză a dialogului româno-maghiar, iat esenţa sa…
Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…
This website uses cookies.
Read More