Nasrallah a fost liderul Hezbollah din 1992. Uciderea sa lasă un gol major în conducerea grupului, care va fi dificil de umplut, potrivit Al Jazeera.
Uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, lasă un gol în interiorul unei mișcări a cărei conducere a fost deja decapitată ca urmare a lunilor de asasinate israeliene, scrie Al Jazeera.
Moartea lui Nasrallah, vineri seara, în timpul unui atac israelian masiv asupra sudului Beirutului, marchează nu doar trecerea în nefiinţă a unei figuri, ci și a omului care a întruchipat mișcarea șiită libaneză în ochii susținătorilor săi și ai întregii regiuni.
Nasrallah a devenit secretar general al Hezbollah în 1992, pe când era în vârstă de 30 de ani, și a condus mișcarea pentru cea mai mare parte a existenței sale. Va fi dificil pentru Hezbollah să găsească un înlocuitor de o anvergură similară, în condițiile în care se așteaptă la atacuri israeliene continue și chiar la o posibilă invazie terestră în sudul Libanului.
Cine a fost Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, ucis în Beirut într-un atac israelian (Al Jazeera)
Cu toate acestea, există două figuri importante considerate a fi în competiție pentru a fi succesorul lui Nasrallah: Hashem Safieddine și Naim Qassem.
Hashem Safieddine
Șeful consiliului executiv al Hezbollah și văr cu Nasrallah, Safieddine este considerat a fi în pole position pentru a deveni următorul secretar general al mișcării.
Născut în 1964 în satul sudic Deir Qanoun en-Nahr, de lângă Tyr, Safieddine a studiat teologia împreună cu Nasrallah în cele două centre principale de învățare religioasă șiită, orașul irakian Najaf și Qom, în Iran. Ambii s-au alăturat Hezbollah la începuturile organizației.
Safieddine provine dintr-o familie șiită respectată, care a produs savanți religioși și parlamentari libanezi, în timp ce fratele său Abdullah este reprezentantul Hezbollah în Iran. Safieddine are și el legături strânse cu Iranul; fiul său, Redha, este căsătorit cu fiica lui Qassem Soleimani, generalul iranian de top ucis într-un atac american în 2020.
Pe lângă rolul său în conducerea consiliului executiv, Safieddine este, de asemenea, un membru important al Consiliului Shura al grupării și șeful Consiliului Jihadist al acesteia. Această importanță a făcut din el un inamic pentru adversarii străini ai Hezbollah. Statele Unite și Arabia Saudită l-au desemnat pe Safieddine terorist și i-au înghețat bunurile.
Naim Qassem
În vârstă de 71 de ani, este secretarul general adjunct al Hezbollah și a fost adesea numit „numărul doi” al mișcării.
S-a născut în Kfar Kila din guvernoratul Nabatieh, un sat din sudul Libanului care a suferit numeroase atacuri israeliene, în special din octombrie anul trecut.
Qassem are o lungă istorie în activismul politic al șiiților. În anii 1970, el s-a alăturat Mișcării celor deposedați a regretatului imam Musa al-Sadr, care a devenit în cele din urmă parte a Mișcării Amal, un grup șiit din Liban. Ulterior, a părăsit Amal și a contribuit la înființarea Hezbollah la începutul anilor 1980, devenind unul dintre savanții religioși fondatori ai grupului.
Unul dintre mentorii religioși ai lui Qassem a fost foarte respectatul ayatollah Mohammad Hussein Fadlallah, iar Qassem însuși a predat cursuri religioase timp de decenii în Beirut.
Natura secretă a unui grup precum Hezbollah înseamnă că nu toate rolurile sale în cadrul organizației sunt cunoscute publicului. Cu toate acestea, la un moment dat, el a supervizat o parte din rețeaua educațională a Hezbollah și a fost, de asemenea, implicat în supravegherea activităților parlamentare ale grupului.
Qassem a fost ales secretar general adjunct în 1991, sub conducerea secretarului general de atunci, Abbas al-Musawi, care a fost, de asemenea, asasinat de Israel.
De-a lungul anilor, el a jucat un rol important în cadrul Hezbollah și este, de asemenea, membru al Consiliului Shura al grupării.
În 2005, a publicat o carte celebră intitulată Hezbollah, the Story from Within, care a fost tradusă în mai multe limbi.