Categories: Energie

Ciolacu: Preţul carburanţilor la pompă – peste 9 lei; ce face Consiliul Concurenţei? Chirițoiu: O să îi amendăm pe cei care pun și o cireașă peste prețurile deja mărite

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, s-a declarat, marţi, mirat că preţul carburanţilor la pompă a crescut, spunând că prețul  petrolului a rămas acelaşi. În același timp, Ciolacu s-a întrebat ce face Consiliul Concurenţei şi dacă nu mai bine cei care conduc această instituţie ar trebui să demisioneze.

Amintim că, în ultimii ani, preţul petrolului a fost sub 100 de dolari pe baril, scăzînd și la 20 de dolari în timpul pandemiei. Prețul explodat la începutul anului, fiind pentru prima dată după 2014 când cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit pragul de 100 de dolari pe baril, după ce Rusia a atacat Ucraina.

“Ştiţi foarte bine că eu nu am fost mare adept al scăderii TVA la carburant, aţi văzut ce s-a întâmplat în Germania, s-a scăzut TVA şi carburantul s-a scumpit. Am venit cu o măsură cu 0,5 bani din acciză doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane şi pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală al economiei. Ce mă mir eu este altceva: 120 dolari pe baril erau şi acum un an sau doi şi aveam la pompă preţul de 7,9 – 8 lei, acum este tot 120 dolari barilul şi preţul este peste 9 lei. Eu vreau să întreb pe cei de la Consiliul Concurenţei ce fac”, a afirmat Ciolacu.

La remarca jurnaliştilor că reprezentanţii Consiliul Concurenţei au transmis că o anchetă durează cel puţin cinci ani, liderul PSD a spus: “Şi noi în aceşti cinci ani cât se gândesc ei, ce facem? Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenţei îşi dau demisia şi îi lasă pe unii să poată face nişte anchete în timp real şi să ajute?”.

El a spus că săptămâna viitoare Guvernul va da ordonanţa antispeculă.

“Ce am stabilit în coaliţie este că săptămâna viitoare se va da acea acea ordonanţă cu antispecula, astfel încât Guvernul să aibă nişte instrumente clare şi am văzut şi în Germania că au aceeaşi abordare după ce s-au păcălit reducând TVA, dar combustibilul scumpindu-se în continuare, şi vedem, ca să nu aşteptăm cinci ani, să nu avem un preţ speculativ. Guvernul trebuie să aibă instrumente. În primul rând, de săptămâna viitoare Guvernul va avea acest instrument şi pe urmă vom vedea efectele acestui instrument, să lăsăm lucrurile”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Referindu-se la posibilitatea plafonării preţului la carburanţi, preşedintele social-democrat a arătat că trebuie găsite instrumentele cele mai adecvate pentru perioada următoare.

“Să nu debusolăm nici piaţa, pentru că am văzut abordarea din Ungaria la combustibil care a dus la penurie, deci trebuie să găsim instrumentele cele mai adecvate pentru perioada următoare”.

Chirițoiu: O să îi amendăm pe cei care pun și o cireașă peste prețurile deja mărite

Protestele oamenilor de la benzinării sunt perfect îndreptățite și consumatorii au tot dreptul să fie nemulțumiți și să nu cumpere de la comercianții care au prețuri foarte mari, a declarat președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu, referitor la creșterile de prețuri la carburanți și protestele oamenilor din această cauză.

În același timp ne uităm la prețurile din Uniunea Europeană – la carburanți, la electricitate, gaze, chiar și alimente. În general, toate acestea sunt piețe europene, nu mai sunt piețe naționale. Dacă există produse mai ieftine în România, cineva le va lua și le va duce în altă țară, unde prețul este mai mare. Prin acest mecanism, prețurile sunt cam la fel în toată Uniunea Europeană.

