International

China va fi singurul câștigător dacă va izbucni un război al subvențiilor între Europa și Statele Unite (ministru UE)

China va fi singurul câștigător dacă va izbucni un război al subvențiilor între Europa și Statele Unite, a avertizat vineri ministrul ceh care a prezidat o reuniune a miniștrilor comerțului din UE.

„O cursă neîntreruptă de subvenții este un joc foarte periculos”, a declarat Jozef Síkela reporterilor de la Bruxelles.

„Câștigătorul ar putea să fie de pe [un alt] continent – ​​nu în Europa și nici pe cel american”, a declarat Síkela, ministrul comerțului și industriei al Republicii Cehe, care deține în prezent președinția Consiliului UE. Un purtător de cuvânt a arătat clar că Síkela se referea la China, scrie Politico.

Tensiunile comerciale escaladează între UE și SUA, iar Bruxelles-ul este nemulțumit de Legea din SUA de Reducere a Inflației, care acordă subvenții în valoare de 369 de miliarde de dolari și scutiri de impozite afacerilor ecologice din SUA, cum ar fi mașinile electrice și energia regenerabilă.

Țările UE se tem că legea americană – ale cărei părți cheie vor intra în vigoare la 1 ianuarie – ar putea elimina investițiile din Europa și ar putea goli baza industrială a UE.

Aproximativ 200 de miliarde de dolari din ajutoarele americane sunt ilegale conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului, a declarat ministrul francez al Comerțului, Olivier Becht, reporterilor înainte de întâlnire.

Dacă SUA nu își modifică Legea de reducere a inflației, UE ar trebui să utilizeze măsuri „coercitive” pentru a se asigura că firmele europene beneficiază de aceleași condiții ca și companiile americane, a mai spus Becht.

Ciocnirea UE-SUA vine într-un moment în care guvernele occidentale sunt deja supuse unei presiuni fiscale uriașe din cauza șocului prețului energiei cauzat de războiul din Ucraina și de consecințele pandemiei de COVID-19. Având în vedere că economia globală este deja în derapaj, o cursă neîntreruptă de subvenții s-ar putea dovedi a fi ruinătoare – Europa confruntându-se cu riscuri mai mari, deoarece nu are puterea financiară pentru a merge în tandem cu Washingtonul.

Germania și Franța au în vedere represalii împotriva Statelor Unite, sub forma unei legi „Cumpărați european”, care ar încuraja consumatorii din UE să cumpere produse fabricate local.

Dacă lucrurile escaladează, UE ar putea riposta prin impunerea de tarife și taxe asupra mărfurilor fabricate în SUA. De asemenea, ar putea implementa un nou instrument internațional de achiziții care închide licitațiile publice pentru companiile din țările care discriminează blocul, a spus un diplomat al UE.

Vicepreşedintele UE Valdis Dombrovskis a îndemnat oamenii să vadă imaginea de ansamblu, subliniind necesitatea menținerii unității transatlantice în fața invaziei Rusiei în Ucraina.

„Am fost la Kiev vinerea trecută. Situația este dramatică, cu atacuri continue ale Rusiei asupra infrastructurii vitale. Oamenii sunt lipsiți de apă, căldură și electricitate”, a spus Dombrovskis.

„Trebuie să consolidăm unitatea transatlantică în fața acestor atacuri îngrozitoare. Și avem nevoie de SUA să-și mențină sprijinul pentru ca Ucraina să poată câștiga acest război”.

 

Articole recente

ONU: Lumea se îndreaptă ”cu ochii larg deschişi” spre “un război mai extins”: “Riscurile unei escalade şi ale unui carnagiu continuă să crească”

Pe măsură ce ''riscurile de escaladare'' în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă ''cu ochii larg deschişi'' către…

6 ore ago

Preşedintele Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia – bilanţul comun provizoriu indică peste 2.600 de morţi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în…

6 ore ago

România-Schengen/Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis o acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE

Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP) a anunţat luni, într-o postare video pe Facebook, că a…

6 ore ago

Putin aprobă vânzarea diviziei de servicii financiare a Mercedes-Benz din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat luni vânzarea diviziei locale de servicii financiare a Mercedes-Benz…

9 ore ago

Prima centrală nucleară din Turcia, în construcţie în sudul ţării, nu a suferit pagube în urma seismelor de luni

Prima centrală nucleară din Turcia, în prezent în construcţie în sudul ţării, nu a suferit…

9 ore ago

Jianu (CNIPMMR): Anul 2023 trebuie să fie al relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar Codul Fiscal nu trebuie să sufere…

9 ore ago