Update articol:

Ciolacu: Voi avea o discuţie aplicată cu cei de la Comisia Europeană pentru că nu sunt de acord cu o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi; Guvernul a restrâns deja masiv regimul microîntreprinderilor prin introducerea de condi

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va avea o discuţie aplicată cu cei de la Comisia Europeană, deoarece nu este de de acord cu o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi. „Vom negocia aşa cum am făcut-o şi anul trecut cu deficitul”, a mai spus şeful Executivului.

„Voi avea o discuţie aplicată cu cei de la Comisia Europeană pentru că nu sunt de acord cu o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi. Vom negocia aşa cum am făcut-o şi anul trecut cu deficitul. Acel jalon din PNRR pus de USR şi Cîţu este un coşmar”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri la DC News.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a declarat, pe 27 martie, că sunt în continuare negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la scăderea pragului pentru microîntreprinderi, şi a punctat că „România şi-a îndeplinit jalonul” şi „îl considerăm în continuare îndeplinit”. El a adăugat că plafonul sau pragul pentru microîntreprinderi este la 500.000 euro şi că „aşa negociem la 500.000 euro”.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, joia trecută, că există un dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a găsi soluţiile cele mai bune, întrebat despre faptul că cei de la CE consideră că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră. „Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea jalonului 206”, a adăugat Ciolacu. „Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”, a mai spus şeful Guvernului.

Chestionat dacă va pierde România banii sau va scădea pragul pentru microîntreprinderi, prim-ministrul PSD a răspuns: „Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”.

Guvernul a introdus deja o taxare mai mare, de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele cu afaceri între 60.000 și 500.000 de euro și, în plus, a stabilit că pragul de încadrare în acest regim se stabilește pentru toate întreprinderile legate. Printr-un nou proiect de OUG adoptat la final de martie (al treilea din ultimele șase luni pentru micii antreprenori), MFP a adus unele clarificări referitoare la ce înseamnă întreprinderi legate.

Astfel, cei care au peste 25% în mai multe firme, iar afacerile acestora depășesc afaceri de 500.000 de euro, vor trece cu toate firmele la impozitul pe profit (16%).

Reprezentanții Comisiei Europene, aflați în România, pentru discuții despre PNRR, au subliniat, recent, că situația fiscală din România este îngrjorătoare, una dintre măsurile care vor trebui adoptate urgent fiind reducerea pragului de încadrare în regimul microîntreprinderilor.

Céline Gauer, Director General SG RECOVER (Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene), a subliniat că restrângerea regimului pentru microîntreprinderi trebuie să aibă loc rapid: “Trebuie să avem un impact semnificativ, ceea ce înseamnă o scădere rapidă a pragului pe microîntrepinderi, cu mult înainte de 2026”.

Ea a arătat că România este în procedura de deficit excesiv, problem care nu va dispărea, iar această problema trebuie abordată, reforma fiscală fiind absolut critică.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025