Cîmpean, DNSC: Suntem permanent ”bombardaţi” de campanii de tip phishing sau scam; fenomenul este unul masiv

Utilizatorii sunt permanent ”bombardaţi” de campanii de tip phishing sau de campanii de tip scam din partea unor grupări de criminalitate cibernetică din ce în ce mai sofisticate, iar fenomenul este unul masiv, a afirmat, joi, directorul general al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Dan Cîmpean.

“Este o campanie care încearcă să aducă o schimbare în modul în care conştientizarea acestor categorii de utilizatori se face la modul actual. După cum observaţi, ca utilizatori suntem permanent “bombardaţi” de campanii de tip phishing, campanii de tip scam etc. care, practic, ţintesc a propaga înşelătorii, activităţi infracţionale din partea unor grupări de criminalitate cibernetică şi care se desfăşoară din ce în ce mai sofisticat, într-un mod foarte inovativ şi pentru care trebuie să ne adaptăm modul în care lucrăm în spaţiul online. Fenomenul este unul masiv, pe baza datelor pe care le avem la Directorat, pe baza sesizărilor pe care le primim. Nu mai este vorba doar despre 1, 2, 3 cazuri izolate. Ne confruntăm cu sute, poate cu mii se astfel de cazuri, din păcate multe nedeclarate”, a declarat Cîmpean, care a transmis un mesaj video în cadrul evenimentului “Stop Malware – Siguranţa ta online depinde de tine”, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că printr-o colaborare strânsă între autorităţi, utilizatori şi mediul privat, ameninţările informatice pot fi stopate.

“Pentru a putea răspunde la nivel naţional ne bazăm pe o campanie de tipul celei “Siguranţa online”, dar mai mult ne bazăm pe dvs. ca utilizatori şi sperăm că veţi reuşi să utilizaţi informaţiile pe care le acumulaţi în această campanie să vă poziţionaţi mai bine şi să vă activaţi acele mecanisme de apărare în momentul în care utilizaţi internetul. Avem nevoie cu toţii de împrospătarea cunoştinţelor. Chiar şi eu am parcurs de câteva ori testele de pe platformă şi o pot spune cu mai puţină mândrie că nu am obţinut nişte scoruri perfecte. Este o provocare pe care o avem cu toţii – autorităţi, utilizatori, bănci, colegii din Poliţie, partenerii privaţi – pe care trebuie să o abordăm împreună. Trebuie să reuşim să fim una dintre ţările în care criminalitatea cibernetică să aibă cea mai mică rată de succes din Uniunea Europeană”, a susţinut şeful DNSC.

Microsoft România organizează, joi, evenimentul de lansare a celei de-a treia etape a campaniei www.sigurantaonline.ro, intitulată “Stop Malware – Siguranţa ta online depinde de tine”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), BitSentinel şi AttackSimulator.

Conform iniţiatorilor, în cadrul acestei etape, a fost postat online un banner de test, cu o ofertă irezistibilă pentru o vacanţă de vis. În cele trei zile de campanie, peste 20.000 de oameni au dat click pe banner, activând astfel descărcarea unui document Excel. Dintre aceştia, 34% au descărcat documentul au activat butonul “enable”, ceea ce ar fi permis infectarea dispozitivului cu malware.

“Utilizatorii care au dat curs acestei tentaţii au fost îndemnaţi să completeze un quiz care le-a permis să descopere mai multe situaşii similare de care trebuie să se ferească atunci când navighează online”, menţionează iniţiatorii campaniei.

Articole recente

UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de…

5 ore ago

Klaus Iohannis a reafirmat la Bruxelles convingerea privind viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi…

6 ore ago

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare; indice de alocare – 0,2393196964

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare, indicele de alocare fiind de 0,2393196964, potrivit…

6 ore ago

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon, o așa-numită…

7 ore ago

Posibilitatea transformării grupurilor de luptă aliate în brigăzi, decisă la Summitul NATO de la Madrid (surse)

Posibilitatea ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de…

7 ore ago

Ucraina e “un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre…

7 ore ago