Fondurile de pensii obligatorii și-au crescut deținerea la 20,5% din BVB și, dacă se coordonează, pot impune doi membri în boardul Bursei
Fostele SIF-uri au dețineri între 4,3 și 8,59% fiecare
Fondul Pilon II administrat de NN Pensii are singur o deținere de 6,98% din BVB, fiind printre cei mai mari acționari ai Bursei
Acționarii Bursei de Valori București (BVB), operatorul pieței noastre de capital, vor alege noi membri ai Consiliului de Administrație, pentru patru ani, la Adunarea Generală din 22 noiembrie.
Acționariarul este unul foarte fragmentat, iar noul board va fi format cel mai probabil, ca și acum, din membri din diverse zone ale pieței – brokeri, bănci, fonduri de investiții.
Fondurile de pensii obligatorii Pilon II și-au crescut deținerea la 20,5% din BVB (față de 17,34% la alegerile precedente) și, dacă se coordonează, pot impune doi membri în boardul Bursei.
Fondul Pilon II administrat de NN Pensii are singur o deținere de 6,98% din BVB, fiind printre cei mai mari acționari ai Bursei. Totodată, fondul administrat de Metropolitan Life are 3,95% din BVB, iar cel al Aegon Pensii 5,45%, în timp ce Fondul BCR are 3,33%.
Fondurile de pe Pilonul III de pensii facultative au împreună o participație modestă de 1,33%.
Un alt grup de acționari BVB sunt fostele SIF-uri, care au trecut prin procese de rebranding, însă, cel mai probabil, acestea nu se vor coordona în tot.
Lion Capital (fosta SIF Banat Crișana) are 5,1% din BVB, iar SIF Muntenia, cu care acționează concertat, are 4,46%.
Evergent Investments (fosta SIF Moldova) are 4,33%.
Dețineri mai mari au însă Transilvania Investments Group (fosta SIF Transilvania) – 7,69% și Infinity Capital (fosta SIF Oltenia) – 8,59%, conform datelor centralizate de Financial Intelligence.
Alegerile se vor ține prin vot cumulativ, iar la AGA de acum patru ani, cvorumul a fost de 80%, ceea ce înseamnă că un candidat ar avea nevoie de o susținere egală cu 8-9% din BVB, pentru a prinde unul din cele 9 locuri disponibile din Consiliul de Administrație.
Din boardul BVB, în prezent, fac parte Radu Hanga, Robert Pană, Dan Paul, Mihaela Bîciu, Claudia Ionescu, Ștefan Szitas, Răzvan Raț, Octavian Molnar, Dragoș Neacșu.
De obicei, actualii membri sunt înscriși de drept pentru noile alegeri, însă la AGA de acum 4 ani, fostul președinte Lucian Anghel nu a mai participat.
Atunci, cele mai multe voturi le-a obținut Dragoș Neacșu.
Pe 22 noiembrie, acționarii vor vota și alegerea Presedintelui Consiliului Bursei.
Propunerile de candidaturi trebuie înregistrate cel tarziu în data de 23.10.2023 ora 18:00.
Noile mandate vor începe cu data aprobarii individuale de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar nu mai devreme de 13 februarie 2024, data expirării mandatului membrilor actuali ai Consiliului Bursei.
Deși nu au fost încă anunțate candidaturi și cu siguranță vor fi unele modificări în board, semnalele sunt de continuitate la conducerea BVB.
Odată cu convocarea alegerilor, BVB a anunțat și că mandatul lui Adrian Tănase de CEO al Bursei de Valori București a mai fost prelungit un an, până la finalul lui 2024.