Update articol:

Cîțu: Contractul cadru special pentru vaccinuri este făcut de Comisia Europeană în numele statelor din UE; PSD a cumpărat 40 de milioane de doze în 2022; Rafila: La Cîţu, lipsa de responsabilitate e mai mult o chestie clinică decât politică 

vaccin coronavirus, vaccinare, efecte secundare ale vaccinului pixabay.com

Toate țările au avut mai multe doze de vaccin decât au consumat, iar în 2022 Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila au cumpărat 40 de milioane de doze, a declarat joi seară fostul premier al României, Florin Cîțu, la Jurnalul de Seară, de la Digi24.

Florin Cîţu a spus: „Nu premierul semna contractele și nici când e vorba de medicamente, niciun premier, nu doar eu. Nici când se cumpără tancuri nu premierul semnează, ci Ministerul Apărării. În acest caz a fost un contract cadru special, făcut de Comisia Europeană în numele statelor din UE. Acel contract cadru a fost discutat înainte de a fi semnat cu producătorii de vaccinuri în Consiliul European, unde România e reprezentată de Klaus Iohannis. Acolo s-a decis forma contractului și că României i se vor aloca doze pentru 19, 3 milioane de persoane”.

El a mai spus că există și o informație nouă și anume că Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila au făcut, pe 7 ianuarie 2022, o comandă de 40 de milioane de doze: „Comanda e de la ministrul Sănătății. Rafila nu va face nimic fără Ciolacu și Ciolacu a fost de acord cu Rafila. Niciodată nu ar fi mers Rafila mai departe, să comande 40 de milioane de doze, fără acordul lui Ciolacu. Jumătate din doze au fost comandate de PSD. Este comandă și avem dovada, jumătate din doze au fost comandate în 2022, când nu aveam nimic de-a face eu. Comanda este pentru 40 de milioane, dar au fost trimise și în alte țări și atunci au rămas o parte, 28 de milioane, de asta e o diferență. Rafila și Ciolacu sunt oameni responsabili și știau că avem nevoie de ele. Au și alocat resurse în buget pentru acest lucru, pentru că angajezi legal România când faci comanda”.

El a mai explicat că în februarie 2022 era doar un singur vaccin aprobat, acela fiind Pfizer: „Erau decizii pe care trebuia să le iei pentru că aveai oameni care stăteau la coadă să se vaccineze. Deciziile au fost luate după ce m-am consultat cu specialiștii. Guvernul meu a comandat cele mai puține doze dintre cele trei guverne care s-au întins pe pandemie”.

Întrebat cum a reușit România să cumpere 90 de milioane de doze, Florin Cîțu a explicat că toate țările au avut mai multe doze.

* Rafila răspunde la acuzațiile lui Cîţu, în dosarul vaccinurilor: La dânsul, lipsa de responsabilitate e mai mult o chestie clinică decât politică

„Omul nu are niciun fel de responsabilitate, așa cum a demonstrat și când a fost premier. Lipsa de responsabilitate și de asumare la dânsul este mai mult o chestie medicală decât politică”, a spus Alexandru Rafila, în replică la acuzaţiile lui Cîţu. .

La România TV, ministrul Sănătăţii a oferit detalii despre acţiunea în justiţie a companiei Pfizer, îndreptată împotriva statului român, prin care cere achitarea a 28 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, pe care ţara noastră a refuzat să le mai comande, având în vedere consumul actual practic inexistent: „Mai mult de jumătate. Nu vreau să intru în calcule de genul asta. Probabil dacă adunăm tot ce s-a cumpărat, plus ce mai trebuia să plătim, se depășește un miliard de euro. Polonia și Ungaria mai sunt în aceeași situație. Polonia are o suma mai mare de dat. Implicat este statul român, noi abia am primit notificarea prin poștă pe 8 ianuarie. Polonia a fost notificată din noiembrie, au avut deja primul termen, acum merg la al doilea.

Noi am primit în luna decembrie ce comandase și plătise domnul Cîţu, am încheiat cu Moderna. La Pfizer au fost cumpărate tranșe de vaccin, dar 39 de milioane de doze, am vândut vreo 7 milioane către Germania și Ungaria, iar ulterior am luat și noi 3 milioane, dar restul nu mai putem să le luăm, că nu mai există consum. Și atunci nu am mai făcut comandă pentru restul de 28 de milioane, am încercat să discutăm, am avut zeci de întâlniri cu reprezentanții companiei și ai Comisiei Europene, trebuia să semnăm un amendament, dar nu puteam semna. Deocamdată nu au cerut penalități, ci valoarea contractului, 550 de milioane de euro. Nu cunosc detaliile de contract, eu personal nu l-am văzut.

Am încercat să negociem, dar discuțiile nu au fost niciodată doar cu Pfizer, ci în trei, și cu Comisia Europeană. Până în luna decembrie am negociat, iar în ianuarie ne-au dat în judecată. Eu cred că la un moment dat vom găși o cale de negociere, dar suma este una foarte mare, aproape de trei ori mai mare decât cifra de afaceri a lor anuală în România”.

Pfizer – BioNTech a dat România în judecată pentru a obliga țara noastră să plătească toate vaccinurile anti-Covid pe care le-a contractat în urma protocolului semnat în 2021. În noiembrie anul trecut, Pfizer a dat Polonia în judecată pentru că nu a onorat plățile celor 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19 comandate de statul polonez. În decembrie 2023, compania a confirmat că a dat în judecată și Ungaria, pentru același motiv.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025