Șansele ca noul board al Bursei de Valori București, care va fi ales în noiembrie, să cuprindă mai multe femei sunt mari, căci numărul candidatelor a crescut simțitor față de alte dăți.
Dacă la alegerile precedente, au fost alese în board 2 femei (Cristina Ionescu și Mihaela Bîciu), astfel dublându-se numărul femeilor din board, acum, pe lista de candiaturi se regăsesc trei nume noi de doamne – Daniela Secară, director general BT Capital Partners, Loredana Chitu, head of Capital Markets Dentons, și Simona Fătu, care a condus Asociația Adminstratorilor Indenpendeți și a fost secretar de stat la Ministerul Economiei, în mandatul lui Claudiu Năsui.
La nivel european, Directiva (UE) 2022/2381 a Parlamentului European și a Consilului din 23 noiembrie 2022, care se aplică societăților listate la bursă, vizează crearea unui set de criterii clare pe care să se bazeze procesul de selecție a persoanelor din Board și dezvoltarea unei politici privind egalitatea de gen. Astfel, se dorește impunerea unor cote de cel puțin 40% reprezentanți ai sexului subreprezentat în Board (administratori neexecutivi), iar în cazul în care se aplică și pentru administratorii executivi, cota este redusă la 33%. Pentru transpunere în legislația națională, termenul este 28 decembrie 2024, iar pentru implementare în cadrul societăților, termenul este 30 iunie 2026.
Ponderea femeilor care ocupă funcţii de conducere în România a crescut în ultimii ani, astfel că numărul companiilor listate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în care există cel puţin o femeie într-o poziţie de conducere a ajuns la 62%. Procentul este în creştere cu aproape 20% faţă de 2015, potrivit raportului „Women on Boards” din 2022, realizat de Deloitte România în colaborare cu Professional Women’s Network România (PWNR), organizaţia care sprijină accesul femeilor în poziţii de management pentru a contribui la atingerea echilibrului de gen în structurile de conducere.
De asemenea, raportul evidenţiază un progres şi în ceea ce priveşte ponderea companiilor care au femei în comitetele executive, aceasta ajungând la 65% în rândul companiilor listate la BVB, în creştere cu 12 procente faţă de 2015.
O analiză a guvernanței corporative la emitenții de la categoria Premium a BVB arată că, la sfârșitul anului 2021, 13% din membrii consiliilor de administrație sunt femei, iar 3 din 28 de directori executivi erau femei, conform unui studiu publicat de Ileana Botez, președinte PWN România.
- Lista candidaților, dominată de bărbați
Deși numărul femeilor candidate este în creștere, nu este o surpriză că lista propunerilor este dominată de bărbați.
Financial Intelligence a prezentat, chiar luni seară, în premieră, câteva nume din listă: Nicu Buică, directorul general SAI Muntenia Invest (administratorul SIF Muntenia), și Șerban Marin, Manager tranzacții Evergent Investments, se numără printre cei care vizează un loc în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București, potrivit surselor noastre din piață.
La alegerile din noiembrie, s-a înscris, ca independent, și Laviniu Beze, președintele Asociației Investitorilor de pe Piața de Capital (AIPC).
Din grupul BCR, la alegeri ar participa Cristian Pascu, Director General Executiv Adjunct – BCR, și Valerian Ionescu, Head of Treasury Product Management.
Pe listă, este și Vlad Deliu, CFO Softbinator.
Din Consiliul de Administrație al BVB, în prezent, fac parte Radu Hanga, Robert Pană, Dan Paul, Mihaela Bîciu, Claudia Ionescu, Ștefan Szitas, Răzvan Raț, Octavian Molnar, Dragoș Neacșu.
Financial Intelligence a prezentat, într-un articol recent, acționariatul BVB.
Lion Capital are 5,1% din BVB, iar SIF Muntenia, cu care acționează concertat, are 4,46%. Evergent Investments are 4,33%.
Dețineri mai mari au însă Transilvania Investments Group– 7,69% și Infinity Capital– 8,59%, conform datelor centralizate de Financial Intelligence.
Fondurile de pensii obligatorii Pilon II și-au crescut deținerea la 20,5% din BVB (față de 17,34% la alegerile precedente) și, dacă se coordonează, pot impune doi membri în boardul Bursei.
Fondul Pilon II administrat de NN Pensii are singur o deținere de 6,98% din BVB, fiind printre cei mai mari acționari ai Bursei. Totodată, fondul administrat de Metropolitan Life are 3,95% din BVB, iar cel al Aegon Pensii 5,45%, în timp ce Fondul BCR are 3,33%.
Fondurile de pe Pilonul III de pensii facultative au împreună o participație modestă de 1,33%.
Alegerile se vor ține prin vot cumulativ, iar la AGA de acum patru ani, cvorumul a fost de 80%, ceea ce înseamnă că un candidat ar avea nevoie de o susținere egală cu 8-9% din BVB, pentru a prinde unul din cele 9 locuri disponibile din Consiliul de Administrație.
Pe 22 noiembrie, acționarii vor vota și alegerea Presedintelui Consiliului Bursei.
Noile mandate vor începe cu data aprobarii individuale de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar nu mai devreme de 13 februarie 2024, data expirării mandatului membrilor actuali ai Consiliului Bursei.