Categories: Fără categorie

Christine Lagarde spune că economia zonei euro este în continuare în cârje

Economia zonei euro stă în continuare în cele două cârje ale stimulentelor monetare şi fiscale, iar aceste cârje nu pot fi înlăturate până când economia nu îşi revine pe deplin, a declarat miercuri preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Comentariile lui Lagarde vin după ce o parte dintre guvernatorii băncilor centrale din zona euro au declarat săptămâna trecută că BCE ar putea începe să îşi reducă, încă din luna iulie, achiziţiile de obligaţiuni.

“Trebuie să vă gândiţi la situaţia unui pacient care a depăşit faza cea mai gravă a crizei dar stă în continuare în două cârje. Nu aţi vrea să eliminaţi niciuna din cârje, nici cea fiscală şi nici cea monetară, până când pacientul nu poate merge de unul singur iar aceasta înseamnă prelungirea sprijinului şi după ce va începe revenirea”, a spus Christine Lagarde.

În luna martie, BCE a accelerat ritmul achiziţiilor de obligaţiuni efectuate în cadrul programului PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), destinat opririi creşterii randamentelor la obligaţiuni guvernamentale şi menţinerii costurilor cu împrumuturile la un nivel scăzut pentru guverne, companii şi gospodăriile afectate de COVID-19.

Gardienii euro urmează să se întâlnească din nou săptămâna următoare şi, deşi analiştii nu se aşteaptă la o modificare a politicii monetare, este posibil ca guvernatorii băncilor centrale din zona euro să înceapă să discute viitorul programului PEPP.

Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii centrale a Olandei, Klaas Knot, a solicitat o reducere a ritmului achiziţiilor de obligaţiuni începând din trimestrul al treilea iar acest apel a fost reluat şi de omologul său austriac Robert Holzmann.

În replică, tonul adoptat miercuri de Lagarde a fost unul mai prudent. Preşedintele BCE a menţionat printre altele îndoielile care există în rândul autorităţilor sanitare cu privire la vaccinurile COVID-19 produse de companiile farmaceutice AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

“Suntem în continuare înconjuraţi de incertitudine”, a spus Lagarde.

Campania de vaccinare din Europa s-a lovit miercuri de noi obstacole după ce compania Johnson & Johnson a anunţat amânarea livrărilor pentru vaccinul său iar Danemarca a decis să renunţe complet la vaccinul AstraZeneca din cauza riscului producerii de cheaguri de sânge.

Articole recente

CNCAV: 697.320 doze de vaccin Pfizer sosesc luni în România

România va primi, luni, o nouă tranşă de vaccin, de 697.320 doze, de la compania…

3 ore ago

Şeful diplomaţiei UE critică lista Rusiei cu ”state neprietenoase”

Decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state ''neprietenoase'' nu este justificată…

3 ore ago

Violeta Alexandru: Se greşeşte faţă de organizatorii de concerte şi evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă treaba

Fostul ministru liberal al Muncii Violeta Alexandru consideră că autorităţile greşesc cu menţinerea unor reguli…

3 ore ago

Coronavirus: Turcia va relaxa restricţiile în timpul zilei, dar interdicţiile de circulaţie nocturne şi în weekend vor fi menţinute

Turcia va începe să relaxeze de luni lockdown-ul său strict pentru combaterea coronavirusului, permiţându-le oamenilor…

7 ore ago

Aurescu explică de ce SUA menţin vizele pentru români: Rata de refuz este de 9-10%, limita fiind de 3%

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că românii au în continuare nevoie de vize…

7 ore ago

GCS: 565 de cazuri noi de COVID-19; teste efectuate în ultimele 24 de ore – 12.957 de teste RT-PCR și 5.792 de teste rapide antigenice

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565…

7 ore ago