Categories: Energie

Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Şi Compania Naţională a Uraniului va trebui să dea înapoi ajutorul de stat primit

Compania Naţională a Uraniului (CNU), aflată în dificultăţi financiare, va trebui să dea înapoi ajutorul de stat primit, la fel ca în cazul CFR Marfă, Comisia Europeană urmând să emită o decizie şi în cazul CNU, a declarat luni pentru News.ro preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

”La Compania Naţională a Uraniului s-a acordat un ajutor de salvare. Compania nu şi-a revenit. Comisia va emite o decizie de recuperare a acelui ajutor de stat şi vom trece la restructurare”, a declarat luni pentru News.ro preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El spune că a purtat deja discuţii la Comisia Europeană pe marginea acestui subiect.

”Pentru a recupera banii daţi, compania va trebui restructurată”, precizând că nu ştie dacă se pune problema unor disponibilizări.

Comisia Europeană a iniţiat în luna mai 2018 o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autorităţile române Companiei Naţionale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat pentru întreprinderile aflate în dificultate.

Chiriţoiu: Comisia Europeană a decis că CFR-Marfă a primit ajutor de stat ilegal şi trebuie să returneze 400 de milioane de euro

La 12 iunie 2017, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a CNU. Planul de restructurare prevedea acordarea unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane euro (441 de milioane lei) pentru CNU, sub formă de granturi, subvenţii, anularea unor datorii şi conversie a datoriei în acţiuni. Acest plan succedea unui împrumut urgent sub formă de ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 13,3 milioane euro (62 de milioane lei), acordat pentru menţinerea întreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat în septembrie 2016 cu titlu temporar.

Aceeaşi situaţie este şi la Complexul Energetic Hunedoara.

”Complexul Energetic Hunedoara a primit un ajutor de stat de salvare. Nu a fost suficient. Trebuie trecut la un plan de restructurare. Comisia a emis anul trecut o decizie de recuperare a acelui ajutor de stat şi acum discută planul de restructurare”, a adăugat Chiriţoiu.

În cazul CFR Marfă a fost cazul unei ştergeri a datoriilor în 2013.

”Pentru că privatizarea CFR Marfă nu a mai avut loc, iar compania nu s-a restructurat şi nu a revenit pe profit,  Comisia va cere repunerea pe rol a datoriilor şterse în 2013, decizie care va veni în curând şi care va trebui să fie urmată de o restructurare a companiei”, a precizat preşedintele autorităţii de concurenţă.

CFR Marfă se confruntă cu dificultăţi financiare cel puţin din 2009.

Articole recente

Moscova va ajuta la ‘depăşirea crizei alimentare’ dacă vor fi ridicate sancţiunile, îi spune Putin lui Draghi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate…

2 ore ago

BERD o numește pe Madeline-Dalila Alexander, Administrator – Membră în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA

Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA anunță numirea doamnei Madeline-Dalila ALEXANDER, în funcția de…

2 ore ago

Porturile de la Marea Neagră rămân cea mai bună opţiune pentru exporturile rapide de cereale ucrainene

Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară…

2 ore ago

Virgil Popescu: Am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze un an de zile; am bifat pe 6 luni tot ce ne-am propus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Executivul este preocupat de criza energetică, a…

3 ore ago

AROBS raportează venituri de 53,2 milioane de lei și un profit net de 14,9 milioane de lei în T1 2022

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

3 ore ago

Blinken nu vrea “război rece” cu Beijingul, ci păstrarea ordinii mondiale (AFP)

SUA s-au angajat într-o viguroasă competiţie cu China cu scopul de a păstra ordinea mondială…

3 ore ago