Energie

Chirițoiu: Am cerut o mai mare transparență nu neapărat în ceea ce privește identitatea firmelor care tranzacționează pe piața de echilibrare, dar o mai mare transparență privind volumele și prețurile

  • Comparativ cu anul 2022, prețul dezechilibrelor a ajuns să fie cu 1500% (de 15 ori) mai mare față de prețul mediu din contractele de achiziție și cu peste 1000% (de 10 ori) față de prețul din PZU, potrivit ACUE. 

 

Am cerut o mai mare transparență nu neapărat în ceea ce privește identitatea firmelor care tranzacționează pe piața de echilibrare, dar o mai mare transparență privind volumele și prețurile de acolo, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consilului Concurenței.   

Domnia sa a explicat: “Referitor la piața de echilibrare, verificăm dacă Hidroelectrica își respectă angajamentele. Într- o investigație mai veche, am cerut Hidroelectrica să livreze cantități suficiente pe piața de electricitate ca să nu se ajungă la dezechilibre. Acum verificăm modul în care Hidroelectrica își respectă angajamentele. În același timp, am făcut o serie de propuneri Guvernului pentru a îmbunătăți modul de funcționare a pieței de echilibrare.

Am cerut o mai mare transparență nu neapărat în ceea ce privește identitatea firmelor care tranzacționează pe piața de echilibrare, dar o mai mare transparență privind volumele și prețurile care se vehiculează tocmai ca să permită tuturor, atât celor care au nevoie să cumpere servicii de echilibrare, cât și celor care vor să vândă, să-și prognozeze mai bine activitatea, să nu ajungem la prețurile acestea foarte mari pe care le întâlnim uneori, nu tot timpul.

E adevărat că avem prețuri foarte mari pe piața de echilibrare care este mică, sub 2% din consumul total de electricitate. Dar 2% la un preț foarte mare ajunge să însemne ceva. Poate să însemne o povară pentru furnizorii de electricitate, pentru că le încarcă costurile . La un moment dat ajung și în facturi pentru că nu pot să țină numai furnizorii costurile respective”. 

Comparativ cu anul 2022, prețul dezechilibrelor a ajuns să fie cu 1500% (de 15 ori) mai mare față de prețul mediu din contractele de achiziție și cu peste 1000% (de 10 ori) față de prețul din PZU, potrivit ACUE.

În timp ce prețurile pentru contractele de achiziție și prețurile pe PZU au avut un trend descrescător, prețurile penalizatoare din Piața de Echilibrare au crescut semnificativ, în condițiile în care volumele activate pentru echilibrarea sistemului nu au avut variații semnificative.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

4 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

5 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

5 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

6 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

8 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

9 ore ago

This website uses cookies.

Read More