Documentele de guvernanță corporativă ale OMV Petrom (SNP) sunt revizuite periodic, iar prima cerință de comunicare cu privire la noile recomandări din Codul de Guvernanță al BVB este în prima parte a anului 2026 și vizează 2025, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom, astăzi, la conferința de presă de prezentare a rezultatelor anuale ale companiei.
Domnia sa a spus: “Referitor la guvernanța corporativă, vreau să reamintesc tuturor că avem o structură de guvernantă pe două paliere – consiliu de supraveghere și directorat.
Avem setate reguli de guvernantă corporativă, de ani de zile, aliniate cu regulamentele.
De asemenea, avem o practică de a revizui documentele de guvernantă corporativă periodic. Noul cod BVB a fost publicat, conține recomandări, le vom revizui. Prima cerință de a comunica legat de acest lucru este în prima parte a lui 2026, cu referire la 2025. În concordanță, vom revizui, vom evalua (nn cerințele) și vom oferi update-uri.”
În decembrie, Bursa de Valori București a publicat Codul de guvernanță corporativă revizuit pentru piața din România. BVB şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au colaborat pentru a revizui codul, aliniindu-l la modificările recente de reglementare, la standardele internaţionale actuale şi la priorităţile participanţilor la piaţă.
Scopul principal al codului este de a sprijini reziliența corporativă a emitenților într-o lume în schimbare rapidă, de a crește reziliența pieței și accesul la capital, precum și de a încuraja inovația și practicile sustenabile.
Codul este aplicabil tuturor companiilor listate pe piața principală a Bursei de Valori București. Primul an de raportare a conformității cu noul cod este 2026, pentru exercițiul financiar 2025. BVB va monitoriza conformitatea emitenților cu codul de guvernanță corporativă anual și va publica rapoarte de monitorizare agregate anual.
OMV Petrom este o companie listată pe bursă, acționarul majoritar fiind OMV din Austria, cu 51%. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține aproape 21%, iar printre acționarii minoritari se regăsesc fondurile de pensii, dar și persoane fizice.