International

CJUE: Ungaria nu poate restricţiona vânzarea de teren arabil către cetăţenii din alte state membre

Restricţiile introduse de Ungaria cu privire la achiziţionarea de terenuri arabile de către investitorii din alte state membre ale Uniunii Europene încalcă drepturile de bază prevăzute de legislaţia europeană, a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

“Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţiile care decurg din principiul liberei mişcări a capitalului şi a prevederilor referitoare la dreptul de proprietate”, asumate în conformitate cu legislaţia blocului comunitar, a decis CJUE.

Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) nu poate fi contestată.

În anul 2017, Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria, susţinând că autorităţile de la Budapesta au adoptat norme care restricţionează în mod ilegal drepturile investitorilor străini de a achiziţiona terenuri arabile şi le afectează valoarea investiţiilor lor. Cazul datează din 2014 când Executivul comunitar a trimis Ungariei o scrisoare de notificare oficială, urmată un an mai târziu de o opinie argumentată în care a cerut Ungariei să îşi modifice legislaţia în linie cu legislaţia UE.

În anul 2013, Ungaria a adoptat un act legislativ conform căruia dreptul de uzufruct asupra terenurilor agricole din Ungaria poate fi acordat sau menţinut numai persoanelor care au legături de familie cu proprietarul terenului agricol respectiv. Conform acestui act legislativ, dreptul de uzufruct al unei persoane care nu are astfel de legături de familie cu proprietarul poate fi anulat începând cu data de 1 mai 2014.

În replică, Executivul comunitar a apreciat că prin anularea drepturilor de uzufruct, Ungaria a încălcat principiul liberei circulaţii a capitalului şi drepturile de proprietate. Potrivit Comisiei, contractele originale erau supuse unei perioade de tranziţie de 20 de ani, ceea ce înseamnă că urmau să expire la 1 ianuarie 2033, iar noua lege a eliminat această perioadă, ceea ce înseamnă că toate contractele investitorilor au fost încheiate la 1 mai 2014, fără despăgubiri.

“Deprivarea de proprietate” prevăzută în legislaţia ungară contestată “nu poate fi justificată pe motiv că este în interesul public şi nici prin orice aranjamente prin care o despăgubire corectă este plătită la timp”, a decis CJUE.

La începutul anului 2014, Romania a liberalizat vânzarea terenurilor agricole către persoane private străine. Potrivit unor date Eurostat, Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preţ din Uniunea Europeană la achiziţionarea unui hectar de teren arabil (63.000 euro), în timp ce România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil (în medie – 1.958 euro).

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

3 ore ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

3 ore ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

3 ore ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

3 ore ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

4 ore ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More