Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAcționarii semnificativi ai One United Properties nu au vândut acțiuni prin plasament privat, ca să se îmbogățească, ci sunt dedicați companiei și vor participa la viitoarea majorare de capital, a subliniat, azi, Claudio Cisullo, preşedintele consiliului de administraţie al One, într-o conferință de presă.
Recent, patru acţionari semnificativi ai One United Properties au încheiat cu succes vânzarea a 234 milioane de acţiuni ale companiei către investitori instituţionali locali şi internaţionali. Titlurile au fost vândute de un grup de acţionari format din OA Liviu Holding Invest şi Vinci Ver Holding (vehiculele de investiţii ale fondatorilor Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu), CC Trust AG (Claudio Cisullo) şi Altius SA.
Cisullo a declarat: “Pe parcursul ultimilor luni, am avut solicitări de la fondurile de pensii care doreau să devină acționari la One United Properties. Acestea fac tranzacții de sume mai mari, iar accesul la acțiunile ONE este oarecum limitat.
Considerăm că a avea o bază mai largă de investitori este un lucru bun pentru companie, pentru a avea o lichiditate mai bună.
Și s-a pus întrebarea cum ajung acești investitori instituționali sau fonduri de pensii la acțiuni, dacă nu există acțiuni disponibile pe piață.
O opțiune era să facem o majorare de capital, dar ar fi durat foarte mult”.
Decizia a fost ca patru acţionari semnificativi ai One United Properties să vândă acţiuni ale companiei către investitori instituţionali locali şi internaţionali.
Cisullo a spus: “În același timp, am spus că banii pe care îi primim din vânzare, îi vom reinvesti imediat într-o majorare de capital. Deci nu a fost pentru a îi face mai bogați pe Victor Căpitanu, Andrei Diaconescu și Claudio Cisullo.
ABB (n.n plasamentul privat) are, de asemenea, un avantaj – faptul că se poate face foarte repede. O majorare durează săptămâni și luni.
În consecință, desigur, pentru că nu vrem să rămânem cu banii în conturi, vrem să dăm banii înapoi companiei, am convocat acționarii, la final de mai, pentru o majorare de capital, pentru că am promis pieței, acționarilor, comunității, că investim imediat banii pe care îi primim. Deci nu a fost niciodată o intenție de a face vreun exit.
Nu simțim că piața imobiliara din Romania încetinește, încă nu avem astfel de semnale, cu toate că piața imobiliară din UE nu se simte foarte bine.“
Victor Căpitanu, co-fondator ONE, a menționat că, din acționariatul One, fac parte fonduri de pensii americane, europene, românești.
Potrivit reprezentanților ONE, noua majorare de capital se va face la valoarea nominală, este foarte atractiv să participe orice acționar: „Noi vom participa, 60% e asigurat. Vom oferi și posibilitatea să se tranzacționeze drepturile de subscriere”.
Reprezentanții One United Properties au oferit și câteva comentarii legate de legislația privind majorările de capital.
Victor Căpitanu a spus: “Perioada de subscriere la majorările de capital este de 30 de zile, în timp ce în Elveția, de exemplu, este de doar o săptămână.
Dacă sunt 30 de zile, oamenii încep să-și vândă acțiunile, pentru a le cumpăra mai ieftin la subscriere. Acest lucru pune presiune în jos asupra prețului companiei.
Cred că această perioadă ar trebui să fie mai scurtă, pentru că, oricum, toată lumea subscrie în ultima săptămână sau chiar în ultima zi. Acesta cred că este un defect al sistemului.
De asemenea, în România, sunt perioade separate de tranzacționare a drepturilor de subscriere și de subscriere. Cred că ar fi bine să ne aliniem cu alte țări europene, unde cele două perioade se suprapun măcar parțial.”
Claudio Cisullo a precizat: “Ca străin, pot să spun că sistemul bursei din România este un pic complicat.
Pentru noi, ca străini, este o mare bătaie de cap să ne deschidem cont de tranzacționare în România, iar acest lucru afectează atractivitatea pieței de capital și a companiilor de aici”.
În opinia lui Victor Căpitanu, cea mai mare amenințare la adresa potențialului de creștere al BVB este faptul că străinii nu pot cumpăra liber acțiuni: „Trebuie să deschidă cont la un broker din Romania. Este o măsura protecționistă, defavorabilă. (…) La ABB, am avut cerere de 20 milioane euro din partea unor investitori care nu au putut subscrie, pentru că nu au putut deschide cont atât de repede.”
O altă problemă pentru companiile listate este ca aproape mereu o majorare se loveste de perioada închisă de tranzactionare pentru insideri, a spus Zuzanna Kurek, manager IR în cadrul One United Properties: ”La o perioadă de subscriere de 30 de zile, este aproape imposibil să faci o majorare de capital, pentu că mereu te afli într-o perioadă închisă, de exemplu înaintea rezultatelor, și, apoi, trebuie modificat prospectul, aprobat de ASF. Trebuie informați toți acționarii, le poate fi acordat și drept de retragere, ceea ce din nou este problematic.
Este aproape imposibil să sincronizezi calendarul cu perioadele închise de tranzacționare, pentru că nu poți prezice cât vor dura aprobările. În realitate, ajungem să facem acest proces în timpul verii, ceea ce nu este, de asemenea, eficient pentru că oamenii sunt în vacanță. Nu este niciodată favorabil.”
În urma plasamentului privat recent, co-fondatorii companiei, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu deţin împreună 50,03% din capitalul social al One United Properties.
Acționarii ONE au fost convocați pe 28 mai, la Adunarea Generala. Pe ordinea de zi este aprobarea majorarii capitalului social cu suma de pana la 350.000.000 RON (valoare nominala) („Majorarea Capitalului Social”), prin emisiunea unui numar de pana la 1.750.000.000 actiuni noi cu o valoare nominala de 0,2 RON per actiune si o valoare nominala totala de 350.000.000 RON („Actiunile Noi”).
În trimestrul I, 92 de apartamente cu o suprafață totală de 10.618 mp, 228 de locuri de parcare și alte tipuri de unități au fost vândute și pre-vândute pentru un total de 57,1 milioane de euro, a anunțat One United Properties, într-un raport transmis Bursei de Valori București. În anul precedent, în T1 2023, grupul a vândut și pre-vândut 220 de apartamente cu o suprafață totală de 18.490 mp, 488 de locuri de parcare și alte tipuri de unități pentru un total de 63,6 milioane de euro.
Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…
Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…
Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…
Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…
This website uses cookies.
Read More