Categories: Industrie

Cifra de afaceri în industrie a crescut cu 25,3% în primele cinci luni

Cifra de afaceri în industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 25,3% în primele cinci luni, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, remis, miercuri, Agerpres.

Avansul cifrei de afaceri a fost generat de creşterea industriei prelucrătoare (+25,8%) şi a industriei extractive (+10,4%).

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+44,3%), industria bunurilor de capital (+35%), industria bunurilor intermediare (+27,6%), industria bunurilor de uz curent (+9,8%) şi industria energetică (+4,3%).

Cifra de afaceri din industrie, în luna mai 2021, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe total, cu 2%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-8,8%) şi în industria prelucrătoare (-1,8%).

Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-5,6%), industria bunurilor de uz curent (-3,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,4%). Creşteri s-au înregistrat în industria energetică (+3,6%) şi în industria bunurilor intermediare (+1,9%).

Faţă de luna mai 2020, valoarea indicatorului a crescut, pe ansamblu, cu 45,9%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+47,0%) şi în industria extractivă (+11,2%).

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+63,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+60,9%), industria bunurilor intermediare (+46,0%), industria energetică (+42,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+20,7%).

Articole recente

Sri Lanka: Premierul preia Ministerul Finanţelor, crucial pentru a scoate ţara din grava criză economică

Premierul srilankez Ranil Wickremesinghe a preluat miercuri Ministerul Finanţelor, un minister crucial pentru a scoate…

47 de minute ago

O delegaţie a FMI va evalua economia românească, în perioada 30 mai – 10 iunie

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees…

51 de minute ago

Trebuie să facem totul pentru a opri războiul din Ucraina, declară premierul polonez Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a cerut marţi comunităţii internaţionale să ''facă tot ce poate pentru…

o oră ago

SUA: Stellantis şi Samsung SDI investesc 2,5 miliarde dolari într-o fabrică de baterii pentru vehicule electrice

Samsung SDI, divizia de baterii a grupului sud-coreean Samsung, şi producătorul auto Stellantis au anunţat…

2 ore ago

George Soros spune că civilizația ar putea să nu supraviețuiască războiului lui Putin din Ucraina şi avertizează asupra crizei globale

Soros îi vede pe Putin și Xi drept „cea mai mare amenințare la adresa societății…

4 ore ago