Banci

Cinci români au recunoscut o fraudă bancară prin utilizarea dispozitivelor de skimming la bancomate; Pedeapsa pentru această infracțiune este de până la 30 de ani de închisoare (Procuratura SUA)

Cinci cetățeni români au recunoscut că au instalat dispozitive de skimming la bancomate din zona St. Louis pentru a colecta informații despre conturile bancare ale clienților și a comite fraude, potrivit Procuraturii Statelor Unite, Districtul de Est al Missouri.

Mihai Vlaicu, 48 de ani, și Mihai Florin Marinescu, 37 de ani, s-au declarat vinovați miercuri, în fața Curții Districtuale a Statelor Unite din St. Louis, de o acuzație de conspirație în vederea comiterii de fraudă bancară.

Laurentiu Miguel Ivan, 33 de ani, a pledat vinovat pentru aceeași acuzație în martie, iar Nelu Nae, 37 de ani, și Venera Isabelle Dumitru, 28 de ani, au pledat vinovați pentru aceeași acuzație în aprilie. O a șasea persoană inculpată în acest caz, Ianus Nita, 53 de ani, nu a fost încă arestată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, cei cinci au recunoscut că au furat informații despre conturi bancare prin intermediul unor dispozitive de skimming și că au utilizat sau au încercat să utilizeze aceste informații pentru a retrage bani de la bancomate.

În jurul lunii ianuarie 2024, Vlaicu și Marinescu au instalat dispozitive de skimming pe cel puțin două bancomate, unul în Clayton și unul în Frontenac. Ei au obținut informațiile a cel puțin șase victime, apoi au utilizat carduri clonate pentru a încerca să retragă numerar.

În cinci zile din aprilie, Dumitru și Ivan au folosit informațiile conturilor ale două alte victime pentru a retrage bani de la bancomate din St. Louis. Ivan a obținut 1.421 de dolari, iar Dumitru a obținut 1.070,50 dolari.

Pe 25 aprilie, Dumitru și Ivan au încercat să retragă bani de la un bancomat din St. Louis folosind un număr de cont aparținând unei alte victime. Pe 30 aprilie, Vlaicu a încercat să retragă bani de la un bancomat din județul St. Louis folosind informațiile bancare ale șase victime.

Pe 2 mai, Marinescu a încercat fără succes să instaleze un dispozitiv de skimming pe un bancomat din sudul St. Louis. Nae a recuperat dispozitivul a doua zi.

Pe 9 mai, Marinescu a instalat un dispozitiv de skimming pe un bancomat din Wildwood. Pe 11 mai, Nita a retras numerar aparținând a două victime de la un bancomat din St. Louis.

Pe 28 mai, Marinescu și Nae au instalat un dispozitiv de skimming pe un bancomat din St. Louis, care a fost localizat și îndepărtat de forțele de ordine înainte ca Nita și Vlaicu să îl poată recupera.

Infractorii foloseau un apartament Airbnb din St. Louis ca bază pentru activitatea lor infracțională. Anchetatorii au găsit acolo un laptop care conținea sute de videoclipuri cu clienți care introduceau codurile PIN atunci când foloseau un bancomat echipat cu un dispozitiv de skimming. De asemenea, au găsit dispozitive de skimming, instrumente de instalare, o sumă mare de bani și numeroase carduri cadou în locuința închiriată.

Ivan urmează să fie condamnat pe 25 iunie, Dumitru pe 10 iulie, Nae pe 23 iulie, iar Marinescu și Vlaicu pe 20 august. Pedeapsa prevăzută pentru această infracțiune este de până la 30 de ani de închisoare, o amendă de 1 milion de dolari sau atât închisoare, cât și amendă. Ivan, Dumitru și Marinescu nu se află legal în Statele Unite.

FBI, Departamentul de Poliție Metropolitană din St. Louis, Departamentul de Poliție din Webster Groves, Departamentul de Poliție din Clayton și Departamentul de Poliție din Frontenac au anchetat cazul cu ajutorul Departamentului de Poliție din St. Louis. Procurorul adjunct al Statelor Unite, Gwen Carroll, se ocupă de urmărirea penală în acest caz.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

3 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

4 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

4 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

5 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

7 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More