Energie

Clariant a început producţia de etanol celulozic sunliquid la noua fabrică de la Podari; toată cantitatea va fi preluată de Shell

Clariant, companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, a anunţat marţi producţia primei cantităţi de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa sunliquid din Podari.

Conform unui comunicat al Clariant, toată cantitatea va fi preluată de către Shell, în baza unui contract multi-anual.

În ultimele şase luni, uzina a trecut printr-un proces amănunţit de punere în funcţiune, care a dus la începerea cu succes a producţiei. Fabrica va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generaţie din 250.000 de tone de reziduuri agricole de provenienţă locală. Etanolul celulozic rezultat poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convenţional, dar are şi alte oportunităţi de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum şi în combustibilul sustenabil utilizat în aviaţie.

“Protejarea climei este o parte centrală a misiunii noastre Greater chemistry – between people and planet. Biocarburanţii şi substanţele biochimice obţinute din reziduuri agricole joacă un rol decisiv, deoarece reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru ca acestea să fie utilizate pe o scară mai largă, producţia şi disponibilitatea lor la nivel comercial trebuie să crească intensiv, motiv pentru care demararea producţiei de etanol celulozic la fabrica noastră sunliquid din Podari este vitală”, a declarat Conrad Keijzer, chief executive officer la Clariant.

Christian Librera, head of Business Line Biofuels & Derivatives, a subliniat că biocombustibilul avansat produs prin procesul tehnologic sunliquid ajută la decarbonizarea sectorului transporturilor, oferind economii de CO2 de până la 120%, comparativ cu combustibilii fosili.

Potrivit comunicatului, Shell îşi propune să fie un furnizor important şi profitabil al combustibililor sustenabili şi avansaţi, cu emisii scăzute de carbon, ca parte a activităţii sale mai ample de a deveni o afacere din domeniul energiei cu emisii net zero până în 2050.

“Combustibilii cu emisii scăzute de carbon sunt esenţiali pentru a ne ajuta clienţii să-şi decarbonizeze afacerile”, a declarat Geoff Mansfield, general manager for Low-Carbon Fuels la Shell Trading and Supply.

Fabrica din Podari, România, este construită pe o suprafaţă de 10 hectare şi are aproximativ 100 de angajaţi. Pentru a asigura furnizarea materiei prime necesare au fost semnate contracte cu peste 300 de fermieri locali.

Proiectul este finanţat de cel de-al Şaptelea Program Cadru al Uniunii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi demonstraţii prin Acordul de finanţare nr. 322386 (SUNLIQUID) şi de Bio-Based Industries Joint Undertaking, în cadrul programului de cercetare şi inovare al Uniunii Europene “Orizont 2020”.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More