Securitate cibernetica

Cîmpean (DNSC): Securitatea cibernetică este văzută ca un centru de cost la nivelul ecosistemului naţional

Securitatea cibernetică este văzută ca un centru de cost la nivelul ecosistemului naţional, îndeosebi în ceea ce înseamnă sectorul energetic, a declarat, luni, directorul general al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Dan Cîmpean.

“Să nu uităm un lucru: la nivelul ecosistemului naţional, îndeosebi în ceea ce înseamnă sectorul energetic, securitatea cibernetică este văzută ca un centru de cost. Absolut toţi colegii din industrie cu care vorbesc îmi spun: “Mă costă bani. Oamenii din cyber vor jucării noi, vor traininguri foarte scumpe, vor servere, vor echipamente, vor echipe”. Corect! Securitatea cibernetică costă, dar indiferent care este investiţia pe care o faceţi, este mult mai mică decât costul de mediere a unui incident de securitate cibernetică (…) Ar trebui să ne aşezăm la masă să vedem cum putem, ce legislaţie avem nevoie, ce resurse avem nevoie şi cum ne putem organiza (…) Problemele se rezolvă prin cooperare, prin alocare de bugete, de resurse, prin stabilirea de capabilităţi tehnice şi non-tehnice. Este un maraton, nu este un sprint. Lucrăm şi pe partea de reglementare, care din punctul de vedere al Directoratului va ajuta. Mulţi dintre dumneavoastră nu o să fie foarte entuziasmaţi, pentru că va reprezenta un cost suplimentar, dar vă pot garanta că va fi una dintre cele mai “business friendly” transpuneri ale Directivei NIS în legislaţia naţională”, a subliniat Cîmpean, într-o nouă ediţie a conferinţelor Focus Energetic, potrivit Agerpres.

Specialistul DSNC este de părere că în spaţiul cibernetic nu există graniţe şi că “nimeni din afara teritoriului României nu este prea intimidat de faptul că noi avem reguli şi legi”.

“Din păcate, în spaţiul cibernetic nu sunt graniţe. Nimeni din afara teritoriului României nu este prea intimidat de faptul că noi avem reguli şi avem legi. Sunt actori, inclusiv statali, care nici măcar nu mai ascund faptul că scanează în mod sistematic infrastructura “a” sau “b” sau “c”. Să nu uităm că sunt multe altele pe care nu le vedem. Sunt infrastructuri penetrate de luni de zile, poate de ani, în care actorii aceşti maliţioşi sunt prezenţi, care au “de facto” control pe acele infrastructuri care-i filtrează date de business, date tehnice”, a punctat directorul general al DNSC.

Digitalizarea sectorului energetic şi consolidarea securităţii cibernetice în domeniu a fost principala temă abordată, luni, în cadrul unei conferinţe organizată de publicaţia Focus Energetic, sub patronajul Ministerului Energiei, în parteneriat cu Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

7 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

8 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

9 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

11 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

12 ore ago

This website uses cookies.

Read More