International

Christine Lagarde, şefa Băncii Centrale Europene, păcălită de doi actori ruşi; „Sancțiunile asupra Rusiei nu sunt atât de severe pe cât ne așteptam”, recunoaşte Lagarde

  • Actorii ruşi Vladimir Kuznetsov (alias „Vovan”) și Alexei Stolaryov („Lexus”) au păcălit  zeci de personalități mondiale. Experții în securitate cibernetică îi suspectează că ar fi legați de FSB.

 

Christine Lagarde, şefa Băncii Centrale Europene (BCE), a fost păcălită de doi actori ruşi cu legături în FSB. Aceasta a crezut că vorbeşte pe Zoom cu preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelensky despre dificultățile economiei europene și viitorul războiului din Ucraina, dar de fapt vorbea cu cei doi actori din Rusia, potrivit Le Figaro.

Milioane de telespectatori ruși au putut vedea această secvență difuzată miercuri seară pe Pervy Kanal, principalul canal de televiziune federal care transmite cu fidelitate mesajele Kremlinului.

În episodul cu Christine Lagarde, cei doi actori, în vârstă de 36, respectiv 35 de ani, au făcut-o să spună pe şefa BCE că Rusia a reușit, relativ ușor, să ocolească sancțiunile, în special plafonul de 60 de dolari pe baril fixat pentru țările care continuă să cumpere petrol rusesc. „Sancțiunile nu sunt atât de severe pe cât ne așteptam”, admite doamna Lagarde, care mai spune și că a subestimat rata inflației în Europa. Crezând că se adresează lui Volodymyr Zelensky, ea s-a declarat convinsă de victoria Kievului, grație ajutorului american. „Am un punct de vedere simplu: cine are cea mai mare armă câștigă. Este vorba de un principiu foarte prostesc și foarte de bază al Vestului Sălbatic”, spune ea.

Cei doi farsori au mai susținut, în numele lui Zelensky, că predecesorul său în funcția de șef al țării, Petro Poroșenko (iunie 2014-mai 2019) a deturnat fonduri alocate Ucrainei de FMI, instituţie condusă la acea vreme de Christine Lagarde, potrivit Le Figaro.

„Știți la fel de bine ca mine că erau personaje foarte ciudate, care aveau propriile lor mici armate, care aveau propriul lor sistem”, a confirmat indirect doamna Lagarde, adăugând că „desigur că nu, programul (al FMI) nu a implementat 100%…”.

A fost complicată organizarea unei astfel de farse? „Nu prea mult”, au explicat miercuri seara „Vovan” și „Lexus” în fața camerelor tv. „Dificultatea principală a fost să găsești oameni cu care Zelensky nu vorbise încă…”.

În ascensiune de un deceniu, cei doi actori au reușit să păcălescă zeci de personalități mondiale, de la fostul premier britanic Boris Johnson, Elton John, fosta cancelară Angela Merkel sau președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Acești actori  talentați neagă orice legătură cu Kremlinul, dar experții în securitate cibernetică îi suspectează că sunt în contact cu serviciile de securitate ruse. De la începutul războiului din Ucraina, „Vovan” și „Lexus” par să-și dubleze eforturile pentru a prinde în plasă oficiali de înalt nivel, americani și europeni, care au luat atitudine împotriva invaziei ruse. Odată înregistrate, videoclipurile sunt „postate” pe site-ul lor „V și L” („Vovan” și „Lexus”) prin intermediul platformei ruse Ru.Tube și pe You Tube, care i-a blocat la începutul lunii martie.

În noiembrie anul trecut, cei doi bărbați l-au sunat pe președintele polonez Andrzej Duda, dându-se drept preşedintele Franţei  Emmanuel Macron, după episodul în care o rachetă a căzut în Polonia şi a ucis oameni. „Nu vreau să încep un război cu Rusia”, a spus preşedintel Duda, care și-a imaginat că vorbește cu omologul său francez. În timp ce tensiunea era la apogeu și toate privirile erau îndreptate spre Moscova, președintele polonez s-a declarat „extrem de precaut” cu privire la acest episod. Ulterior, potrivit occidentalilor, se va dovedi că racheta provine probabil de la apărarea antiaeriană ucraineană.

Potrivit politologului Roman Osadchouk, de la think-tank-ul american Atlantic Council, faptul că duoul de actori vizează în primul rând „dușmanii Kremlinului de la invazia (Ucrainei) indică o anumită simpatie și o probabilă cooperare” cu guvernul rus. În plus, „gradul de sofisticare, cum ar fi utilizarea „deep fake” sau a asemănărilor pentru a uzurpa identitatea oamenilor constituie un indice suplimentar al posibilului ajutor extern”, potrivit acestuia.

 

View Comments

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

8 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

8 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

8 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

9 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

9 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

9 ore ago