Categories: International

China va suspenda mecanismul de dialog economic cu Australia

  • Planificatorul economic de stat din China a declarat joi că a suspendat „pe termen nedefinit” toate activitățile din cadrul Dialogului Economic Strategic China-Australia.

  • Relațiile dintre China și Australia s-au deteriorat anul trecut, după ce Canberra a solicitat o anchetă internațională cu privire la originile pandemiei Covid-19.

  • În aprilie, Australia a anulat două acorduri încheiate de statul său Victoria cu China cu privire la inițiativa chineză Belt and Road Initiative.

China a „suspendat” astăzi,pe termen nedefinit, toate activitățile desfășurate în cadrul unui Dialog Economic Strategic China-Australia, a declarat Planificatorul economic de stat, fiind cel mai recent eșec pentru relațiile lor tensionate, conform CNBC.

„Recent, unii oficiali guvernamentali ai Commonwealth-ului australian au lansat o serie de măsuri pentru a perturba schimburile și cooperarea normală dintre China și Australia din perspectiva războiului rece și a discriminării ideologice”, a anunţat Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă a Chinei (NDRC) într-o declarație referitoare la decizie.

Dolarul australian a scăzut brusc în urma acestei ştiri.

Legăturile bilaterale au fost tensionate în 2018, când Australia a devenit prima țară care a interzis public gigantului tehnologic chinez Huawei din rețeaua sa 5G. Relațiile s-au înrăutățit anul trecut, când Australia a solicitat o investigație independentă asupra originilor noului coronavirus, determinând represalii comerciale din China. Ministrul comerțului din Australia, Dan Tehan, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la decizia Chinei.

Ultima întâlnire în cadrul mecanismului, menită să fie un cadru de cooperare economică, a avut loc la Beijing în 2017.

În cele 12 luni până în martie, Australia a exportat bunuri în valoare de 149 miliarde USD în China, cu excepția serviciilor, dintre care minereul de fier a fost de departe cel mai mare produs.

Australia, în aprilie, a anulat două acorduri încheiate de statul său Victoria cu China, în cadrul inițiativei sale emblematice Belt and Road Initiative, determinând ambasada chineză în Australia să avertizeze că legăturile bilaterale deja tensionate ar trebui să se înrăutățească.

Reuters a raportat săptămâna aceasta că Australia revizuiește contractul de închiriere de 99 de ani a unui port din nordul său către o firmă chineză, potrivit unei surse guvernamentale.

Parlamentul federal australian a acordat putere de veto asupra acordurilor externe de către state în decembrie, pe fondul disputei diplomatice cu China, care a impus o serie de sancțiuni comerciale asupra exporturilor australiene, de la vin la cărbune.

Articole recente

Analiștii CFA se așteaptă ca euro să ajungă la 5,0584 lei, în 12 luni

Analiștii CFA se așteaptă ca euro să ajungă la 5,0584 lei, în 12 luni, potrivit indicatorului de…

o oră ago

Softbinator Technologies achiziționează Digital Tailors și își consolidează poziția cu servicii de product marketing

Softbinator Technologies (BVB: CODE), companie românească de dezvoltare software, specializată în designul, dezvoltarea și lansarea…

o oră ago

Un miliard de oameni riscă să se confrunte cu pene de electricitate, în această vară

Rețelele electrice globale sunt pe cale să se confrunte cu cel mai mare test din…

o oră ago

Metrorex: Staţiile de metrou Tineretului şi Eroii Revoluţiei au fost închise temporar joi dimineaţa

Staţiile de metrou Tineretului şi Eroii Revoluţiei au fost închise joi dimineaţa, la ora 4:45,…

2 ore ago

Aprilie 2022 – puterea de cumpărare a pensiilor pentru limită de vârstă, redusă cu aproape trei procente

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna aprilie 2021 de 1.987 lei…

3 ore ago