Și atunci noi ne uităm ca nu cumva prețurile să fie mai mari în România decât în Uniunea Europeană și, din ce știu, nu sunt mai mari la carburanți și energie. Avem analize de piață pentru diferite produse și, unde este, cazul facem analize aprofundate.

Nu pot să vă spun niciodată înainte ce controlăm, pentru că nu vrem să îi alertăm pe cei pe care îi avem în vedere, veți afla întotdeauna după ce vom controla, vom constata o neregulă și o vom sancționa.

În linii mari, chiar și acolo unde am găsit comportamente ilegale și le-am sancționat, nu acele comportamente ilegale explică creșterile de preț.

Creșterile de preț, inflația, sunt legate de comportamente macro-economice, influențate în special de șocul care vine din pregătirea Rusiei de anul trecut a conflictului și izbucnirea războiului din Ucraina din acest an. Asta explică creșterile de preț.

Dar creșterea mare de prețuri este reprezentată de șocul inflationsit și nu are nici o legătură cu concurența, nu înseamnă că nu funcționeaza bine concurența, că nu funcționează bine piețele, ci ele se adaptează la șocul dat de creșterea prețurilor la energie legate de războiul din Ucraina.

BNR combate inflația prin creșterea dobânzilor, iar autoritățile prin scăderea cheltuielilor, prin reducerea deficitului bugetar. Acestea sunt cele două mecanisme pe care le pot folosi autoritățile pentru domolirea creșterii prețurilor.

Protestele oamenilor de la benzinării sunt perfect îndreptățite și consumatorii au tot dreptul să fie nemulțumiți și să nu cumpere de la comercianții care au prețuri foarte mari. Aici Monitorul Prețurilor poate ajuta pentru că poti să vezi în zona ta, în orașul tău, unde ai stații de combustibili care au prețuri ceva mai mici. Foarte mici nu vor fi niciunde. Ele erau mici în pandemie, când nu se mai consuma, când barilul de petrol scăzuse la 20 de dolari și benzina era vreo 5 lei.  Acum barilul este 120 de dolari și momentan nu dă semne de scădere , iar benzina și motorina s-au dus la 9 lei și peste 9 lei.

Nu avem semne că ar fi creșteri peste media UE. Din contră, ultima dată când am verificat, erau 5% sub media UE, creșterile de la noi nu ies din linia UE, ci sunt o reacție la situația economică pe care o trăim cu toții”.

View Comments

  • Alo,
    Nenea Chiriţoiu,
    Ce mai zici, ce o sa faci cu 01 august cand prețul pe litru de benzina trece la doua cifre inainte de virgulă?😲

Articole recente

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din…

11 minute ago

Raiffeisen Bank plasează o emisiune de obligațiuni sustenabile senior nepreferențiale, denominate în lei

Raiffeisen Bank S.A. a plasat ieri o nouă emisiune de obligațiuni corporative în lei, fiind…

20 de minute ago

Seimul (parlamentul) Letoniei a declarat Rusia “stat care susţine terorismul” şi a cerut UE să nu mai elibereze vize ruşilor

Seimul (parlamentul) Letoniei a adopta joi o declaraţie în care desemnează Rusia drept 'ţară care…

40 de minute ago

USR solicită retragerea noilor legi ale Educaţiei, apreciind că acestea amplifică politizarea şi sunt anti-liberale

USR solicită retragerea noilor legi ale Educaţiei prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu, apreciind că proiectele…

50 de minute ago

Creșteri semnificative estimate pentru S&T România în urma finalizării proiectului „Focus” la nivelul Grupului Kontron AG

În urma unei strategii de concentrare a activității pe soluțiile inteligente IoT și de adaptare…

55 de minute ago

Clienții IMM de la Raiffeisen Bank pot folosi telefonul sau tableta ca terminal de plată (POS) pentru serviciile și produsele lor

RaiPOS (SoftPOS - Soft Point of Sale) este aplicația care transformă telefonul sau tableta într-un…

2 ore ago