Update articol:

Chinezii oferă talibanilor 10 miliarde de dolari și propunerea de a construi o infrastructură strategică, în schimbul accesului la rezervele de litiu ale Afganistanului

Propunerea chinezilor a fost discutată între un reprezentant al companiei Gochin și ministrul interimar al Ministerului Minelor și Petrolului al talibanilor, șeicul Hadith Shahabuddin Delawar, în biroul său pe 13 aprilie.

O companie chineză a oferit talibanilor 10 miliarde de dolari și propunerea de a construi o infrastructură strategică cheie care să conecteze nord-sud Afganistanul în schimbul accesului la rezervele de litiu ale țării. Unii experți și-au exprimat îngrijorarea că oferta ar permite regimului chinez să-și extindă influența în regiune.

Propunerea a fost discutată între un reprezentant al companiei Gochin și ministrul interimar al Ministerului Minelor și Petrolului al talibanilor, șeicul Hadith Shahabuddin Delawar, în biroul său pe 13 aprilie. Chinezii au spus că vor să investească 10 miliarde de dolari în minele de litiu din Afganistan, iar foarte mulţi oameni vor primi indirect locuri de muncă.

Discuțiile au avut loc la doar câteva luni după ce talibanii au arestat doi cetățeni chinezi care încercau să scoată din țară 1.000 de tone metrice de roci purtătoare de litiu.

Experții au spus că trebuie să se vadă dacă acordul este fezabil, dar odată semnat, acesta va avea ramificații diplomatice și politice, iar dezvoltarea infrastructurii propusă va avea probabil un impact strategic pe termen lung, scrie Epoch Times.

„Din punct de vedere geopolitic, această înțelegere ar putea oferi Chinei un avantaj și o influență semnificative în regiune, deoarece asigură o aprovizionare cu resurse critice și își întărește prezența în Afganistan”, a declarat Maher Saadat, un activist în exil și analist în afaceri afgane, pentru The Epoch Times.

Rezervele de litiu din Afganistan pot rivaliza cu cele din Bolivia, care are cea mai importantă cantitate de litiu din lume. Ministerul Taliban al Minelor și Petrolului a declarat într-un comunicat de presă că acordul, odată încheiat, va oferi locuri de muncă directe pentru 120.000 de oameni și indirect pentru 1 milion.

Abhishek Darbey, un cercetător asociat al Programului de cercetare chinez la Centrul pentru Analiză și Strategie Chinei (CCAS) din New Delhi, a subliniat pentru Epoch Times că China este printre primele țări care i-au sprijinit pe talibani să formeze un guvern din Kabul în urma retragerii Statelor Unite din ţară. El crede că regimul chinez vrea să controleze regiunea.

„În cazul Afganistanului, țara este importantă pentru China, deoarece partea terestră a Inițiativei Belt and Road va trece prin această regiune, iar un Afganistan pașnic va crea condiții favorabile pentru ca BRI să crească și să progreseze”, a spus el.

„De asemenea, China se consideră o putere majoră a regiunii și, prin urmare, vrea să fie un participant la luarea deciziilor din regiune sau vrea să fie o putere cu capacitatea de a influența politica regională”, a adăugat Abhishek Darbey.

Rezervele de litiu din Afganistan sunt o sursă rapidă de bani pentru talibani, dar nu au un obiectiv strategic pe termen lung pentru aceasta, potrivit experților.

„Ei ar putea să o vadă ca pe o oportunitate de a genera venituri imediate pentru a-și finanța activitățile și a-și consolida puterea, având în vedere istoria lor de a se baza pe diverse surse de finanțare ilegală, cum ar fi traficul de droguri și extorcarea”, a spus Saadat.

Concentrarea talibanilor pe câștigurile financiare imediate – fără a lua în considerare implicațiile pe termen lung și dezvoltarea durabilă a zăcămintelor de litiu – va limita beneficiile potențiale ale rezervelor pentru Afganistan și poporul afgan.

Prima mină de litiu a fost descoperită în orașul Ghazni în 2013. Aceste mine de minerale rare sunt situate în cinci zone din Afganistan: Herat, Valea Shuryak, districtul Tagab din provincia Kapisa, districtul Nawur din provincia Ghazni și Badakhshan.

Darbey a spus că interesul chinez pentru regiune nu este nou – în 2021, două companii chineze au fost trimise la Ghazni pentru a efectua cercetări tehnice și a inspecta minele de litiu și aur.

În timp ce rezervele de litiu ale Chinei se epuizează, zăcămintele afgane sunt neexploatate. Cinci companii chineze și-au înființat birourile de reprezentare în Afganistan, iar aproximativ 20 de companii chineze au anunţat posibile proiecte de litiu, potrivit lui Darbey.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025